Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Osm rad, jak péct zdravěji: nahradit můžete cukr, bílou mouku i vajíčka

  4:52aktualizováno  4:52
Zkuste si upéct zdravější cukroví. Chce to trochu cviku, protože například umělá sladidla mohou reagovat na pečení jinak, než jste zvyklí u obyčejného cukru. Také tmavá mouka se zpracovává trochu jinak než její bílá varianta. Na co byste při přípravě odlehčených Vánoc neměli zapomenout?
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

1. Pečlivě vybírejte umělá sladidla

Vždy vybírejte kvalitní sladidla. jestliže s tím ještě nemáte mnoho zkušeností, nakupujte je v lékárně nebo jiné specializované prodejně, kde vám budou umět kvalifikovaně poradit, jaké sladidlo se hodí přímo pro vás.

Je třeba je vybírat s ohledem na celkový zdravotní stav. Například fruktóza je podle lékařky Sylvie Špitálníkové velmi vhodná pro těhotné s těhotenskou cukrovkou, malé děti s diabetem či těhotné diabetičky. Naopak se nehodí pro diabetiky se zvýšenou hladinou tuků v krvi.

Ne všechna umělá sladidla jsou však určená na pečení, u některých hrozí, že při vyšších teplotách neuchovají sladkou chuť, mohou zhořknout. Pro tuto úpravu je nevhodný například sualin.

Péci je možné třeba s fruktózou, ale i tady je třeba být opatrný: cukroví slazené fruktózou rychle zčervená a zhnědne, je lepší péct při nižších teplotách. Pamatujte si, že každé umělé sladidlo má svoji maximální denní dávku, kterou je nutno dodržet, jinak vzniknou zdravotní obtíže. Informace zpravidla najdete na obalu výrobku.

2. Hledejte další a netradiční zdroje cukru

Přisladit můžete také pomocí „alternativních“ zdrojů, dobré je například sušené ovoce, které navíc obsahuje vlákninu, minerály a vitaminy. Zkuste najít recepty s mrkví, i ta se může do některého pečiva či cukroví využít místo cukru. Používejte také banán, fíky, jablka. Když do cukroví „vpašujete“ vlákninu, bude alespoň o něco zdravější.

3. Uberte třetinu tuku, pozor hlavně na živočišné

Diabetici by se měli vyhýbat zejména živočišným tukům, máslové krémy tedy nejsou žádoucí. Používejte místo nich krémy pudinkové či tvarohové, nezapomeňte na želatinu nebo využívejte nízkotučné krémy či rostlinné tuky s menším procentem tuku.

Pokud nemáte speciální recept, uberte z receptu klasického část tuku (zhruba třetinu) a nahraďte mlékem či nízkotučným jogurtem. Plechy nevymazávejte, využijte pečicí fólie nebo fólii No-stick.

4. Vajíčko nahraďte sójovou moukou

Pokud vám lékař doporučil bezcholesterolovou dietu, mohou být pro vás zajímavé následující tipy. Vajíčka v přiměřeném množství (1 denně) neškodí, ale máte-li strach, že o svátcích do sebe dostanete mnohem víc cholesterolu než normálně, vajíčka můžete nahradit přípravkem Vajahit, který neobsahuje cholesterol a má méně energie. Další možností je nahradit vajíčko sójovou moukou, kterou rozkvedláte v sodovce.

Zvláštní pravidla byste měli dodržovat, pokud používáte náhradní sladidla. V takovém případě nikdy nešlehejte celá vejce. Lepší je zvlášť vyšlehat bílky se sladidlem do pevného sněhu. Do něj pak je možné přidat žloutky, případně můžete do těsta zvlášť přimíchat sníh a žloutky přidat později samotné.

5. Ztmavte mouku, změny zavádějte postupně

Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou. Celozrnná mouka má více vlákniny a podstatně více minerálů a vitaminů. Pro přípravu vánočního pečiva se hodí chuťově jemná špaldová mouka.

Měli byste vědět, že při zpracovávání celozrnné mouky je třeba větší množství tekutin než u klasické mouky. Naopak nemusíte přidávat velké množství aromatizujících přísad (rum, vanilka), protože má sama o sobě příjemnou vůni. Při pečení můžete použít celozrnnou mouku pšeničnou, pšeničnou špaldovou, žitnou, pohankovou, sójovou či amarantovou.

Bojíte-li se, že „ztmavnutí“ pečiva bude příliš radikální a nemusí se setkat s pozitivním ohlasem ve vaší rodině, zkuste změny zavést postupně: nejprve nahraďte třetinu bílé mouky tmavou, příští rok poměr obraťte.

6. Místo oříšků přidejte do směsi vločky

Oříšky jsou sice výborným zdrojem zdraví prospěšných látek, ale obsahují také hodně tuku. Nehodí se také pro lidi s nemocným žlučníkem. Částečně je můžete nahradit ovesnými vločkami, experimentátoři mohou jít dál a vyzkoušet například cukroví s obilnými klíčky.

7. Kupujte jen dobře značené pečivo

Pokud si chcete ušetřit práci a cukroví na Vánoce koupit už hotové, pečlivě prostudujte obal. Není tam uvedeno, jaké umělé sladidlo výrobce použil? V takovém případě ho coby diabetik určitě nekupujte, neprospělo by vám. Tyto výrobky navíc mohou být zdrojem obrovského množství tuků, v horším případě transmastných kyselin, kterým by se každý člověk snažící se žít zdravým životním stylem měl vyhýbat.

Ilustrační foto.

8. Pečte raději malé kousky a přidejte bílkoviny

Čím menší kousek vyrobíte, tím méně energie do sebe pak ve chvíli pokušení dostanete. Ideální jsou například malé pusinky s aspartamem. Diabetikům by neměla moc kolísat hladina glukózy v krvi, dá se tomu zabránit, když cukroví bude obsahovat hodně bílkovin.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.