Tým badatelů z Harvardské školy veřejného zdraví pod vedením Waltera Willetta sledoval stravovací návyky a vývoj zdravotního stavu u zhruba 72 tisíc zdravotních sester a 38 tisíc lékařů po dobu patnácti let a v řadě případů i déle.
Výsledky studie byly zveřejněny v nejnovějším čísle amerického časopisu Journal of the National Cancer Institute.
Vědci konstatovali, že denní konzumace pěti nebo více porcí ovoce a zeleniny v delší časové perspektivě snižovala riziko onemocnění srdce a krevního oběhu. Srdce obzvláště posiluje listová zelenina a saláty.
Naproti tomu je překvapivé, že při konzumaci ovoce a zeleniny nelze prokázat všeobecnou ochranu proti rakovině. Pouze v jednotlivých případech dokázali badatelé zjistit nějakou souvislost.
Například u mužů - kuřáků, kteří neužívali žádné vitaminové preparáty a konzumovali hodně brokolice, květáku, zelí a řeřichy, se rakovina vyskytovala méně, než u těch, kdo dávali přednost masu. Tyto druhy zeleniny u mužských účastníků studie snižovaly zejména výskyt rakoviny močového měchýře.