Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Palačinky, jak je neznáte: z ovesných vloček, chia semínek a banánů

  0:38aktualizováno  0:38
Palačinka je díky své nekonečné variabilitě vděčným jídlem. Fantazii se meze nekladou jak ve složení samotného těsta, tak při vymýšlení chutných slaných i sladkých náplní. Vyzkoušejte tři netradiční palačinkové recepty, které se namísto záplavy cukru a bílé mouky snaží jít cestou vyvážené stravy.

Ovesná palačinka s tuňákem | foto: Calvo

S moukou, mlékem a vejcem se toho dá v kuchyni vykouzlit opravdu mnoho. Můžete si pohrát s různými typy mouky nebo místo části přidat třeba mleté oříšky, kapku likéru či světlého piva nebo vylepšit těsto kvalitním kakaem. Jak připravují proslavené tenounké palačinky francouzští Crepe Masteři, se dočtete zde.

Vyřadit se můžete i na samotném způsobu podávání - klasikou je zatočená rulička nebo kornout, ale můžete z palačinky skládat i plněné čtverečky, trojúhelníčky, balíčky anebo rovnou celý dort. Pokud byste si raději dopřáli něco méně svátečního, ale nutričně vyváženějšího, vyzkoušejte následující tři recepty.

Tuňákové ovesné palačinky

podle Ivy Veselé, výživové poradkyně

Ingredience pro 4 osoby:

Ovesné palačinky s tuňákem
  • 140 g mletých ovesných vloček
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • rostlinný olej

Náplň:

  • 160 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 ledový salát
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 menší cibule
  • 1⁄2 sklenice sterilované kukuřice
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
  • zeleninové koření nebo koření na ryby
  • pepř

Postup:
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu.
V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.

Tip: Ovesné vločky jsou použity namísto mouky, protože snižují glykemický index palačinek, bílou mouku můžete také nahradit její celozrnnou variantou.

Chia palačinka

podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Chia palačinka podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 400 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g malin
  • 50 g másla + máslo na pečení
  • 40 g medu + 50 g na potření
  • 3 vejce
  • 3 g soli, chia semínka, vlašské ořechy

Postup:
Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem.

Opečte palačinku z obou stran dozlatova. Následně palačinku potřete medem, jogurtem, dejte na ni maliny a posypte mletými či drcenými ořechy. Palačinky servírujte přeložené a doplněné o pomerančovou kůru nebo zmrzlinu.

Raw banánové palačinky s citronovým krémem

Podle receptu libereckého vitariánského bistRAWveg

Raw banánová palačinka s citronový krémem

Ingredience na 12 palačinek:

  • 9 ks banánů
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička skořice

Ingredience na krém:

  • 2 hrnky kešu natural
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • 50 ml vody

Postup:
V mixéru rozmixujte všechny suroviny. Směs (250 ml) stejnoměrně rozetřete na celý plát sušičky se sušící vložkou. Sušte na 115 °F/ 46°C po dobu pěti a půl hodin. Po vychladnutí rozřízněte plát rádýlkem na 4 stejně velké čtverce (porce). Maximální doba skladování je 7 dní proložené fólií a v suchu.

Citrónový krém:
Na hodinu namočte kešu ořechy do vody, posléze je vyjměte a opláchněte studenou vodou. Vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka s ostatními surovinami. V poslední fázi naneste krém na palačinky.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.