Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pekelná kocovina aneb na jaké nápoje si dát o dovolené pozor

  6:00aktualizováno  6:00
Většina turistů navštěvujících exotické země tuhle ranní otázku zná: Jak můžu mít tak pekelnou kocovinu, když jsem vypil(a) jen pár skleniček?
V zásadě je jedno, jestli pijete arak, mai thai nebo jungle juice.

V zásadě je jedno, jestli pijete arak, mai thai nebo jungle juice. | foto: Profimedia.cz

Odpověď je jednoduchá, soudí australský doktor Tony Gherardin, který působí v cestovatelské poradenské skupině The Travel Doctor.

"Každá kultura má vlastní silné pití," říká Gherardin. "Na Bali to může být arak, nápoj podobný vodce. V Číně to je mai thai, který páchne jako petrolej. A protože vaše tělo na ně není zvyklé, zareaguje na ně jinak.

Navíc zatímco místní si dají jednu malou sklínku po jídle, turisté tam popíjejí v mnohem větším množství," vysvětluje pro server news.com.au.

Pálenka s mořským koníkem
Na jeden z takových místních nápojů nezapomene pětatřicetiletý australský turista Mark. Pitivu, které obsahovalo naloženého mořského koníka, holdoval při dovolené ve vietnamské Hanoji.

"Na ulicích byli prodavači a na stolečkách měli vyložené lahve, ve kterých plavaly různé věci. Zjevně to byl jejich národní destilát. Sedli jsme si k jednomu ze stolečků a dali si panáka z jedné slibně vyhlížející lahve, ve které plavali mořští koníci. Ten chlápek, co nám nalíval, tvrdil, že je to pálenka z kvalitní rýže tam u nich ve vesnici," vypráví Mark.

"Bylo to dost drsné pití, ale po pár panácích mi znecitlivěl krk natolik, že už to ani nepálilo. Po pár hodinách jsem se vrátil do hotelu a ani mi nepřišlo, že bych měl nějakou velkou špičku. Ráno to ovšem bylo o něčem úplně jiném. Hlava se mi točila a bušilo mi v ní, žaludek se obracel. Až později jsem zjistil, že to, co jsem pil, nebylo z rýže, ale z kasavy a že v tom byla přimíchaná spousta dalších věcí, ze kterých ten mořský koník byl nejneškodnější."

Slepota na počkání
V zásadě je jedno, jestli pijete arak, mai thai nebo jungle juice, říká doktor Gherardin. Jde jen o krajová jména dávaná záhadnému nápoji, jehož ingredience se mění podle prodejce, lokálu i výrobce. Pravdou je, že se nikdy doopravdy nedozvíte, z čeho je to udělané. A to je nejpravděpodobnější příčina pekelných kocovin, které z exotických drinků jsou - prostě nevíte, co pijete. Místo rýžového vína dostanete zkvašenou kasavu s marinovaným chcíplým mořským koníkem.

A může být i hůř - na návštěvě u pohostinných domácích vám mohou nabídnout podomácku vyrobenou pálenku, která klidně může obsahovat metanol místo etanolu. To jedno písmenko v názvu pak znamená rozdíl mezi zrakem a slepotou.

Když už ta strašná kocovina přijde, jak se s ní vyrovnat? Hlavně pít hodně vody a obnovte hladinu glukózy nějakým džusem nebo slazeným nápojem, radí doktor Gherardin. Od tisíců kladívek bušících v hlavě může pomoct černá káva, pokud ji udrží váš rozbouřený žaludek.

Autoři: ,






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Grafton Recruitment Praha
Mistr výroby

Grafton Recruitment Praha
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.