Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Otec siamských dvojčat prosí Australany, aby se modlili

  11:04aktualizováno  11:04
Otec siamských dvojčat - holčiček, které se narodily srostlé hlavičkami - poprosil Australany, aby se modlili za jeho dcery poté, co lékařské testy u jedné z nich prokázaly vysoký krevní tlak, který může ohrozit život obou. Bethany a Elissa, které jsou spojené stranou hlavičky, se narodily 3. května císařským řezem Mary a Shaunu Nolanovým. "Prožíváme teď hodně těžkou dobu," prohlásil viditelně rozrušený Shaun, který už má tři syny, na tiskové konferenci v Brisbane.

"Chtěl bych poprosit všechny Australany, aby ... odříkali pár modliteb za Beth a malou Elis i za zbytek rodiny."

Bethany se narodila bez ledvin a močového měchýře a lékaři nyní zjistili, že má vysoký krevní tlak. Elissa má jen jednu ledvinu. Neurochirurg Alan Isles soudí, že stav dvojčat je stabilizovaný, ale Bethanyin vysoký tlak by mohl způsobit srdeční příhodu nebo infarkt, i když krevní tlak Elissy je normální.

"Tohle je jedno z lékařských dilemat, protože sdílejí jeden krevní oběh," říká profesor Isles. Lékařský tým, který o holčičky pečuje, uvedl, že může trvat až dvanáct měsíců, než bude možné pokusit se o jejich oddělení.

Lékaři musí nejprve zjistit, jaký je rozsah tkání, o které se holčičky dělí, než přikročí k náročné operaci. "O tom budeme moci uvažovat, až se současné zdravotní problémy vyřeší a ... pak bude třeba několikaměsíčního období, aby holčičky povyrostly," říká Isles.

"Mezinárodní zkušenosti dokazují, že operaci je nejlepší udělat v prvním roce života, obvykle v době mezi šestým a dvanáctým měsícem věku," dodává. Osud dvojčátek Nolanových vzbudil velkou účast u australské veřejnosti, která jejich rodičům vyjadřuje všemožnou podporu a objevily se už i nabídky na darování ledvin malé Bethany.





Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.