Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Palačinky, jak je neznáte: z ovesných vloček, chia semínek a banánů

  0:38aktualizováno  0:38
Palačinka je díky své nekonečné variabilitě vděčným jídlem. Fantazii se meze nekladou jak ve složení samotného těsta, tak při vymýšlení chutných slaných i sladkých náplní. Vyzkoušejte tři netradiční palačinkové recepty, které se namísto záplavy cukru a bílé mouky snaží jít cestou vyvážené stravy.

Ovesná palačinka s tuňákem | foto: Calvo

S moukou, mlékem a vejcem se toho dá v kuchyni vykouzlit opravdu mnoho. Můžete si pohrát s různými typy mouky nebo místo části přidat třeba mleté oříšky, kapku likéru či světlého piva nebo vylepšit těsto kvalitním kakaem. Jak připravují proslavené tenounké palačinky francouzští Crepe Masteři, se dočtete zde.

Vyřadit se můžete i na samotném způsobu podávání - klasikou je zatočená rulička nebo kornout, ale můžete z palačinky skládat i plněné čtverečky, trojúhelníčky, balíčky anebo rovnou celý dort. Pokud byste si raději dopřáli něco méně svátečního, ale nutričně vyváženějšího, vyzkoušejte následující tři recepty.

Tuňákové ovesné palačinky

podle Ivy Veselé, výživové poradkyně

Ingredience pro 4 osoby:

Ovesné palačinky s tuňákem
  • 140 g mletých ovesných vloček
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • rostlinný olej

Náplň:

  • 160 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 ledový salát
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 menší cibule
  • 1⁄2 sklenice sterilované kukuřice
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
  • zeleninové koření nebo koření na ryby
  • pepř

Postup:
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu.
V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.

Tip: Ovesné vločky jsou použity namísto mouky, protože snižují glykemický index palačinek, bílou mouku můžete také nahradit její celozrnnou variantou.

Chia palačinka

podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Chia palačinka podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 400 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g malin
  • 50 g másla + máslo na pečení
  • 40 g medu + 50 g na potření
  • 3 vejce
  • 3 g soli, chia semínka, vlašské ořechy

Postup:
Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem.

Opečte palačinku z obou stran dozlatova. Následně palačinku potřete medem, jogurtem, dejte na ni maliny a posypte mletými či drcenými ořechy. Palačinky servírujte přeložené a doplněné o pomerančovou kůru nebo zmrzlinu.

Raw banánové palačinky s citronovým krémem

Podle receptu libereckého vitariánského bistRAWveg

Raw banánová palačinka s citronový krémem

Ingredience na 12 palačinek:

  • 9 ks banánů
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička skořice

Ingredience na krém:

  • 2 hrnky kešu natural
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • 50 ml vody

Postup:
V mixéru rozmixujte všechny suroviny. Směs (250 ml) stejnoměrně rozetřete na celý plát sušičky se sušící vložkou. Sušte na 115 °F/ 46°C po dobu pěti a půl hodin. Po vychladnutí rozřízněte plát rádýlkem na 4 stejně velké čtverce (porce). Maximální doba skladování je 7 dní proložené fólií a v suchu.

Citrónový krém:
Na hodinu namočte kešu ořechy do vody, posléze je vyjměte a opláchněte studenou vodou. Vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka s ostatními surovinami. V poslední fázi naneste krém na palačinky.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...



Velká fotosoutěž na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...



Najdete na iDNES.cz