Doporučujeme

Palačinky Suzette

Palačinky Suzette | foto: Apetit

Palačinky Suzette se vrací

  • 1
Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní!
NA 16-17 PALAČINEK

Příprava: 15 minut + 20 minut smažení

* 100 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 lžíce hnědého krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 1 lžíce slunečnicového oleje do těsta
* 300 ml polotučného mléka
* asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být)
* rostlinný olej na potírání pánve

Na pomerančový karamel:
* 100 g másla
* 100 g hnědého krupicového cukru
* 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
* 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
* 1 lžička jemně strouhané citronové kůry
* 3 lžíce pomerančového likéru (nejlépe Grand Marnier)
* 2 lžíce koňaku

1. Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

2. Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

4. Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.

5. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně "vykoupejte". Složte do šátečku a podávejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Palačinky s javorovým sirupem
Palačinky s javorovým sirupem
Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou
Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou
Palačinky zapékané, plněné tvarohem
Palačinky zapékané, plněné tvarohem


  • Vybrali jsme pro Vás