Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pečeme čokoládovo-kávové kulinární lahůdky

  0:11aktualizováno  0:11
Pokud patříte mezi lenivé kuchaře či kuchařky, můžete si dát tabulku čokolády a k ní silné espreso – a bude to dokonalá harmonie. Pokud ale tyhle dvě ingredience použijete v kuchyni, dočkáte se lahodných dezertů. Za chvíli času a trochu energie to rozhodně stojí.

Čokoládový krém | foto: Profimedia.cz

Recept pro ONU: Levandulové lanýže z Litomyšle

Autor: Jiřina Kubešová (provozovatelka cukrárnu v Litomyšli)

* 150 ml smetany
* 60 g másla
* 250 g tmavé čokolády
* 1 lžíce medu
* sušená levandule
* tmavá čokoláda na polevu
* moučkový cukr a kakao (holandského typu) na obalení

1. Tmavou čokoládu nasekáme. Smetanu, levanduli a máslo přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme med. Poté směs přecedíme a zcezenou hmotu přiléváme do nasekané čokolády. Mícháme, dokud se vše nespojí v hustý krém.

2. Krém naplníme do cukrářského sáčku a na pečicí papír stříkáme kuličky. Kuličky po zchladnutí máčíme v rozpuštěné čokoládě a poté obalujeme v kakaovém prášku nebo moučkovém cukru.

Větrníky s čoko-kávovým krémemVětrníky s čoko-kávovým krémem

Příprava: 60 minut + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
*
250 ml vody
* sůl
* 100 g másla
* 150-200 g hladké mouky
* špetka soli
* 4 velká vejce

Na krém:
* 1 ks ledových kaštanů (50 g)
* 125 g Hery
* 75 g cukru krupice
* 2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
* 200 ml mléka
* 2 lžíce kávového likéru

1. Do kastrolu se silným dnem vlijeme vodu, přidáme máslo a špetku soli a uvedeme do varu. Do vroucí vody vsypeme mouku, zmírníme plamen a hmotu mícháme a propařujeme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit a vytvoří se kompaktní těsto.

2. Těsto hnětačem zpracováváme, dokud nezchladne. Do vlažného těsta postupně zapracujeme vejce a hněteme, dokud není těsto hladké a lesklé. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem stříkáme větrníčky.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Během pečení neotvíráme troubu, aby těsto nekleslo. Upečené větrníky necháme vychladnout a potom je vodorovně rozkrojíme a plníme krémem, šlehačkou apod.

4. Den předem si připravíme čokoládovokávový krém. Do mixéru vložíme Heru, rozlámané kaštany, cukr a kakao. Mléko svaříme, horké vlijeme na suroviny a vše rozmixujeme na hladkou směs. Necháme v míse zchladnout, přikryjeme a dáme vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

5. Druhý den vmícháme do směsi kávový likér a vyšleháme ve šlehači v tuhý krém. Za pomoci cukrářského sáčku plníme krémem větrníky.

Parfait espreso kávový mražený krémParfait espresokávový mražený krém

Příprava: 45 minut + doba na mražení

Pro 4 osoby

* 4 žloutky
* 2 vejce
* 200 g moučkového cukru
* špetka vanilky
* 1 lžíce kvalitní instantní kávy
* 50 ml koňaku nebo whisky
* 300 ml 33% smetany na šlehání
* 50 g bílé čokolády, nasekané
* 1 balíček čokoládových nebo kakaových sušenek

1. Do mísy vhodné do vodní lázně vložíme žloutky, vejce, cukr, vanilku a kávu. Mísu postavíme na hrnec s vroucí vodou a šleháme nad párou, dokud se nenašlehá hustá pěna.

2. Mísu odstavíme z hrnce, přilijeme koňak nebo whisky a šleháme do vychladnutí. Do vychladlé směsi přimícháme nasekanou bílou čokoládu. Smetanu ušleháme téměř do tuha a vmícháme do vychladlé pěny.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií, vlijeme do ní polovinu směsi, poklademe sušenkami a formu doplníme smetanovým krémem. Přikryjeme a dáme zmrazit do mrazničky, trvá to minimálně 5 hodin.

4. Před vyjmutím ponoříme formu krátce do horké vody a mražený krém vyjmeme. Podáváme krájený na jednotlivé porce.

Oříškový dortOříškový dort s kávovým krémem

Příprava: 40 minut + 35-45 minut pečení

Na jednu dortovou formu o průměru 22 cm

* 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
* 100 g opražených lískových oříšků, bez slupek
* 40 g jemné strouhanky
* 50 ml kávového likéru
* 50 g polohrubé mouky
* na špičku nože prášku do pečiva
* 1 lžíce mleté kávy
* 150 g meruňkové zavařeniny
* 2 lžíce horké vody, dle potřeby
* 100 g sekaných opražených ořechů na ozdobu

Na krém:
* 200 ml mléka
* 4 lžíce silné černé kávy
* 4 lžičky maizeny
* 2 žloutky
* 100-120 g cukru moučka
* špetka vanilky
* 200 g másla, změklého

1. Oříšky nasucho na pánvi opražíme, oloupeme, necháme vychladnout a umeleme. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a likérem do pěny. Bílky ušleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Ke žloutkům s cukrem lehce vmícháme sníh z bílků a postupně opatrně vmícháme mouku promíchanou s kypřicím práškem, strouhanku, kávu a mleté oříšky.

2. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35-45 minut. Dort necháme chladnout na mřížce asi 10 minut a potom sejmeme boční stěnu formy a necháme úplně vychladnout.

3. Do mléka vlijeme kávu s rozmíchanou maizenou a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme z ohně, vmícháme žloutky a polovinu cukru a necháme vychladnout. Směs přendáme do mísy, přidáme vanilku a postupně zašleháváme máslo a zbylý cukr.

4. Dortový korpus jednou nebo dvakrát prořízneme, spodní plát potřeme zavařeninou rozmíchanou s trochou horké vody, přiklopíme dalším plátem. Povrch dortu potřeme zavařeninou i kávovým krémem. Navrch nasypeme pražené oříšky a dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.

Tip
Dort můžete ozdobit místo krému pouze smetanou ušlehanou s lžící instantní kávy a moučkového cukru.

Kávovo-čokoládová buchta s ořechyKávovo-čokoládová buchta s ořechy

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Na jeden plech

* 160 g másla + trochu na vymazání
* 160 g moučkového cukru
* 6 vajec
* 150 g čokolády na vaření
* 100 g jader vlašských ořechů, hrubě nasekaných
* 160 g hrubé mouky + trochu na vysypání
* 1 lžíce rozpustné kávy

Na polevu:
*
5 lžic vody
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 lžíce kakaa holandského typu
* 120 g másla
* kůra z 1 pomeranče, bio

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, přilijeme rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné zchladlé máslo, kávu a dobře prošleháme. Přidáme prosetou mouku a hrubě posekané ořechy. Promícháme a vlijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.

2. Pečeme asi 30 minut. Buchtu necháme vychladnout na mřížce.

3. Na polevu svaříme vodu s oběma cukry. Kůru z dobře omytého pomeranče nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky a povaříme krátce v cukrovém sirupu. Kůru vyjmeme, necháme okapat, do sirupu vmícháme kakao, necháme za stálého míchání přejít varem, přidáme máslo, promícháme a stáhneme z ohně.

4. Horkou polevou potřeme buchtu, povrch ozdobíme pomerančovou kůrou a necháme vychladnout a ztuhnout. Potom krájíme na jednotlivé řezy.

Tip
Buchtu můžete polít již hotovou polevou, nebo ji připravit z čokolády na vaření, másla, cukru a trochy horké vody.

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Příprava: 30-40 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu menší formu

* 150 g másla + na vymazání formy
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 velká vejce
* 125 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky
* 3/4 prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžička citronové kůry
* 30 g kakaa holandského typu
* trochu hrubé mouky na vysypání

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme žloutky a šleháme, dokud hmota nezbělá.

2. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme a do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vmícháme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu.

3. Do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozdělíme na poloviny,do jedné části prosejeme kakao a zamícháme ho do těsta.

4. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno dáme lžící část světlého těsta, pak část tmavého a tak to střídavě spotřebujeme všechno těsto, vrstvení končíme světlým těstem.

5. Bábovku vložíme do trouby a pečeme asi 45-50 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli stát a potom ji vyklopíme.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.