Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí paštika z kuřecích jater s brusinkovou omáčkou

  4:11aktualizováno  4:11
Možná byste si v přeslazeném adventním čase čokoládových Mikulášů a čerstvě napečených rohlíčků či perníčků dali raději něco slaného. Zkuste si vyrobit domácí paštiku z kuřecích jater. Není to vůbec těžké, její přípravu zvládne i začínající kuchařka. Odměnou vám přitom bude delikátní pochoutka, kterou ocení rodina i návštěva.

Domácí paštika z kuřecích jater | foto: M. Červená

Paštika rozhodně nepatří mezi nejsložitější pokrmy. Potřebujete jen trochu času, díky němuž získáte pochoutku na několik snídaní či večeří. Možná vám také připomene dávno zapomenuté chvíle, kdy domácí paštiku vyráběla vaše babička.

Játrovou pochoutku můžete podávat třeba s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem jako předkrm. Skvěle chutná ale i jen tak namazaná na rohlíku nebo chlebu. Paštiku můžete také věnovat jako jedlý vánoční dárek, případně ji servírovat o silvestrovské noci. V chladu vydrží přibližně týden.

Jemná paštika s ořechy a pepřem

  • 500 gramů kuřecích jater
  • 150 gramů másla + 80 gramů másla na zalití
  • 1 větší cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • panák slivovice (nemusí být)
  • 80 ml smetany
  • pepř, sůl
  • ořechy, zelený pepř

1. Játra důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a očistíme. Odstraníme veškeré blanky a žilky a nakrájíme je na malé kousky. Cibulku také nakrájíme.
2. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a začneme smažit cibulku. Když zesklovatí, přidáme játra. Nesolíme. Osmažíme je doměkka, trvá to přibližně 8 minut. Zalijeme slivovicí a necháme vypařit.
3. Směs necháme vychladnout a dohladka umixujeme se změklým máslem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme s kuličkami zeleného pepře, para ořechy, případně bylinkami a dalšími surovinami. Přelijeme do misek (můžeme použít menší na jednotlivé porce, nebo jednu větší).
4. Celou horní plochu zalijeme teplým (rozpuštěným) máslem, lepší bude přepuštěné. Necháme zatuhnout v lednici do druhého dne.

3 paštikové tipy:

  • Směs na paštiku nemixujte příliš dlouho, aby se nepřehřívala. Používejte spíše krátké pulsy.
  • Se smetanou opatrně: raději ji přilévejte postupně, aby paštika nebyla příliš tekutá.
  • Do paštiky můžete přidat také bylinky, skvěle se hodí třeba šalvěj nebo tymián. Neváhejte také s použitím sušených brusinek, mandlí apod.

Paštiku můžete servírovat s brusinkovou omáčkou, která skvěle rozvine její chuť a spolu s opečenými tousty nebo čerstvým chlebem vytvoří lahodnou symfonii na vašem jazyku.

Brusinková omáčka

  • 100 gramů čerstvých brusinek
  • 50 gramů javorového sirupu
  • 50 ml vody
  • 50 ml červeného vína

Brusinky nasucho osmažíme na pánvi. Jakmile rozpuknou, přidáme sirup, vodu a víno. Necháme zredukovat. Omáčku podáváme horkou.

TIP: Jemnější omáčku získáte tak, že ji rozmixujete tyčovým mixérem dohladka.




Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...



Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

Arome.cz Nechcete utrácet vysoké částky, ale i přes to byste si rádi dopřáli opravdu kvalitní rtěnku? Kosmetické značky se předhá...

Najdete na iDNES.cz