Doporučujeme

Mille Feuille | foto: Unilever

Oslavte víkend sacherem, mille feuille, Pavlovou nebo koláčem na hlavu

  • 14
Na třetí květnovou neděli připadá od loňska Světový den pečení. Nechte se inspirovat uměním pekařů a cukrářů z Francie a jejich slavným obráceným koláčem sester Tatinových, pravým rakouským sachrem nebo nadýchaným dortem Pavlova z Nového Zélandu.

Mille Feuille

  • 1 balení listového těsta
  • 1 pistáciový pudink
  • 200 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 500 ml smetany
  • 250 g rostlinného tuku
  • 50 g nepražených pistácií

  1. Listové těsto vyválíme na moučkovém cukru do tenkého plátu, který pečeme na 180° C ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Plát musíme péct zatížený dalším plechem, aby těsto nenaskočilo. Upečený plát rozkrojíme na 3 stejně velké pásy.
  2. Mléko přivedeme k varu a přidáme pudink rozmíchaný v troše studené vody. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme cukr. Ještě mírně provaříme a odstavíme z ohně. Hotový pudink necháme v pokojové teplotě vychladnout a zašleháme rostlinný tuk a nasekané pistácie.
  3. Hotovým krémem spojíme jednotlivé listové pláty a dáme dobře vychladit. Poté nakrájíme na jednotlivé porce a dozdobíme čerstvým ovocem, například jahodami.

Pavlova dort

Dort Pavlova
  • 5 ks bílků  – žloutky využijete na krém
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g krupicového cukru na rozvar
  • 100 ml vody
  • nahrubo nasekané ořechy

na krém:

  • 750 ml smetany
  • 200 g cukru
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 5 žloutků
  • 150 g rostlinného tuku

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. V průběhu šlehání můžeme nechat vařit cukrový rozvar. Cukr s vodou dáme vařit. Pro vášnivé cukrářky či cukráře doporučuji zakoupit si teploměr, protože u řady cukrových rozvarů je velmi důležitá teplota. Rozvar do bílků by měl být uvařen na 120 °C. Bez teploměru se cukr uvařený na požadovanou teplotu dá poznat i podle tzv. ruční zkoušky. U rozvaru na 120° C se používá drátěné očko, které si snadno uděláte sami ohnutím drátku a jeho zatočením. Takto připravené očko v průběhu vaření namáčíme do rozvaru. Na drátku se po namočení utvoří blanka. Fouknutím do očka ihned po vytažení z rozvaru se při správné teplotě utvoří řada spojených bublinek, což znamená, že je hotovo.
  2. Horký rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a dále šleháme do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky (případně sáčku) rozetřeme na plech s pečícím papírem jednotlivé pláty, posypeme ořechy a dáme pocukrované moučkovým cukrem péct na 160 °C na cca 20 minut.
  3. V části studené smetany rozmícháme škrob a zbylou smetanu dáme vařit. Po dosažení varu přidáme cukr, rozmíchaný škrob a necháme dobře provařit. Nakonec do vařící směsi přidáme žloutky a ještě asi minutu provaříme. Dobře míchejte, aby se žloutky nesrazily. Poté necháme vychladnout a vyšleháme s tukem.
  4. Vychladlé pláty poté spojíme krémem a můžeme jednotlivé vrstvy navíc podle chuti prokládat ovocem nebo čokoládou.

23. prosince 2013

Sachrův dort

Sacher
  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g jemně mleté strouhanky
  • 70 g kvalitního kakaa
  • 500 g čerstvých nebo mražených meruněk
  • 250 g krupicového cukru
  • špetka skořice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g rostlinného tuku nebo másla

  1. Vyšleháme zvlášť žloutky a bílky společně s cukrem. Mouku důkladně prosejeme společně s jemně namletou strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojíme se žloutky a opatrně, ale rychle přimícháme moučnou směs, aby vznikla hladká kompaktní směs. Nalijeme do připravené dortové formy a dáme péct na 170 °C na cca 40 min. Po upečení necháme vychladnout, vykrojíme z dortové formy a dvakrát prokrojíme.
  2. Meruňky vypeckujeme a důkladně opláchneme. Na větší pánvi rozpustíme polovinu z dávky cukru na světle hnědý karamel a zasypeme skořicí. Přidáme meruňky, lehce zalijeme vodou, aby se nepřipalovaly, a dusíme. Po odpaření 1/3 objemu sundáme z ohně a necháme lehce vychladit. Na dno formy položíme rozkrojené kolo korpusu, důkladně zatřeme ještě teplou meruňkovou redukcí a přiklopíme další částí korpusu. Postup opakujeme. Sesazený dort na povrchu rovněž potřeme zbylou meruňkovou redukcí a dáme důkladně vychladnout.
  3. Smetanu ohřejeme a poté přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a nakonec vařečkou nebo stěrkou do horké polevy zapracujeme rostlinný tuk. Pokud použijeme metlu, zapracujeme do polevy vzduch a poleva pak nebude tak lesklá. Vychlazený dort zatřeme čokoládovou polevou a nakrájíme. Podáváme s vyšlehanou smetanou a zbylou meruňkovou omáčkou.

Jablečný tarte tatin

obrácený jablečný koláč
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g rostlinného tuku rozkrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 1,2 kg jablek
  • 70 g rostlinného tuku
  • 185 g třtinového cukru

  1. Smíchejte ve velké míse mouku se špetkou soli a přidejte tuk. Těsto vypracujete, dokud se nepodobá jemné strouhance. Poté přidejte žloutek a trochu studené vody (2 - 3 kávové lžičky). Poté těsto vypracujte do hladka, aby se všechny ingredience spojily. Po zpracování zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.
  2. Zbavte jablka jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na žáruvzdorné pánvi (případně můžete použít dortovou formu) rozehřejte rostlinný tuk a přidejte cukr. Vznikne lehká karamelová hmota, na kterou naskládejte čtvrtky jablek pevně jednu vedle druhé tak, aby nevznikla žádná mezera. Tuto směs vařte na mírném ohni cca 35 - 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel je nahnědlý a táhlý.
  3. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu do kulatého tvaru, který je větší než průměr dortové formy/pánve. Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje těsta vtlačte přes jablka. Poté vložte do trouby a pečte 25 - 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi dvě minuty odpočnout a pak překlopte na talíř. Podávejte ho teplý se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Nebo vás naláká Dita P. na čokoládový dort s čokoládovým krémem? (celý recept najdete zde).

4. října 2013

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás