Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Do luxusních palačinek patří likér i pivo, radí francouzský Crepe Master

  10:12aktualizováno  10:12
Připravte si podle slavného francouzského Crepe Mastera Stéphana Solariho palačinky s omáčkou Suzette nebo flambované. Jejich delikátní chuť budete chtít ochutnat znovu a znovu.

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně, konkrétně tyto palačinky vynalezl věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. V roce 1895, v době svých profesních začátků, připravoval v Café de Paris v Monte Carlu dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. Jak Henri Charpentier vzpomíná ve svých pamětech, nejslavnější variace na tradiční crepe vznikla vlastně náhodou. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu těsně před servírováním nedopatřením vzňala. Henri ovšem zachoval chladnou hlavu, po bleskovém uhašení palačinku dvakrát přeložil, předložil princi jako nový originální dezert, a ten byl navýsost spokojen.

Fotogalerie

Omáčka Suzette je velmi jednoduchá a podle Nicolase Bossiniho vám předpřipravená v lednici vydrží i týden až dva. Ví, o čem mluví, provozuje ve Francii síť creperií, kterou založila už jeho babička. A neváhal se s námi podělit o své triky k přípravě lahodného dezertu. Kromě přídavku pomerančového likéru pro zajímavější chuť odlehčuje těsto i světlým pivem pro správnou nadýchanost.

Stephan Solari doporučuje předpřipravit si palačinky i omáčku a s hosty u stolu se věnovat pouze finální fázi zahřívání a flambování. Ostatně flambované palačinky jsou dodnes ve francouzských restauracích většinou připravovány přímo před očima hostů, kteří tak mohou ocenit šikovné ruce cukráře. Pokud vynecháte omáčku a použijete pouze cukr a pomerančový likér, dostanou palačinky ještě výraznější chuť, kvůli množství alkoholu už se ale nebudou hodit pro děti.

Ingredience na 15 palačinek (o průměru 20 cm):

  • 25 cl polotučného mléka
  • 110 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2,5 cl Grand Marnier Cordon Rouge liqueur
  • 2 velká vejce
  • 5 cl světlého piva
  • 15 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Po jednom vmíchejte vejce a postupně přidávejte pivo a mléko. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a pomerančový likér. Ideálně nechte těsto přes noc odstát v lednici. Pomažte pánev rozpuštěným máslem a nalijte na ni asi 30 ml těsta. Rychle naklánějte a otáčejte pánev tak, aby bylo dno zcela obalené těstem. Jakmile je palačinka zlatohnědá, otočte ji a osmahněte i z druhé strany.

Omáčka Suzette:

Palačinky s omáčkou Suzette
  • 140 g cukru
  • 5 g pomerančové kůry nastrouhané najemno
  • 3 g citronové kůry nastrouhané najemno
  • 200 g pomerančového džusu
  • 20 g citronové šťávy
  • 135 g másla
  • 35 g pomerančového likéru Grand Marnier
  1. Na pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte pomerančovou a citronovou kůru (nejlépe z bio pomerančů a citronů) a pomerančový džus. Omáčku zredukujte.
  2. Snižte teplotu, přidejte máslo a zamíchejte. Přidejte crepes přeložené na polovinu, pokládejte je přes sebe a zalijte je omáčkou. Navrch přilijte trochu pomerančového likéru a palačinky oflambujte, přičemž je stále namáčejte v omáčce. Palačinky znovu přeložte na půl, vzniknou vám z nich trojúhelníčky. Nechte 2 minuty zvolna vařit a poté ihned podávejte.

Flambované palačinky

Flambované palačinky
  • 200 g másla
  • 20 cl pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge
  • 100 g krupicového cukru

V pánvi rozehřejte máslo. Až začne bublat, přidejte cukr a hned poté palačinku. Obě její strany obalte v másle, přilijte pomerančový likér a oflambujte. Podávejte ihned, můžete přelít výpekem z pánve.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz