Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s nadúrodou jablek: božský nepečený dort nebo jablka s marcipánem

  0:20aktualizováno  0:20
I největší milovníci jablek začínají být touhle dobou přejedení štrúdlem. Zkuste netradiční recepty z jablek. Nepečený jablečno-mrkvový dort, jablka zapečená s marcipánem a tarte tatin, který můžete vylepšit sýrem s modrou plísní. Skvěle chutná i s hruškami.

Jablečno-mrkvový nepečený dort podle pražského vitariánského bistra Raw Deli | foto:  Michal Šula, MAFRA

Nepečený jablečno-mrkvový dort

Podle receptu pražského vitariánského bistra Raw Deli

Máte rádi netradiční chutě?

O víkendu 3. a 4. října se v Praze odehrají hned dva festivaly netradičních chutí. Exotic Food Fest ve Vodpočívárně v Hodkovičkách představí zajímavé chutě, jejich kombinace, pojídání hmyzu, soutěž v pojídání chilli papriček a k tomu zajímavé sporty. Více zde.

Jakože cože festival

Festival Jakože cože? na Náměstí Republiky zase kromě bizarních chuťových kombinací láká i na workshopy - třeba o přípravě hmyzu nebo veganského jídla. Více zde.

Korpus:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 5 až 6 nastrouhaných mrkví
  • 30 datlí
  • 200 g nasušených jablek
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

Krém:

  • 1-1/2 hrnku kešu sýra, případně zakysané smetany
  • agávový nebo datlový sirup dle chuti

Příprava:

  1. Dopředu si vyrobíme kešu sýr. Na 4 až 8 hodin namočíme kešu rozmixované s probiotiky nebo rejuvelac a necháme přes noc při pokojové teplotě fermentovat.
  2. Z nastrouhaných jablek vymačkáme šťávu, to samé provedeme s mrkví. Smícháme s rozmixovanými datlemi, rozsekanými sušenými jablky, kokosem, skořicí a muškátovým oříškem, vytlačíme s okraji do dortové formy o průměru 20 až 24 cm nebo několika menších formiček
  3. Polijeme krémem nebo smetanou, necháme v ledničce ještě asi 1 až 2 hodiny ztuhnout.

Tip Raw Deli: Krém má mít nakyslou chuť, připomínající zakysanou smetanu, kterou lze tento kešu krém nahradit. Pak už samozřejmě nebude recept vitariánský ani veganský, ale chutnat bude stále skvěle.

Pečená jablka s marcipánem

Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments

Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení
Počet porcí: na cca 10 menších sklenic (do zásoby)

Ingredience:

Pečená jalbka s marcipánem podle receptu Sabiny Kmecové
  • 1 kg sladkokyselých jablek
  • cca 300 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
  • 2 svitky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 150 ml jablečného moštu
  • cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)

Příprava:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky.
  2. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti a budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký).
  3. Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby na 160 stupňů, občas promíchejte, hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek.
  4. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť.
  5. Hotovou ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.

Tip Sabiny Kmecové: „Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se ale také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone vyrobit fantastické jablečné tiramisu.“

Tarte Tatin

Francouzský obrácený koláč prý vznikl omylem, když jedna ze sester Tatinových z roztržitosti dala péct samotná jablka s cukrem. Než stihla doplnit chybějící plát těsta, jablka s cukrem zkaramelizovala a zrodil se jeden z nejslavnějších francouzských dezertů. „„Je to klasika, která se nikdy neomrzí,“ říká Sabina Kmecová, která začátkem října chystá víkend ve znamení rozmanitých jablečných chutí. Vyzkoušejte si ho v tradiční podobě nebo jeho variaci s hruškami a gorgonzolou.

Jablečný tarte tatin s ořechy a skořicí

Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments

Suroviny:

Tarte tatin se skořicí a vlašskými ořechy
  • 8 až 10 jablek
  • 150 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g listového těsta
  • skořice
  • vlašské ořechy (podle chuti)

Příprava:

  1. Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky.
  2. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně.
  3. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka - okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je na ještě menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.
  4. Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára.
  5. Vložte do trouby a pečte na 180 - 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.
  6. Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý.

Tip Sabiny Kmecové: „Skvěle koláč chutná ještě s kopečkem vanilkové zmrzliny, která se na něm krásně rozpustí. Na další jablečné dobroty se u nás můžete těšit během Slavností jablek o víkendu 3 a 4. října.“

Tarte tatin s hruškami a gorgonzolou

Čas přípravy 30 minut
Čas pečení 40 minut
Na 8 porcí

Křehké těsto:

Tarte tatin
  • 250 g mouky
  • 125 g másla
  • 5 g (1 lžička) soli
  • 50 ml (3 lžíce) vody
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 8 tvrdších hrušek
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 250 g gorgonzoly

Příprava:

  1. Začněte křehkým těstem. Máslo nakrájejte na malé kostičky a konečky prstů promněte s moukou se solí, až se vytvoří drobivá směs. Přidejte žloutek a vodu a dlaní uhněťte v hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu odležet do chladničky.
  2. Pak si připravte náplň. Hrušky oloupejte, rozkrojte a zbavte jadřinců.
  3. Ve vhodné formě (musí zvládnout plotýnku i troubu a měla by být kulatá) nechte na sporáku zkaramelizovat cukr, dokud nedosáhne krásně hnědé barvy. Není třeba jej míchat – optimální je promíchat rozpuštěný a nerozpuštěný cukr nakloněním a zakroužením formou po stranách.
  4. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nechte je dokonale rozpustit. Formu odstavte ze sporáku a do horkého karamelu položte hrušky oblou stranou dolů. Do mezer mezi hruškami vložte kousky gorgonzoly.
  5. Vše překryjte rozváleným těstem, jehož okraje zatlačte po obvodu formy směrem dolů.
  6. Pečte v předehřáté troubě (na 180 °C / plynová stupeň 4) po dobu asi 45 minut. Po upečení nechte koláč před vyklopením z formy pět minut vychladnout.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.