Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

O Vánocích pálí žáha nejčastěji. Pomůžou banány a polštář pod hlavou

aktualizováno 
Smažený kapr, perníčky, chipsy, bramborový salát s majonézou, všechno to zapít trochou svařáku nebo grogu. A znova. Trochu si o svátcích dopřát je fajn, jen se to může rychle zvrhnout. Třeba v pálení žáhy, které nám jednou za čas sice neuškodí, ale dokáže být pořádně nepříjemné.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Kolem Vánoc nás žáha pálí často, protože to je období spojené s konzumací a kombinováním velkého množství jídla. Navíc zrovna pokrmů, které pálení způsobují nejčastěji,“ vysvětluje Pavla Myslíková, praktická lékařka Lékařského domu Praha 7.

Kyseliny v pohybu

Pálení žáhy je příznak refluxní choroby jícnu. „Ta vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Při něm se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu,“ popisuje předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví Ondřej Nývlt.

Sliznice jícnu je jiná než sliznice žaludku, a tak se před jeho obsahem, který se do jícnu „vrátil“, nedokáže chránit. „Kyselý obsah pak povrch jícnu ‚rozežírá‘ a způsobuje zánět, který se projevuje právě jako pyróza neboli pálení žáhy,“ dodává lékař.

Nepříjemný až bolestivý pocit pálení za hrudní kostí zná většina lidí, i když někdo k němu má větší sklony. „Doprovázet ho může pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot. To, když dojde k podráždění hlasivek,“ říká Nývlt.

Pokud nás žáha pálí jen nárazově, netřeba se bát. Nejde o velké zdravotní riziko. Problém je, když se pálení objevuje opakovaně a bez zjevného důvodu, zvlášť v kombinaci s chraptěním. Pak může značit respirační problémy, ale i chronický zánět jícnu.

Na co si dát pozor

Jídla tučná a smažená, sladkosti všeho druhu, káva, ale třeba i sycené nápoje, cibule a česnek, rajčatové omáčky nebo citrusy: to všechno dokáže v trávicím systému napáchat neplechu. Zvlášť v době kolem Vánoc, kdy se tolik nehlídáme.

Proč vadí zrovna tyto a podobné pochoutky? „Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin. Jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu,“ shrnuje Ondřej Nývlt.

Nepomáhá ani nadváha, oblečení příliš těsné v pase, stres nebo polehávání v nevhodné poloze. A samozřejmě alkohol. „I ten obsahuje kyseliny, které působí na povrch jícnu,“ uvádí Pavla Myslíková. „Pálení žáhy mohou zhoršit všechny druhy alkoholických nápojů, ale mezi největší viníky patří bílé víno a koncentrovaný alkohol.“

Vlažná voda, chřest i banány

Co když jsme se prostě neovládli, přejedli jsme se, přepili a už cítíme, že se nepříjemné pocity blíží? „Pokud k pálení žáhy je predispozice a má k ní dojít, těžko jí zamezíte. Zkuste ale prostředí jícnu neutralizovat potravinami, které pálení aspoň zmírňují,“ radí Myslíková. Patří mezi ně ovesné vločky, aloe vera, zelenina typu květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina, vcelku překvapivě i zázvor. S neutralizací prý pomůže i sklenička vlažné vody.

Když už se pálení rozjelo, můžeme si od něj aspoň zkusit ulevit. „Velkou úlevu přináší konzumace banánů nebo vařených brambor,“ doporučuje lékařka. „Často se setkávám s radou, že na pálení žáhy je vhodné mléko. To však bývá individuální, někomu ulevuje a jinému ne. U mléka existuje pravděpodobnost, že může dále způsobovat žaludeční kyselost.“

Dobře podle ní uděláme, když si po jídle odpočineme nebo jdeme spát s dobře podloženou hlavou. „Lepší pak je spát na zádech nebo na levém boku. Pálení naopak může zhoršit poloha na pravém boku, protože jícen jde do žaludku zprava,“ uzavírá.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Stres i nedostatek času na jídlo mohou za nárůst nemocí střev, řekl lékař

Ilustrační snímek

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa. To jsou zdravotní komplikace, které trápí stále...

OBRAZEM: Žena je posedlá plastikami, její ňadra váží devět kilogramů

hvězda reality show botched allegra

Američanka Allegra Coleová propadla před jedenácti lety plastickým operacím. Začalo to docela běžným zákrokem na...

Zhubla 90 kilogramů, dalších sedm vážila převislá kůže. Pomohla operace

Karen před sérií plastických operací

Celý život byla obézní. Teprve po třicítce shodila polovinu své hmotnosti, ale ani pak se necítila nejlíp. Na těle jí...

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Soutěž: Získejte dvouhodinové rozmazlování a spoustu kosmetiky

Arome.cz Chcete zažít dvě hodiny péče od profíků? Odnést si skvělé zážitky i kosmetiku, vyzkoušet dokonalý make-up a získat nádhe...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz