Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nemůžete se dočkat dovolené? Udělejte super paellu a ceviche jako na jihu

aktualizováno 
Už se vidíte na pláži ve Španělsku nebo snad dokonce v Jižní Americe, ale dovolená je ještě daleko? Zkuste připravit dobroty jako od moře u sebe doma nebo na zahradě, s radami zkušeného kuchaře Michala Endrise to nebude problém.

Paella Valenciana

Paella Valenciana z restaurace El Barrio de Angél

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
  • kuřecí stehna s kostí 100 g
  • králičí maso 50 g

Recepty připravil Michal Endris, šéfkuchař restaurace El Barrio de Ángel, která se specializuje na jihoamerickou kuchyni včetně jejích španělských kořenů. Kromě restaurace nabízí prostor na pražském Andělu i rychlé občerstvení a obchod s jižanskými delikatesami.

Šéfkuchař Michal Endris

Šéfkuchař Michal Endris

  • šneci vaření 50 g
  • červené a bílé vařené fazole 75 g
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

  1. Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
  2. Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
  3. Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.

Paella Mariscos

Paella mariscos

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • rybí vývar 0,2 l
  • kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • stroužek česneku
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • drcená rajčata 50 g
  • mušle slávky 6 ks
  • mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
  • krevety velké 3-5 ks
  • bílé víno 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • lžička sladké papriky
  • olivový olej 1 polévková lžíce

  1. Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
  2. Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
  3. Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
  4. Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.

Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Suroviny porce pro 4 osoby:

Ceviche z lososa, chobotnice a mušlí svatého Jakuba podle restaurace El Barrio...
  • čerstvý losos 100 g
  • čerstvý mořský vlk 100 g
  • mušle sv. Jakuba 100 g
  • vařená chobotnice 100 g
  • citron 2 ks
  • limeta 2 ks
  • pomeranč 1 ks
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička 1 ks
  • zázvor 10 g
  • česnek 2 stroužky
  • batáta (sladká brambora) 1 ks

  1. Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
  3. Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem. 

TIP šéfkuchaře:

Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv.  tygřím mléku.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Určitě to dobře znáte. Zrychlí se vám tep, sevře se hrdlo a žaludek a najednou máte pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout. Stres útočí. Poradíme vám pár...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.