Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vepřová, telecí i jehněčí. Ty nejlepší nedělní pečeně

  3:56aktualizováno  3:56
Pořádný kus masa a dost času. To vám stačí na to, abyste zaplnili žaludky celé rodiny a ještě sklidili chválu za své kuchařské umění. Podzim je navíc pro taková sytá jídla ideální dobou. Zahřejí zevnitř a zlepší náladu.

Telecí roláda s kroupovým rizotem | foto: Profimedia.cz

Telecí roláda s kroupovým rizotem

Doba přípravy: 20 minut + 90 minut vaření a pečení
Množství: pro 6-8 osob

  • 1 kg telecí kýty
  • 200 g mražených špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • zelená nať z jarní cibulky
  • kousek mrkve, petržele, případně hrášek, pokrájené fazolky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 hrnek krup
  • 100 ml bílého vína
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso rozřízneme příčně na plochý plát. Jemně naklepeme, nejlépe přes plastovou fólii.

2. Z rozmrazených špenátových listů vymačkáme vodu. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Nať jarní cibulky pokrájíme. Zeleninu nadrobno pokrájíme. Plát masa osolíme opepříme, potřeme většinou česneku a poklademe špenátovými listy. Maso stočíme do rolády, spíchneme nebo svážeme kuchyňským provázkem.

3. Na velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, roládu ze všech stran opečeme. Přesuneme ji do pekáče, podlijeme 1/4 l vývaru a dáme přiklopenou péct na 60 minut. Po hodině odklopíme a necháme asi 15 minut péct dozlatova, přeléváme výpekem.

4. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, kroupy na něm 3-4 minuty opékáme, přesuneme do mísy. Na zbylém tuku opečeme cibuli, přihodíme postupně pokrájenou zeleninu, česnek, jarní cibulku a společně opečeme.

5. Vsypeme zpět kroupy, přilijeme víno a necháme je vsáknout, postupně přiléváme za stálého míchání horký vývar. Vaříme asi 20 minut, dokud nejsou kroupy měkké. Rizoto dochutíme solí, citronovou kůrou a nasekanou petrželkou.

6. Roládu necháme 15 minut odležet, nakrájíme ji na plátky a podáváme s kroupovým rizotem.

Tip: Roládu můžete vyložit i plátky šunky nebo slaniny a naplnit směsí míchaných vajec s cibulkou a hráškem.

Pečené vepřové s křupavou kůžičkou

Pečené vepřové s křupavou kůžičkou

Doba přípravy: 20 minut + 110-140 minut vaření a pečení
Množství: pro 6-8 osob

  • 1,5-2 kg vepřového masa s vrstvou tuku
  • sůl
  • 1 menší cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 8 housek
  • 2 lžíce sádla
  • 250 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 1 žloutek
  • pepř
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3-4 lžíce hrubé mouky

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kůži a tuk omyté a osušené masa nařežeme ostrým nožem šikmo v tenčích pruzích nebo kosočtvercích. Do kůže vetřeme sůl.

2. Maso uložíme na pekáč na mřížku, podlijeme trochou vody a dáme péct, po dvaceti minutách teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 90 až 120 minut. Na každé půlkilo masa počítáme s půlhodinou pečení.

3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu pokrájíme. Housky nakrájíme na kostičky. Na sádle opečeme cibuli, přihodíme slaninu, přidáme housky a společně opečeme. Necháme zchladnout.

4. V mléce rozšleháme vejce a žloutek, přidáme sůl, pepř a petržel. Směsí mléka a vajec přelijeme opečené housky se slaninou a cibulí a necháme 30 minut odležet. Těsto na knedlíky zahustíme strouhankou a hrubou moukou.

5. Vytvarujeme knedlíky a vaříme je podle velikosti ve vroucí osolené vodě asi 6-10 minut.

6. Pečené vepřové maso necháme před naporcováním 15-20 minut odležet v teple. Podáváme s knedlíky.

Tip: Aby bylo maso co nejkřupavější na povrchu, omyjte ho, osušte a nezakryté ho uložte přes noc do ledničky.

Jehněčí s pistáciovou krustou

Jehněčí s pistáciovou krustou

Doba přípravy: 30 minut + 2,5 hodiny pečení
Množství: pro 6 osob

  • 1 jehněčí kýta o váze 1,5 kg
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 palice česneku
  • 70 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • hrst strouhanky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Olivový olej smícháme s tymiánem, solí a pepřem a potřeme jím jehněčí kýtu. Palici česneku svrchu seřízneme, zabalíme do alobalu.

2. Omytou a osušenou kýtu zabalíme do alobalu, vložíme péct do trouby a po 20 minutách stáhneme teplotu na 180 °C.

3. Do trouby přidáme péct i česnek. Pečeme další hodinu.

4. Pistácie a petržel nasekáme. Po hodině pečení vyjmeme z trouby česnek, vyjmeme z alobalu a vymáčkneme dužinu. Utřeme v hmoždíři s pistáciemi a petrželkou na pastu. Přimícháme strouhanku.

5. Kýtu vybalíme z alobalu, natřeme ji připravenou pastou a dáme péct na dalších 30 minut.

6. Před porcováním necháme kýtu alespoň 20 minut odpočinout.

Tip: Přidejte k pistáciím najemno nasekanou čerstvou mátu, vynechte česnek a přidejte 1 lžičku citronové šťávy.

Kuře s houbami a rajčaty

Kuře s houbami a rajčaty

Doba přípravy: 15 minut + 80 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kuře o váze asi 1,5 kg
  • 150 g másla
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvých hub
  • 1/2 malé cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • snítka rozmarýnu

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře položíme prsíčky dolů, vystřihneme nebo vyřízneme páteř, nastřihneme kost u prsou, obrátíme je a do pekáče položíme naplocho kůží nahoru.

2. Dvě třetiny másla rozpustíme, smícháme se solí a kořením. Stroužky česneku ve slupce jen rozmáčkneme rukou nebo nožem. Houby očistíme, větší pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.

3. Kuře potřeme máslem s kořením, dáme na dvacet minut zapéct při vyšší teplotě, pak teplotu stáhneme na 180 °C, podlijeme vodou a pečeme asi 30 minut. Na pánvičce rozehřejeme zbylé máslo, orestujeme na něm cibuli, přisypeme houby a společně opečeme.

4. Opečené houby s cibulí přisypeme do pekáče ke kuřeti, přidáme česnek, rajčata, rozmarýn a společně pečeme dalších 30 minut.

5. Hotové kuře necháme před porcováním 15 minut odležet.

Tip: Pokud nemáte možnost sehnat čerstvé houby, kupte pěstovanou hlívu ústřičnou nebo hnědé krémové žampiony.

Telecí panenka v mangoldu a slanině

Telecí panenka v mangoldu a slanině

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření a pečení
Množství: pro 6 osob

  • 700 g telecí panenka
  • olej
  • 500 g mangoldu
  • 1 malá cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 8 plátků slaniny

1. Telecí panenku očistíme, omyjeme a osušíme, potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 220 °C.  Na obdélník mikrotenové fólie rozložíme plátky slaniny. Listy mangoldu spaříme v horké vodě.

2. Z několika listů vyřežeme tvrdší řapíky, listy rozložíme na slaninu. Zbylé listy a řapíky pokrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.

3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, panenku ze všech stran opečeme a položíme ji na slaninu a mangold. Osolíme ji, opepříme a zavineme.

4. Zabalenou panenku pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě mírně podlitou vodou. Do pánve přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, zbylý mangold a společně podusíme.

5. Upečenou panenku necháme v teple 10 minut odpočinout, pak ji nakrájíme na plátky a servírujeme s podušeným mangoldem.

Tip: Mangold se dá nahradit čerstvými špenátovými listy.

Pečená mladá krůta

Pečená mladá krůta

Doba přípravy: 20 minut + 3- 3,5 hodin
Množství: pro 8 osob

  • 1 krůta (asi 4 kg)
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 1 velká cibule
  • směs kořenové zeleniny

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krůtu očistíme, vyjmeme droby, odřízneme krk, odstřihneme konce křídel. Omytou krůtu osušíme zvenčí i zevnitř. Kůži u dutiny krůty nařízneme, rukou opatrně uvolníme většinu kůže na prsíčkách.

2. Krůtí maso pod uvolněnou kůží potřeme polovinou másla, vetřeme část koření. Zbylé máslo rozpustíme, vmícháme do něj zbytek koření. Cibuli oloupeme, polovinu nakrájíme na silnější kolečka, zbytek nahrubo pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kousky.

3. Pekáč vyložíme plátky cibule. Kousky cibule vložíme do dutiny. Krůtí stehna svážeme kuchyňským provázkem, křídla stáhneme dolů pod záda.

4. Takto připravenou krůtu potřeme rozpuštěným máslem s bylinkami a necháme zapéct ve vyhřáté troubě nepřikrytou 20 minut. Teplotu stáhneme na 120 °C, přisypeme zeleninu, krůtu přikryjeme poklopem pekáče nebo zakryjeme dvojitým alobalem a pečeme podlitou vodou asi 2,5 hodiny.

5. Pak zvýšíme teplotu na 180 °C, poklademe slaninou a dopečeme bez poklopu dozlatova asi 20-30 minut.

6. Tenkou grilovací jehlou píchneme do stehna, pokud vytéká čirá šťáva, krůta je propečená.

7. Hotovou krůtu necháme odpočinout pod alobalem 20 minut a teprve poté ji naporcujeme.

Tip: Při pečení větších kusů drůbeže nebo masa se vyplatí zakoupit teploměr na maso. Krůtu můžete také péct na mřížce nebo plátcích brambor, aby se nepřichytila.

Autoři:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.