Musaka
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej na restování
- 750 g mletého hovězího masa
- 100 ml bílého vína
- 1 lžička mleté skořice
- 300 g sterilovaných rajčat
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 2 lilky
- 35 g másla
- 35 g hladké mouky
- 300 ml polotučného mléka
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 1 lžíce čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
- 2 vejce
- 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra
- 500 g vařených brambor ve slupce
Pracovní postup:
- Cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a po 1 minutě mleté maso, které opečeme dozlatova. Obsah hrnce zalijeme vínem, přisypeme skořici a vmícháme sterilovaná rajčata. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Masovou směs osolíme, opepříme a přidáme petržel.
- Lilky omyjeme, nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Osušíme je kuchyňskou papírovou utěrkou a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme z obou stran. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
- Na bešamelovou omáčku na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání osmažíme. Jíšku zalijeme mlékem a rozmícháme dohladka. Přidáme bobkové listy, kuličky pepře, citronovou kůru a vaříme 10-15 minut. Omáčku odstavíme, vyndáme koření a podle chuti osolíme. Do chladnoucího bešamelu vmícháme vejce a sýr.
- Na dno zapékací mísy rozložíme polovinu lilků, osolíme je a zakryjeme třetinou masové směsi. Přidáme na kolečka nakrájené oloupané brambory, osolíme je a opět navrstvíme masovou směs. Rozložíme zbylé lilky, masovou směs a jako poslední vrstvu přes sebe vyskládáme kolečka brambor. Přelijeme je sýrovým bešamelem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut.