Pečeme čokoládovo-kávové kulinární lahůdky

  0:11
Pokud patříte mezi lenivé kuchaře či kuchařky, můžete si dát tabulku čokolády a k ní silné espreso – a bude to dokonalá harmonie. Pokud ale tyhle dvě ingredience použijete v kuchyni, dočkáte se lahodných dezertů. Za chvíli času a trochu energie to rozhodně stojí.
Čokoládový krém

Čokoládový krém | foto: Profimedia.cz

Recept pro ONU: Levandulové lanýže z Litomyšle

Autor: Jiřina Kubešová (provozovatelka cukrárnu v Litomyšli)

* 150 ml smetany
* 60 g másla
* 250 g tmavé čokolády
* 1 lžíce medu
* sušená levandule
* tmavá čokoláda na polevu
* moučkový cukr a kakao (holandského typu) na obalení

1. Tmavou čokoládu nasekáme. Smetanu, levanduli a máslo přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme med. Poté směs přecedíme a zcezenou hmotu přiléváme do nasekané čokolády. Mícháme, dokud se vše nespojí v hustý krém.

2. Krém naplníme do cukrářského sáčku a na pečicí papír stříkáme kuličky. Kuličky po zchladnutí máčíme v rozpuštěné čokoládě a poté obalujeme v kakaovém prášku nebo moučkovém cukru.

Větrníky s čoko-kávovým krémemVětrníky s čoko-kávovým krémem

Příprava: 60 minut + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
*
250 ml vody
* sůl
* 100 g másla
* 150-200 g hladké mouky
* špetka soli
* 4 velká vejce

Na krém:
* 1 ks ledových kaštanů (50 g)
* 125 g Hery
* 75 g cukru krupice
* 2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
* 200 ml mléka
* 2 lžíce kávového likéru

1. Do kastrolu se silným dnem vlijeme vodu, přidáme máslo a špetku soli a uvedeme do varu. Do vroucí vody vsypeme mouku, zmírníme plamen a hmotu mícháme a propařujeme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit a vytvoří se kompaktní těsto.

2. Těsto hnětačem zpracováváme, dokud nezchladne. Do vlažného těsta postupně zapracujeme vejce a hněteme, dokud není těsto hladké a lesklé. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem stříkáme větrníčky.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Během pečení neotvíráme troubu, aby těsto nekleslo. Upečené větrníky necháme vychladnout a potom je vodorovně rozkrojíme a plníme krémem, šlehačkou apod.

4. Den předem si připravíme čokoládovokávový krém. Do mixéru vložíme Heru, rozlámané kaštany, cukr a kakao. Mléko svaříme, horké vlijeme na suroviny a vše rozmixujeme na hladkou směs. Necháme v míse zchladnout, přikryjeme a dáme vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

5. Druhý den vmícháme do směsi kávový likér a vyšleháme ve šlehači v tuhý krém. Za pomoci cukrářského sáčku plníme krémem větrníky.

Parfait espreso kávový mražený krémParfait espresokávový mražený krém

Příprava: 45 minut + doba na mražení

Pro 4 osoby

* 4 žloutky
* 2 vejce
* 200 g moučkového cukru
* špetka vanilky
* 1 lžíce kvalitní instantní kávy
* 50 ml koňaku nebo whisky
* 300 ml 33% smetany na šlehání
* 50 g bílé čokolády, nasekané
* 1 balíček čokoládových nebo kakaových sušenek

1. Do mísy vhodné do vodní lázně vložíme žloutky, vejce, cukr, vanilku a kávu. Mísu postavíme na hrnec s vroucí vodou a šleháme nad párou, dokud se nenašlehá hustá pěna.

2. Mísu odstavíme z hrnce, přilijeme koňak nebo whisky a šleháme do vychladnutí. Do vychladlé směsi přimícháme nasekanou bílou čokoládu. Smetanu ušleháme téměř do tuha a vmícháme do vychladlé pěny.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií, vlijeme do ní polovinu směsi, poklademe sušenkami a formu doplníme smetanovým krémem. Přikryjeme a dáme zmrazit do mrazničky, trvá to minimálně 5 hodin.

4. Před vyjmutím ponoříme formu krátce do horké vody a mražený krém vyjmeme. Podáváme krájený na jednotlivé porce.

Oříškový dortOříškový dort s kávovým krémem

Příprava: 40 minut + 35-45 minut pečení

Na jednu dortovou formu o průměru 22 cm

* 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
* 100 g opražených lískových oříšků, bez slupek
* 40 g jemné strouhanky
* 50 ml kávového likéru
* 50 g polohrubé mouky
* na špičku nože prášku do pečiva
* 1 lžíce mleté kávy
* 150 g meruňkové zavařeniny
* 2 lžíce horké vody, dle potřeby
* 100 g sekaných opražených ořechů na ozdobu

Na krém:
* 200 ml mléka
* 4 lžíce silné černé kávy
* 4 lžičky maizeny
* 2 žloutky
* 100-120 g cukru moučka
* špetka vanilky
* 200 g másla, změklého

1. Oříšky nasucho na pánvi opražíme, oloupeme, necháme vychladnout a umeleme. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a likérem do pěny. Bílky ušleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Ke žloutkům s cukrem lehce vmícháme sníh z bílků a postupně opatrně vmícháme mouku promíchanou s kypřicím práškem, strouhanku, kávu a mleté oříšky.

2. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35-45 minut. Dort necháme chladnout na mřížce asi 10 minut a potom sejmeme boční stěnu formy a necháme úplně vychladnout.

3. Do mléka vlijeme kávu s rozmíchanou maizenou a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme z ohně, vmícháme žloutky a polovinu cukru a necháme vychladnout. Směs přendáme do mísy, přidáme vanilku a postupně zašleháváme máslo a zbylý cukr.

4. Dortový korpus jednou nebo dvakrát prořízneme, spodní plát potřeme zavařeninou rozmíchanou s trochou horké vody, přiklopíme dalším plátem. Povrch dortu potřeme zavařeninou i kávovým krémem. Navrch nasypeme pražené oříšky a dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.

Tip
Dort můžete ozdobit místo krému pouze smetanou ušlehanou s lžící instantní kávy a moučkového cukru.

Kávovo-čokoládová buchta s ořechyKávovo-čokoládová buchta s ořechy

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Na jeden plech

* 160 g másla + trochu na vymazání
* 160 g moučkového cukru
* 6 vajec
* 150 g čokolády na vaření
* 100 g jader vlašských ořechů, hrubě nasekaných
* 160 g hrubé mouky + trochu na vysypání
* 1 lžíce rozpustné kávy

Na polevu:
*
5 lžic vody
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 lžíce kakaa holandského typu
* 120 g másla
* kůra z 1 pomeranče, bio

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, přilijeme rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné zchladlé máslo, kávu a dobře prošleháme. Přidáme prosetou mouku a hrubě posekané ořechy. Promícháme a vlijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.

2. Pečeme asi 30 minut. Buchtu necháme vychladnout na mřížce.

3. Na polevu svaříme vodu s oběma cukry. Kůru z dobře omytého pomeranče nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky a povaříme krátce v cukrovém sirupu. Kůru vyjmeme, necháme okapat, do sirupu vmícháme kakao, necháme za stálého míchání přejít varem, přidáme máslo, promícháme a stáhneme z ohně.

4. Horkou polevou potřeme buchtu, povrch ozdobíme pomerančovou kůrou a necháme vychladnout a ztuhnout. Potom krájíme na jednotlivé řezy.

Tip
Buchtu můžete polít již hotovou polevou, nebo ji připravit z čokolády na vaření, másla, cukru a trochy horké vody.

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Příprava: 30-40 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu menší formu

* 150 g másla + na vymazání formy
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 velká vejce
* 125 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky
* 3/4 prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžička citronové kůry
* 30 g kakaa holandského typu
* trochu hrubé mouky na vysypání

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme žloutky a šleháme, dokud hmota nezbělá.

2. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme a do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vmícháme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu.

3. Do těsta zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozdělíme na poloviny,do jedné části prosejeme kakao a zamícháme ho do těsta.

4. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno dáme lžící část světlého těsta, pak část tmavého a tak to střídavě spotřebujeme všechno těsto, vrstvení končíme světlým těstem.

5. Bábovku vložíme do trouby a pečeme asi 45-50 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli stát a potom ji vyklopíme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...