Doporučujeme

Bramborové pekáčky pečené na kamnech nebo na pánvi na sucho

Bramborové pekáčky pečené na kamnech nebo na pánvi na sucho | foto: Olga Zaoralovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Bramborové placky pečené na kamnech

  • 1
Čtenářka Olga nám poslala recept na bramborové placky "pekáčky", které dříve pekly na kamnech, v moderní kuchyni je můžete upéct na sucho na pánvi. "Příprava je trochu delší, ale v kuchyni to pěkně voní a do potírání zapojujeme i děti, které mají radost z pomoci a hned můžou ochutnávat," napsala. "Dělám většinou dvě dávky, aby bylo opravdu dost i na přidání..."

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 5 porcí

  • 1 kg vařených brambor
  • 1/4 kg hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • sádlo a povidlí na pomazání

1. Studené, oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle,
osolíme, přidáme vejce a mouku.
2. Z těsta vyvalujeme slabé placičky (pekáčky), které pečeme nasucho na pánvi
(dříve se pekly přímo na sporáku). Při pečení se pěkně nafukuji a dělají se jim hnědé skvrny.
3. Nakonec potřeme rozpuštěným sádlem, plníme povidlím, marmeládou nebo makovou náplní.


  • Vybrali jsme pro Vás