Padělání se netrestá

  23:22
- Suroviny podřadné,ale konečný výsledek skvost! S touto pochybnou vidinou se v Saturninovi manžel tety Kateřiny pokoušel vyrobit mýdlo, ale můžeme se s ní poměrně často setkat i v gastronomii. Ani tady není náhrada drahého originálu levnější napodobeninou ničím výjimečným.
I slepice

I slepice - I slepice se může tvářit jako husa. | foto: MAFA - Nguyen Phuong Thao

V regálech supermarketů kupující bezostyšně lákají plátky uzeného lososa, které jsou ve skutečnosti jen obarveným masem aljašské tresky,či válečky krabího masa, které kdysi, ještě pod mořskou hladinou, zahlédlo kraba jen z hodně velké dálky. A v restauracích najdeme dokonce příklad tichého srozumění obou stran - personálu i hostů -, že na talíři nebude to, co inzeruje jídelní lístek. Objednáváte-li si svíčkovou na smetaně,samozřejmě počítáte s tím, že ve smetanové omáčce najdete kus zadního hovězího, a nikoliv plátky onoho jedinečného svalu, který původně dal tomuto pokrm u jméno.
Představa, že náhražka může chutnat stejně jako originál, pokud postupujeme dostatečně šikovně, je stejně scestná jako snaha alchymistů proměnit olovo ve zlato. Pokud v »nepravé dršťkové polévce« nahradíte dršťky podušeným a pokrájeným kotrčem kadeřavým, připravíte výborné jídlo, ale dršťkovka to nebude ani omylem. Není to však důvod při domácím vaření napodobeniny zatratit. I z levnějších a dostupnějších surovin může vzniknout jídlo, které chuťové buňky sice nerozjásá, ale potěší. Problém, a to zcela zbytečný,je jen v pojmu »nepravý«, který se v recepturách často objevuje. Klidně si na chlebíčky udělejte pomazánku z rybího filé. Povařte je mírným varem asi 12 minut v osolené a octem lehce okyselené vodě, nechte okapat a vychladnout, nožem co nejjemněji nakrájejte či spíše rozmělněte, přidejte syrovou mrkev a celer nastrouhané na jemné nudličky, spojte vše majonézou ochucenou hořčicí, bílým pepřem, vorčesterskou omáčkou a citronem a nechte rozležet. Proč však výsledný produkt nazývat »nepravou humrovou pomazánkou«, když »nepravá« lehce zavání podfukem a »humrová« připomíná, že s naditější šrajtoflí byste si pochutnali ještě lépe? Decentnějším, ale stejně nadbytečným přiznáním napodobeniny je výraz »a` la«. Kuře a` la bažant, prošpikované slaninou a upečené s jalovcem, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem chutná skvěle. Ale klidně je můžete nazvat kuře na divoko. Bažant to stejně není, zato k němu vedle červeného zelí můžete podávat bramborový knedlík, což by u originálu bylo trochu barbarské. Vyskytnou se i zapeklitější situace. Umelete-li jemně točený salám, vytvoříte z něj bochánek, do jehož důlku vyklepnete žloutek, a obložíte jej hromádkami soli, pepře,papriky,hořčice a cibule,je výsledná podoba natolik sugestivní, že nezapře inspiraci tatarským biftekem. Co teď? Nejlépe suroviny rovnou promíchat, namazat na očesnekované topinky a nazvat je třeba »husarské toasty«. I mezi jinak chvályhodnými recepturami napodobenin se ovšem najdou sporné případy. Několik kuchařských knih uvádí například nepravou želví polévku. Připravuje se z telecí hlavy, která se vaří v osolené vodě s majoránkou, tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, cibulí a zelenou petrželkou. Maso z hlavy se pak pokrájí a vloží do bujonu společně s nepravými želvími vajíčky (z vařených žloutků, syrového žloutku a mouky), podušenými žampiony, lanýžem a kapkou sherry. Tenhle recept má dva háčky - telecí hlava se vyskytuje v běžném řeznictví stejně často jako želvy,a kdo má na lanýže a na sherry,m ůže si nechat želvu přivézt i z Galapág. Takže raději něco praktičtějšího - slepici upravenou na způsob pečené husy. Očištěnou a omytou slepici rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Čtvrtky vyjměte, lehce osolte, vydatně okmínujte a na pekáči obložte plátky slaniny. Podlévejte pivem a pečte v troubě do měkka a do zlatova. S houskovými knedlíky a podušeným kysaným zelím chutná skvěle. Ale jak ji nazvat? Nejjednodušší a nejpřesnější by byla »pečená slepice«, ale ta okamžitě vyvolává představu legendární pochoutky z romské kuchyně - slepice obalená jílem a pečená i s peřím ve žhavém popelu. Ale koneckonců vaření je hlavně věcí inspirace a nápadů - něco si zkrátka vymyslete!


Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...