Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Letos zkuste třeba kapří hranolky, říká gurmán Pavel Maurer

  1:00aktualizováno  1:00
"Kapra jsem bohužel jedl většinou špatně udělaného, bahňáka, rozměklotinu. Musím říct, že znám málo restaurací, které umějí udělat dobrého kapra. Je to naše ostuda," říká známý profesionální gurmán Pavel Maurer.

Gurmán Pavel Maurer | foto: MAFRA

Jak často jíte v restauraci?
Snažím se každý den, ale někdy jsem také rád večer doma. Navíc, moje dcera hrozně dobře vaří. Ale dá se říct, že z těch sedmi dnů v týdnů pětkrát někde jsem.

A pořád vás to baví?
To je něco tak nekonečného, že to člověka nemůže přestat bavit. Neznám moc lidí, kteří by řekli, že už je chození do restaurací nebaví. Když tedy chodíte do těch dobrých.

Daří se v restauracích české kuchyni?
Statisticky vzato, my jsme národ, který z 85 procent vyhledává řízek, knedlo-zelo-vepřo, svíčkovou a bohužel taky smažák...

... co máte proti smaženému sýru?
Já nic, smažák, jak vím, nenávidí Zdeněk Pohlreich. Problém smažáku je, že je často vyrobený z nekvalitních polotovarů, vše je už připravené, kuchař to jen vezme z lednice, zahřeje na přesmaženém oleji a servíruje. Ale když vám připraví kvalitní sýr s brambůrky a domácí tatarkou, tak je to jídlo moc dobré. Takovou fetu umí i v Řecku! Česká kuchyně zažívá reinkarnaci, návrat ke kvalitě, a to hlavně v restauracích, kde přemýšlejí kreativně, často je vidět návrat k místním, sezonním surovinám, které sem patří. V meníčku se hrdě chlubí farmářskými či bioprodukty.

A vaří mladí lidé? Je pro ně vaření "trendy"?
Nevím, jestli to dokážu posoudit objektivně, protože se hodně stýkám s lidmi, kteří se tímto oborem zabývají a pořád to řeší. A se mnou mají lidé potřebu bavit se jen o jídle. Ale znám partu lidí, kteří se sejdou, je jich třeba padesát, vaří společně guláš a pak ho navzájem ochutnávají, kdo ho má lepší.

To vaří doma?
Ne, prostě si pronajmou sokolovnu a tam společně vaří. Takže lidi, které znám já, vaření a jídlo hodně zajímá.

Máme pár dní do Vánoc. Co vy a kapr?
My kapra nejíme. Jediné, co jíme, jsou kapří hranolky v třeboňské restauraci Šupina & Šupinka. To je geniální česká specialita, kterou dnes v Třeboni běžně dělají. Doporučuju všem. Ale co se týče Štědrého dne, chodíme během dne na šneky. Což není nějaká snobská věc, za první republiky to bylo velmi normální pro ty, kteří chtěli vidět zlaté prasátko. Šnečí maso se totiž nepočítá do masa, takže je povoleno. Co se týče večera, tak pokud máme rybu, jíme české pstruhy nebo tuňáka.

Co máte proti kaprovi?
Já ho bohužel jedl většinou špatně udělaného, bahňáka, "rozměklotinu". Musím říct, že znám málo restaurací, které umějí udělat dobrého kapra. Je to naše ostuda.

Velký rozhovor najdete na stránkách deníku Metro.

Autoři:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Ondřej Ruml s Doris Martinezovou
Líbilo by se nám mít na Kubě baráček se zahradou, říká Ondřej Ruml

Se svou manželkou, kubánskou tanečnicí Doris Martinez (36) žije Ondřej Ruml (35) už léta v Praze. Každý rok ale měsíc nebo dva společně stráví na Kubě, a proto...  celý článek

Maxim Velčovský
Mám pivo rád, říká Velčovský, autor unikátních lahví do aukce

Designér Maxim Velčovský má rád pivo i tu specifickou část české pivní kultury. Vyrobit pro Plzeňský Prazdroj unikátní designovou lahev pro něj byla zajímavá...  celý článek

Herec Igor Chmela
Spíš jsem jako morous, to už mi nikdo neodpáře, říká Igor Chmela

Herec z Partičky nebo ze seriálu Modrý kód se nerozpovídá úplně snadno. Tady je drobná ochutnávka napínavého rozhovoru s Igorem Chmelou, který si můžete celý...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Jobs Contact
CNC Frézař (25.000 - 32.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.