Seno dodá masu unikátní chuť. Zkuste recepty našich předků

  0:25
Předkové pekli maso v seně. Zapomenutý postup je přitom jednoduchý a vykouzlí kulinářskou specialitu. Bioložka Jana Vlková pro týdeník 5plus2 poradila, jak vhodné seno sehnat.

Bioložka Jana Vlková vypěstuje ročně na své malé louce asi 10 kilogramů kulinárního sena. Nejraději ho používá při pečení masa s kostí. | foto: Josef Hora, 5plus2.cz

Říká se, že seno symbolizuje štěstí. Staré pořekadlo vzniklo před stovkami let, kdy hospodáři ručně kosili louky, aby měli dostatek krmiva pro dobytek během tuhé zimy.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Ve voňavém seně se také lehávalo a dokonce se dříve hojně používalo v kuchyni. Dnes tento zapomenutý um zná jen hrstka lidí. Jedním z nich je Jana Vlková, bioložka, která kulinární seno pěstuje v Suchdole na okraji Prahy.

„Když jsem před šesti lety poprvé zahlédla obrázek pokrmu vařeného v seně, rozhodla jsem se to vyzkoušet. Ta chuť mě absolutně a mile překvapila,“ říká.

Dnes nejčastěji peče v seně obyčejné kuře. „To byla první intuitivní volba. Po upečení v seně vznikne strašně zajímavé maso s unikátní vůní. Normálně dám kuře do pekáče, senem ho obalím, podestelu a nadestelu, osolím, zakryji pekáč poklicí a dám do trouby. Peču spíš déle a na nižší teplotu, třeba 3 až 4 hodiny,“ popisuje propagátorka jedlého kvítí oblíbený recept.

Seno lze před pečením i lehce navlhčit, ovšem u kuřete, které je samá voda, to nutné není. „Nebojte se, neshoří, alespoň mně se to nikdy nestalo,“ podotýká s úsměvem. 

Když je maso hotové, seno se vyhodí. „Lidé trávu prostě nemohou strávit, nemají na to vybavený žaludek potřebnými enzymy,“ dodává.

Dobroty pečené v seně

Bioložka Jana Vlková doporučuje několik receptů. V seně peče hlavně masa s kostí. „Specifickou vůni, kterou seno masu dá, poutá tuk. Když jsem v seně pekla třeba celer, aby si tuto techniku užili i vegetariáni, musela jsem ho na dva dny naložit do oleje, aby zelenina vůni upoutala,“ vysvětluje. 

Další možnost je připravit brambory v popelu. „Brambory se pečou v seně, a když je hotovo, tak se seno někde na bezpečném místě i s bramborami podpálí a pak už můžeme jíst. K tomu je skvělé ještě přidat třeba tvaroh,“ nabízí Jana Vlková recept vhodný i pro vegetariány. 

Hledejte kopretiny a jetel

Kulinární seno by mělo obsahovat co nejširší skladbu bylin. Vedle trav, z nichž jsou upřednostňovány zejména lipnice, jsou vhodné porosty s kopretinou, zvonkem, silenkou či jetelem. Usušené seno je možné vylepšit mateřídouškou a dobromyslí.

„V nížinách se musí sekat nejpozději do 15. června, na horách to může být i o něco později,“ vysvětluje s tím, že když se seče pozdě, tráva začne kvést a stává se příliš tuhou a nedobrou.

A kde kulinářské seno sehnat? „Na každou louku bych na něj nechodila, protože ne všude je druhová pestrost trav velká. Na druhou stranu seno z kdejaké horské louky bych se k vaření použít nebála.“

Sama na své malé louce ročně nasuší asi deset kilogramů. „Na jedno upečené kuře stačí přibližně 50 gramů sena, tedy asi litrový menší sáček. Ten prodávám zákazníkům za 59 korun. Víte, já ho seču srpem, suším ho pod střechou, seno je hodně kvalitní a je s ním dost práce,“ vysvětluje pro někoho možná překvapivou cenu.

„Nejraději ho používám v zimě. To totiž máte chuť pustit troubu, což teď v létě moc nedělám,“ říká.

Je libo vařit s popelem?

Seno se před sto a více lety často používalo i k uchování teploty potravin. Dále se v teplém seně třeba několik dní dovařovala šunka. Nebo se z něj dodnes dělá kulinární popel, který skvěle funguje například při konzervaci zrajících sýrů. „Kulinární popel vzniká tak, že ve speciální nádobě spálím seno a přebytky bylinek z loňského roku. Nesmí se do něj dostat hlína a nečistoty,“ vysvětluje.

A přidává jeden recept. „V obchodě koupím levný čerstvý tvarohový sýr, přes noc ho na ubrousku osuším, pak ho posypu popelem a vložím do hrnce se senem. Ten přikryji pokličkou, občas vyvětrám a sýr tam během tří týdnů krásně uzraje. Poté ho dám do lednice, kde se proces zrání zastaví. Tam sýr vydrží další týdny,“ uzavírá zahradnice, která napsala několik knih o květinách a jejich rozmanité konzumaci.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...