NA 4 PORCE
Příprava: 15 minut + 20 minut smažení
* 200 g hladké mouky (může být i polohrubá nebo oba druhy v poměru půl na půl)
* špetka soli
* 1 celé vejce a 1 žloutek
* ½ sáčku prášku do pečiva
* 300 ml mléka
* 15 g rozpuštěného másla
* javorový sirup a (rozpuštěné) máslo k podávání
* rostlinný olej na smažení palačinek
1. Mouku se solí a kypřicím práškem prosejte do mísy. Utvořte důlek a vlijte do něj vejce i žloutek. Za stálého míchání začněte pomalu přilévat mléko. Až ho přilijete polovinu, přidejte rozpuštěné máslo a prošlehejte směs dohladka. Vlijte zbylé mléko, ještě jednou prošlehejte a nechte těstíčko pár minut odpočívat.
2. Na rovné pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte trochu oleje. Malou naběračkou vlijte těstíčko (před smažením ho ještě jednou prošlehejte), krouživým pohybem ho rozestřete po pánvi a smažte po obou stranách dozlatova.
3. Hotové palačinky podávejte teplé, přelité javorovým sirupem, případně máslem.
OCHUTNEJTE TAKÉ Kukuřičný chléb s javorovým sirupem |