Doporučujeme

Paella je národním jídlem Španělů

Španělská kuchyně je typicky národní, je doslova prohřátá jižním sluncem a typická svojí barevností. Základními potravinami jsou ryby, hovězí, skopové a drůbeží maso, dále rýže, brambory, fazole, bílý chléb a zelenina. Oblíbení jsou také mořští raci, hlemýždi a artyčoky.
Jedním z nejznámějších národních jídel ve Španělsku je rýžový pokrm "Paella", na který najdete uvnitř článku recept.

Paella

4 dl škeblí, vařené krabí maso kuřecí játra, 8 černých oliv, 1 porce vařené bílé ryby, 250 g  rýže, 1 malý stroužek česneku, 1 cibule, 3 rajčata, 2 červené nebo zelené papriky, olej, šafrán, 5 dl vařící vody, sůl

Důkladně očištěné škeble zalijeme vodou a vaříme, až se škeble otevřou. Pak je vyjmeme z lastur. V hluboké pánvičce zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na plátky, přidáme drobně nakrájené papriky, česnek, odpeckované olivy, kuřecí játra a přebranou, spařenou rýži a dusíme, až se olej vstřebá do rýže. Pak přidáme uvařené škeble, krabí maso, na kostičky pokrájené maso z ryby, spařená, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata zalijeme je odměřeným množstvím vařící vody, v níž jsme rozmíchali trochu šafránu a sůl, a dusíme pod pokličkou v troubě nebo na malém plameni na plotně, až rýže změkne. Hned pováváme. Vhodná příloha je zeleninový salát.


  • Vybrali jsme pro Vás