Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Osvěžující letní pohlazení

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Kamila Smutkovápro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1 hodina

Množství
1 plech

Těsto:
- 5 vajec
- 200g cukru krupice
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 250g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva

1. krém:
- 1l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic cukru
- 2-3 lžíce másla
- 2 zakysané smetany
- trocha moučkového cukru

2. krém:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky

- drobnější ovoce (jahody, ..)

1. Na těsto ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej, vodu a mouku s práškem
do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozprostřete na vyšší plech
o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C
po dobu 15 až 20 minut.
2. Na první krém uvařte z 1l mléka, 3 pudinků, vanilkového cukru a 6 lžic cukru pudink. Do horkého pudinku vmíchejte mírně změklé máslo a v průběhu následného chladnutí občas promíchejte, abyste zamezili vzniku hrudek. Po úplném vychladnutí zašlehejte 2 zakysané smetany a trochu moučkového cukru dle chuti. Šlehačem vyšlehejte směs do jemného nadýchaného krému a odložte do ledničky.
3. Poslední vrstvu vytvoříte vyšleháním 2 smetan se ztužovačem šlehačky.
4. Korpus pokryjte vámi zvoleným ovocem. Pudinkový krém po vytažení z ledničky krátce promíchejte a navrstvěte na ovoce. Nakonec celé dílo zakryjte připravenou šlehačku. Můžete dozdobit hoblinkami čokolády. Doporučuji připravit večer a nechat zaležet do druhého dne.
5. Dobrou chuť! 

Poznámka
Podle ročního období volíme ovoce (klidně i marmeládu), ovšem nejvíce se nám recept osvědčil s kompotovanými jahodami. Proto i v létě čerstvé ovoce krátce povaříme a necháme okapat.

Tento moučník se v naší rodině připravuje již léta a to jen za odměnu, jelikož každého položí na lopatky. Proto i vám přejeme ,,Dobrou chuť!’'

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.