Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

aktualizováno 
Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo sušenkami ze samoobsluhy. Autorka Outdoorové kuchařky Petra Pospěchová ví, jak i na náročné expedici snadno uvařit a dobře si pochutnat.

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z lučních rostlin. | foto: David Turecký, z knihy Outdoorová kuchařka, Smart Press

Jako kulinární novinářka na volné noze má pro jídlo slabost a zdaleka se to netýká jen „meníček“ luxusních restaurací, ale také třeba hodování na cestách. Ona sama, když zrovna nevaří nebo nepíše o jídle, hrozně ráda chodí na túry a leze po horách.

Fotogalerie

Nejradši má slovenské hřebeny a Balkán. Své zkušenosti z cest zúročila ve své Outdoorové kuchařce, ze které jsou i následující tři recepty.

Není ovšem zdaleka zaměřená jen na náročné sportovce, překonávající hranice svých možností, ale najdete v ní i recepty na rodinné výlety do přírody.

Zkušeností s vařením na cestách a ve skutečně polních podmínkách má autorka mnoho. A jak sama říká, ani na túře bychom se neměli odbývat.

Má také další osvědčené triky, jako třeba odvážit si ingredience pro jednu porci už doma. Některé energetické povzbuzovače – jako třeba müsli tyčinky – si zase můžete připravit už dopředu.

Když kulinární novinářka Petra Pospěchová zrovna nepíše nebo nevaří, chodí a...

Když kulinární novinářka Petra Pospěchová zrovna nepíše nebo nevaří, chodí a leze po horách.

„Představa, že outdoorové jídlo musí být nějaká instantní zpotvořenina, je celkem rozšířená,“ říká Petra Pospěchová.

„Někteří horalové jsou dokonce názoru, že by strava do kopců měla být nedobrá, aby na ni neměli moc velkou chuť,“ dodává autorka, pro kterou je naopak horské jídlo královskou disciplínou, protože s sebou nese spoustu omezení, která je nutné respektovat.

Ovesné karbanátky

Ingredience na 2 porce:

Ovesné karbanátky
  • 4 hrsti jemných ovesných vloček
  • 1 hrst slunečnicového semínka
  • 1 hrst pohankové lámanky
  • půl lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce sušené smažené cibulky
  • 1 lžíce sušené mrkve
  • sůl
  • 4 lžíce oleje

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs.
  2. Potom ji zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale ani ne úplně řídké.
  3. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.

Soba nudle se sušenými houbami

Ingredience na 2 porce:

Soba nudle se sušenými houbami
  • 200 g pohankových nudlí soba
  • hrst sušených hub
  • kousek zázvoru
  • listy maliníku
  • 2 chilli papričky
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Houby namočíme do vlažné vody a necháme asi pět minut stát. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, zázvor rozsekáme na kaši, chilli papričky nasekáme na malá kolečka.
  2. Dáme vařit vodu na nudle, osolíme, a když začne vřít, přidáme nudle a houby a necháme probublávat 6–8 minut.
  3. Zatím na víčku ešusu na oleji orestujeme cibuli, když zesklovatí, přidáme zázvor a chilli papričky.
  4. Pak přihodíme natrhané malinové lístky. Necháme chvilku opékat na nízkém plameni. Nudle slijeme, přimícháme směs z víčka a podáváme.

Domácí müsli tyčinky

Ingredience na 12 müsli tyčinek:

Domácí müsli tyčinky
  • 100 g másla
  • 100 g pšeničných vloček
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g nasekaných jader lískových ořechů
  • 3 lžíce medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek

Pracovní postup:

  1. Troubu dáme předehřát na 160 °C a přichystáme si formu o rozměrech 18 x 25 cm, kterou vyložíme papírem na pečení. Nasypeme do ní vločky, oříšky a slunečnicová semínka, promísíme je a dáme péct na 5, nejvýše 10 minut, aby zezlátly.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, pak přidáme med, cukr a rozinky, přisypeme opečené oříšky, důkladně promícháme a celou směs vlijeme zpět do formy.
  3. Uhladíme a dáme na půl hodiny péct.
  4. Necháme vychladnout, a když je směs vlažná, rozkrájíme na 12 müsli tyčinek.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Helena Christensenová (New York,  13. listopadu 2014)
Nechci mluvit o stárnutí, říká topmodelka Helena Christensenová

Dánská modelka Helena Christensenová (48) stále patří mezi nejpůvabnější ženy planety. Dokázala to také na týdnu módy v Miláně, kde se ukázala s kolegyněmi z...  celý článek

V britském Chichesteru se mohou malí pacienti prohánět elektrickým Rolls Roycem.
VIDEO: Děti v nemocnici jezdí na operace luxusními autíčky

Operace dítěte je většinou velkým stresem pro celou rodinu, včetně dítěte samotného. Lékaři z nemocnice v americkém San Diegu proto představili několik...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.