Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ovocné dorty pro malé i velké

  0:10aktualizováno  0:10
Léto už se pomalu poroučí a začátek školy je neodvratně tady, ač se ještě před pár týdny zdál nekonečně vzdálený. Oslaďte svým dětem začátek školního roku ovocnými dobrotami.

Tartaletky s ostružinami | foto: Jakub Salvet


Základním předpokladem úspěchu při přípravě dortů a sladkých drobností jsou poctivé suroviny, pečlivé ruční zpracování a vyzkoušené recepty.

Ty svoje vám tentokrát prozradí muž, který s vařečkou a metlami umí zacházet vpravdě mistrovsky, šéfcukrář pražského Café Savoy a člen národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky Lukáš Pohl.


Až podle jeho návodu vytvoříte sladké a voňavé náplasti na dětskou duši, smutnící nad koncem prázdnin, pak možná od svých potomků dostanete řád zlaté vařečky.


TARTALETKY S OSTRUŽINAMI

(30 min. + 20 minut na pečení)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na linecké těsto:
* 200 g hladké mouky
* 150 g másla
* 100 g cukru moučka

Na náplň:
* 250 ml mléka
* 30 g vanilkového pudinku
* 75 g cukru krupice
* 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojený
* 250 ml šlehačky, ušlehané
* 200 g ovoce

1. Nejdříve si připravíme linecké těsto. Všechny přísady zpracujeme v hladkou hmotu a necháme odpočinout v lednici cca 3 hodiny. Potom na hladké mouce rozválíme a vyložíme formičky. Dna propícháme vidličkou a pečeme na 200 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

2. Z mléka, vanilkového lusku, cukru a pudinku uvaříme hustý krém a nejlépe za stálého šlehání necháme vychladnout. Potom ručně vmícháme šlehačku.

Tartaletky plníme krémem a na povrchu zdobíme ovocem.

 

Tipy pro malé ochotné ruce

 

 

* VÁLENÍ TĚSTA zvládne i malé dítě, jen se raději nedívejte na tu spoušť pod stolem.

* MÍCHÁNÍ je hračka, ale dohlédněte, ať míchaný pokrm není příliš horký.

* ZDOBENÍ ovocem jde malým rukám úplně skvěle.

 

 

 

 

 

 

 


Větrníky s malinami

(20 min. + 30 minut na pečení)

NA 8 KUSŮ 

Potřebujete: 

* 400 g hladké mouky
* špetka soli
* 0,5 l vody
* 100 g oleje
* 8 vajec

Vanilkový krém viz tartaletky

Na karamelovou šlehačku:
* 200 g cukru
* 250 ml šlehačky
* 500 ml šlehačky, ušlehané
* ovoce na zdobení

1. Olej, vodu a sůl přivedeme k varu, postupně přisypeme mouku a těsto mícháme na plotně do té doby, než se přestane lepit na dno hrnce. Potom vložíme do mísy a metlami na těsto šleháme do částečného zchladnutí, přidáme polovinu vajec a stále šleháme, poté druhou polovinu vajec a šleháme do hladkého těsta. Dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na pergamenový papír do tvaru větrníku. Pečeme na 220 stupňů cca 30 minut.

2. Mezitím si připravíme vanilkový krém (viz recept na tartaletky) a karamelovou šlehačku. Cukr roztavíme na karamel, pak přilijeme 250 ml šlehačky a vaříme do rozpuštění. Dáme vychladit. Potom směs vmícháme do půl litru vyšlehané šlehačky.

3. Větrníky rozkrojíme, nastříkáme vanilkový krém a karamelovou šlehačkou, ozdobíme ovocem, přiklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo potáhneme fondánovou polevou.


Tiramisu s ovocem

(25 min.)

PRO 4 OSOBY 

Potřebujete:

* 8 žloutků
* 100 g medu
* 500 g mascarpone
* 300 g sezonního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody apod.)
* 1 dl kávy

1. Žloutky s medem šleháme nad vodní párou, abychom zajistili dostatečné tepelné zpracování. Potom za stálého šlehání směs odstavíme z páry a šleháme dále až do zchladnutí. Po částech do ní přidáváme mascarpone. Směs potom ještě krátce prošleháme a přendáme do cukrářského sáčku, kterým se lépe plní do sklenic.

2. Sezonní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody...) si předem omyjeme a nakrájíme a po vrstvách jím plníme připravené sklenice. Nejprve dáme na dno trochu krému, potom piškoty namočené v kávě, pak ovoce a opět krém. Takto pokračujeme až do naplnění sklenice.

TIP:

Do kávy, v níž budete namáčet piškoty, můžete přidat také polévkovou lžíci rumu, která dodá tiramisu chuť i aroma. Pro změnu můžete piškoty také namáčet v kakau nebo ovocné šťávě. Mascarpone lze nahradit obyčejným žervé.

 

 


 

 


Sachrův dort

(15 min. + 45 minut na pečení)

Potřebujete:

* 6 vajec
* 220 g cukru krystal
* 90 g hladké mouky
* 50 g hrubé mouky
* 50 g kakaa holandského typu
* 80 g oleje
* 200 g meruňkové marmelády
* 150 g polevy z hořké čokolády
* 50 g ovoce na zdobení

1. Bílky s cukrem ušleháme v pevný sníh. Žloutky ušleháme v pevnou pěnu a pomalu přilijeme olej. Smícháme mouky s kakaem. Potom promícháme sníh a pěnu ze žloutků a postupně přidáme směs mouky a kakaa. Formu vyložíme pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 až 200 stupňů cca 45 minut.

2. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme a slepíme marmeládou a pomažeme také navrchu a po stranách. 3. Dáme odpočinout, nejlépe do druhého dne, a poté potáhneme čokoládovou polevou a zdobíme ovocem. 

TIP:

Do meruňkové marmelády můžete přidat dvě polévkové lžíce rumu a lehce ji zahřát, lépe pak prostoupí korpusem. Místo meruňkové marmelády zkuste použít jinou, podle chuti a obliby. Sachrův dort můžete na talířku ozdobit šlehačkou.

 

 

 


 

Müsli dort s jahodami

(30 min.)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na korpus:
* 150 g kukuřičných lupínků
* 100 g mléčné čokolády

Na druhý korpus:
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 120 g hladké mouky
* 20 g kakaa

Na náplň:
* 400 g bílého jogurtu např. activia
* 500 g měkkého tvarohu
* 3 plátky želatiny
* 150 g cukru moučka
* šťáva a kůra z jedné limetky, chemicky neošetřené

Na ozdobení:
* 400 g jahod

1. Lupínky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a rozprostřeme na pečicí papír do dortové formy. Necháme ztuhnout a mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do husta a ručně zlehka promícháme se směsí kakaa a mouky. Hmotu rozetřeme na plech do kola ve velikosti dortové formy a dáme péct na 200 stupňů do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 10 minut.

2. Namočíme želatinu do studené vody a vedle v míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr, kůru a šťávu z limetky a pak promícháme s rozpuštěnou a okapanou želatinou.

3. Polovinu krému naneseme na korpus z lupínků a čokolády, zarovnáme a vložíme druhý korpus, který jsme po upečení nechali zchladnout, a naneseme druhou polovinu krému.

4. Zarovnáme a dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.

Po ztuhnutí vykrojíme z formy a zdobíme ovocem.

TIP:

Ke kukuřičným lupínkům můžeme přidat i čokoládové müsli. Skvěle dort chutná také s čerstvými malinami.

 

 

 

RECEPTY: Lukáš Pohl




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz