Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ovocné dorty pro malé i velké

  0:10aktualizováno  0:10
Léto už se pomalu poroučí a začátek školy je neodvratně tady, ač se ještě před pár týdny zdál nekonečně vzdálený. Oslaďte svým dětem začátek školního roku ovocnými dobrotami.

Tartaletky s ostružinami | foto: Jakub Salvet


Základním předpokladem úspěchu při přípravě dortů a sladkých drobností jsou poctivé suroviny, pečlivé ruční zpracování a vyzkoušené recepty.

Ty svoje vám tentokrát prozradí muž, který s vařečkou a metlami umí zacházet vpravdě mistrovsky, šéfcukrář pražského Café Savoy a člen národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky Lukáš Pohl.


Až podle jeho návodu vytvoříte sladké a voňavé náplasti na dětskou duši, smutnící nad koncem prázdnin, pak možná od svých potomků dostanete řád zlaté vařečky.


TARTALETKY S OSTRUŽINAMI

(30 min. + 20 minut na pečení)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na linecké těsto:
* 200 g hladké mouky
* 150 g másla
* 100 g cukru moučka

Na náplň:
* 250 ml mléka
* 30 g vanilkového pudinku
* 75 g cukru krupice
* 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojený
* 250 ml šlehačky, ušlehané
* 200 g ovoce

1. Nejdříve si připravíme linecké těsto. Všechny přísady zpracujeme v hladkou hmotu a necháme odpočinout v lednici cca 3 hodiny. Potom na hladké mouce rozválíme a vyložíme formičky. Dna propícháme vidličkou a pečeme na 200 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

2. Z mléka, vanilkového lusku, cukru a pudinku uvaříme hustý krém a nejlépe za stálého šlehání necháme vychladnout. Potom ručně vmícháme šlehačku.

Tartaletky plníme krémem a na povrchu zdobíme ovocem.

 

Tipy pro malé ochotné ruce

 

 

* VÁLENÍ TĚSTA zvládne i malé dítě, jen se raději nedívejte na tu spoušť pod stolem.

* MÍCHÁNÍ je hračka, ale dohlédněte, ať míchaný pokrm není příliš horký.

* ZDOBENÍ ovocem jde malým rukám úplně skvěle.

 

 

 

 

 

 

 


Větrníky s malinami

(20 min. + 30 minut na pečení)

NA 8 KUSŮ 

Potřebujete: 

* 400 g hladké mouky
* špetka soli
* 0,5 l vody
* 100 g oleje
* 8 vajec

Vanilkový krém viz tartaletky

Na karamelovou šlehačku:
* 200 g cukru
* 250 ml šlehačky
* 500 ml šlehačky, ušlehané
* ovoce na zdobení

1. Olej, vodu a sůl přivedeme k varu, postupně přisypeme mouku a těsto mícháme na plotně do té doby, než se přestane lepit na dno hrnce. Potom vložíme do mísy a metlami na těsto šleháme do částečného zchladnutí, přidáme polovinu vajec a stále šleháme, poté druhou polovinu vajec a šleháme do hladkého těsta. Dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na pergamenový papír do tvaru větrníku. Pečeme na 220 stupňů cca 30 minut.

2. Mezitím si připravíme vanilkový krém (viz recept na tartaletky) a karamelovou šlehačku. Cukr roztavíme na karamel, pak přilijeme 250 ml šlehačky a vaříme do rozpuštění. Dáme vychladit. Potom směs vmícháme do půl litru vyšlehané šlehačky.

3. Větrníky rozkrojíme, nastříkáme vanilkový krém a karamelovou šlehačkou, ozdobíme ovocem, přiklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo potáhneme fondánovou polevou.


Tiramisu s ovocem

(25 min.)

PRO 4 OSOBY 

Potřebujete:

* 8 žloutků
* 100 g medu
* 500 g mascarpone
* 300 g sezonního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody apod.)
* 1 dl kávy

1. Žloutky s medem šleháme nad vodní párou, abychom zajistili dostatečné tepelné zpracování. Potom za stálého šlehání směs odstavíme z páry a šleháme dále až do zchladnutí. Po částech do ní přidáváme mascarpone. Směs potom ještě krátce prošleháme a přendáme do cukrářského sáčku, kterým se lépe plní do sklenic.

2. Sezonní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody...) si předem omyjeme a nakrájíme a po vrstvách jím plníme připravené sklenice. Nejprve dáme na dno trochu krému, potom piškoty namočené v kávě, pak ovoce a opět krém. Takto pokračujeme až do naplnění sklenice.

TIP:

Do kávy, v níž budete namáčet piškoty, můžete přidat také polévkovou lžíci rumu, která dodá tiramisu chuť i aroma. Pro změnu můžete piškoty také namáčet v kakau nebo ovocné šťávě. Mascarpone lze nahradit obyčejným žervé.

 

 


 

 


Sachrův dort

(15 min. + 45 minut na pečení)

Potřebujete:

* 6 vajec
* 220 g cukru krystal
* 90 g hladké mouky
* 50 g hrubé mouky
* 50 g kakaa holandského typu
* 80 g oleje
* 200 g meruňkové marmelády
* 150 g polevy z hořké čokolády
* 50 g ovoce na zdobení

1. Bílky s cukrem ušleháme v pevný sníh. Žloutky ušleháme v pevnou pěnu a pomalu přilijeme olej. Smícháme mouky s kakaem. Potom promícháme sníh a pěnu ze žloutků a postupně přidáme směs mouky a kakaa. Formu vyložíme pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 až 200 stupňů cca 45 minut.

2. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme a slepíme marmeládou a pomažeme také navrchu a po stranách. 3. Dáme odpočinout, nejlépe do druhého dne, a poté potáhneme čokoládovou polevou a zdobíme ovocem. 

TIP:

Do meruňkové marmelády můžete přidat dvě polévkové lžíce rumu a lehce ji zahřát, lépe pak prostoupí korpusem. Místo meruňkové marmelády zkuste použít jinou, podle chuti a obliby. Sachrův dort můžete na talířku ozdobit šlehačkou.

 

 

 


 

Müsli dort s jahodami

(30 min.)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na korpus:
* 150 g kukuřičných lupínků
* 100 g mléčné čokolády

Na druhý korpus:
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 120 g hladké mouky
* 20 g kakaa

Na náplň:
* 400 g bílého jogurtu např. activia
* 500 g měkkého tvarohu
* 3 plátky želatiny
* 150 g cukru moučka
* šťáva a kůra z jedné limetky, chemicky neošetřené

Na ozdobení:
* 400 g jahod

1. Lupínky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a rozprostřeme na pečicí papír do dortové formy. Necháme ztuhnout a mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do husta a ručně zlehka promícháme se směsí kakaa a mouky. Hmotu rozetřeme na plech do kola ve velikosti dortové formy a dáme péct na 200 stupňů do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 10 minut.

2. Namočíme želatinu do studené vody a vedle v míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr, kůru a šťávu z limetky a pak promícháme s rozpuštěnou a okapanou želatinou.

3. Polovinu krému naneseme na korpus z lupínků a čokolády, zarovnáme a vložíme druhý korpus, který jsme po upečení nechali zchladnout, a naneseme druhou polovinu krému.

4. Zarovnáme a dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.

Po ztuhnutí vykrojíme z formy a zdobíme ovocem.

TIP:

Ke kukuřičným lupínkům můžeme přidat i čokoládové müsli. Skvěle dort chutná také s čerstvými malinami.

 

 

 

RECEPTY: Lukáš Pohl







Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.