O Vánocích pálí žáha nejčastěji. Pomůžou banány a polštář pod hlavou

aktualizováno 
Smažený kapr, perníčky, chipsy, bramborový salát s majonézou, všechno to zapít trochou svařáku nebo grogu. A znova. Trochu si o svátcích dopřát je fajn, jen se to může rychle zvrhnout. Třeba v pálení žáhy, které nám jednou za čas sice neuškodí, ale dokáže být pořádně nepříjemné.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Kolem Vánoc nás žáha pálí často, protože to je období spojené s konzumací a kombinováním velkého množství jídla. Navíc zrovna pokrmů, které pálení způsobují nejčastěji,“ vysvětluje Pavla Myslíková, praktická lékařka Lékařského domu Praha 7.

Kyseliny v pohybu

Pálení žáhy je příznak refluxní choroby jícnu. „Ta vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Při něm se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu,“ popisuje předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví Ondřej Nývlt.

Sliznice jícnu je jiná než sliznice žaludku, a tak se před jeho obsahem, který se do jícnu „vrátil“, nedokáže chránit. „Kyselý obsah pak povrch jícnu ‚rozežírá‘ a způsobuje zánět, který se projevuje právě jako pyróza neboli pálení žáhy,“ dodává lékař.

Nepříjemný až bolestivý pocit pálení za hrudní kostí zná většina lidí, i když někdo k němu má větší sklony. „Doprovázet ho může pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot. To, když dojde k podráždění hlasivek,“ říká Nývlt.

Pokud nás žáha pálí jen nárazově, netřeba se bát. Nejde o velké zdravotní riziko. Problém je, když se pálení objevuje opakovaně a bez zjevného důvodu, zvlášť v kombinaci s chraptěním. Pak může značit respirační problémy, ale i chronický zánět jícnu.

Na co si dát pozor

Jídla tučná a smažená, sladkosti všeho druhu, káva, ale třeba i sycené nápoje, cibule a česnek, rajčatové omáčky nebo citrusy: to všechno dokáže v trávicím systému napáchat neplechu. Zvlášť v době kolem Vánoc, kdy se tolik nehlídáme.

Proč vadí zrovna tyto a podobné pochoutky? „Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin. Jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu,“ shrnuje Ondřej Nývlt.

Nepomáhá ani nadváha, oblečení příliš těsné v pase, stres nebo polehávání v nevhodné poloze. A samozřejmě alkohol. „I ten obsahuje kyseliny, které působí na povrch jícnu,“ uvádí Pavla Myslíková. „Pálení žáhy mohou zhoršit všechny druhy alkoholických nápojů, ale mezi největší viníky patří bílé víno a koncentrovaný alkohol.“

Vlažná voda, chřest i banány

Co když jsme se prostě neovládli, přejedli jsme se, přepili a už cítíme, že se nepříjemné pocity blíží? „Pokud k pálení žáhy je predispozice a má k ní dojít, těžko jí zamezíte. Zkuste ale prostředí jícnu neutralizovat potravinami, které pálení aspoň zmírňují,“ radí Myslíková. Patří mezi ně ovesné vločky, aloe vera, zelenina typu květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina, vcelku překvapivě i zázvor. S neutralizací prý pomůže i sklenička vlažné vody.

Když už se pálení rozjelo, můžeme si od něj aspoň zkusit ulevit. „Velkou úlevu přináší konzumace banánů nebo vařených brambor,“ doporučuje lékařka. „Často se setkávám s radou, že na pálení žáhy je vhodné mléko. To však bývá individuální, někomu ulevuje a jinému ne. U mléka existuje pravděpodobnost, že může dále způsobovat žaludeční kyselost.“

Dobře podle ní uděláme, když si po jídle odpočineme nebo jdeme spát s dobře podloženou hlavou. „Lepší pak je spát na zádech nebo na levém boku. Pálení naopak může zhoršit poloha na pravém boku, protože jícen jde do žaludku zprava,“ uzavírá.

Autor:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

Ve čtrnácti jsem výrazně zhubla. Lékaři zjistili, že mám cukrovku

Cukrovkou 1. typu jsem onemocněla ve čtrnácti, dnes žiji relativně normální...

Je mi 23 let a před devíti roky jsem začala hodně hubnout, měla jsem pořád žízeň a často jsem byla malátná. Párkrát...

Pravda o schizofrenii: mnoho léků nahradí jediná injekce

Ilustrační fotografie

Zmatený člověk, v jehož mysli svádí boj o dominanci dvě i více nevyzpytatelných osobností. Takovou mylnou nálepku...

Kloubům nejvíce škodí nadváha a nevhodná strava, řekl ortoped

Ilustrační fotografie

Osteoartróza je rozšířené onemocnění kloubů, kterým trpí téměř každý druhý člověk starší 65 let. Mnohdy však postihuje...



Najdete na iDNES.cz