Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oslaďte si Valentýna medem

  0:04aktualizováno  0:04
Nejromantičtější svátek v roce oslavte s tím, kdo je vašemu srdci nejbližší. Když u toho ještě budou naše medově sladké dezerty, pak je úspěch večera zaručen.

Medový Valentýn | foto: MF DNES

Muffiny s krémem a se srdíčky            

NA 12 KOUSKŮ                                              Medový Valentýn

Příprava: 20 minut + 15 minut pečení + doba na vychladnutí
 
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce medu, tekutého
12 lžic dětské krupičky
200 ml kysané smetany
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce likéru z růžových květů
2 lžíce višňové šťávy
50 g cukru moučka + trochu na doslazení šlehačky
1 lžíce citronové šťávy

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V míse šleháme žloutky s medem, dokud nenabydou. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. K ušlehaným žloutkům zlehka přimícháme dětskou krupičku a sníh a plníme ze tří čtvrtin košíčky na muffiny. Zbytek těsta rozetřeme na část plechu vyloženého papírem na pečení.

2. Vložíme současně do předehřáté trouby a pečeme, muffiny asi 15 minut a plát těsta, dokud nezrůžoví (7–10 min.), podle výšky těsta. Upečený plát těsta sundáme i s papírem z plechu, papír sloupneme a těsto vychladíme a vykrájíme srdíčka. Hotové muffiny vyndáme z trouby a i s papírovými košíčky vyjmeme z formy.

3. Na krém ušleháme smetanu s trochou moučkového cukru, vmícháme kysanou smetanu a dochutíme likérem a višňovou šťávou. Na polevu v misce utřeme cukr s citronovou a višňovou šťávou. Světlejší stranu srdíček ozdobíme cukrovou polevou.  Na vychladlé muffiny naneseme krém a na něj položíme ozdobené srdíčko.

 

Čokoládová srdce s mandlemiMedový Valentýn

NA 1 MENŠÍ PLECH                           

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

4 vejce
150 g čokolády na vaření
100 g másla
150 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky
20 g strouhaného kokosu

Na mandlovou krustu:
100 g cukru krupice
2 lžíce medu
asi 2 lžíce citronové šťávy
80 g mandlových lupínků, opražených

K podávání:
čerstvé jahody
čokoládová poleva
mandlové lupínky

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V misce rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu, dobře to jde na páře, a občas zamícháme. V míse ušleháme vejce a cukr do bílé pěny. Postupně přimícháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem, přidáme kokos a mouku a vše zamícháme. Těsto vlijeme na menší plech přibližně o rozměrech 25 x 35 cm vyložený pečicím papírem a vymaštěný máslem a rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

2. Mezitím si v pánvi nebo kastrůlku roztavíme cukr na karamel. Když je zlatý, zalijeme ho trochou vody, odmícháme ode dna a opět rozvaříme. Vaříme ho tak dlouho, dokud se tekutina z větší části neodpaří a nevznikne hustší sirup.

3. Nakonec vmícháme med a citronovou šťávu a ještě necháme krátce přejít varem. Horkým karamelem potřeme upečený teplý plát těsta přímo na plechu a posypeme opraženými mandlovými lupínky. Necháme chvíli ztuhnout a ještě z vlažného těsta vypichujeme vykrajovátkem srdíčka. Podáváme s čerstvými jahodami, které můžeme máčet v čokoládové polevě a obalovat rovněž mandlovými lupínky.

 

Grilované pomeranče s nočky

Medový ValentýnPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 8–10 minut grilování

2 velké pomeranče
50 g másla
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce pomerančového nebo vanilkového likéru
šťáva z 1 citronu
2 lžíce medu, tekutého
100 ml smetany na šlehání 33%
1 vanilkový cukr
125 g měkkého tvarohu, tučného
karamelové bonbony k podávání, nasekané

1. Předehřejeme si gril na nejvyšší teplotu. Pomeranče oloupeme, zbavíme je co nejvíce bílé dužiny a nakrájíme na plátky.

2. Zapékací misku vytřeme částí másla a vyložíme plátky pomeranče. Zalijeme citronovou šťávou, zakapeme likérem, pomeranče posypeme cukrem a poklademe plátky zbylého másla. Vložíme pod rozehřátý gril a zapečeme, trvá to přibližně 8–10 minut.

3. Mezitím si ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem a smícháme s tvarohem. Misku s našlehaným krémem pak na chvíli vložíme do mrazáku.

4. Grilované pomeranče vyjmeme z trouby a přelijeme medem.
Z namraženého krému lžícemi tvarujeme noky a podáváme je na grilovaných pomerančích. Povrch krému ozdobíme sekanými karamelovými bonbony.

TIP:

Obdobně můžeme grilovat plátky ananasu, broskve a jiné druhy ovoce či doplnit aromatickým kořením (skořice, hřebíček, vanilka, zázvor). Zkuste smetanu se 40 % tuku, např. z mlékárny Kunín.

 

Křehké košíčky s ořechy a medemMedový Valentýn

ASI 10 KOŠÍČKŮ O PRŮMĚRU 8 CM

Příprava: 45 minut + 15 minut pečení

200 g hladké mouky
špetka soli
125 g tuku, např. hery nebo másla
2 lžíce studené vody

Na náplň:
250 g jader vlašských ořechů
150 ml javorového sirupu
100 g medu
80 g másla
1 lžíce rumu

1. V míse promícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájený tuk.
Rychle zapracujeme, jako když připravujeme drobenku. K sypké směsi přidáme postupně podle potřeby studenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu chvíli odpočinout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2. Těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky, propícháme vidličkou, narovnáme na plech a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečené necháme trochu zchladnout ve formičkách a ještě teplé vyklopíme.

3. Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Polovinu ořechů jemně semeleme nebo nastrouháme. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mleté ořechy, přilijeme sirup a med, promícháme a společně povaříme, až se směs spojí, a dochutíme rumem. Je-li náplň příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo mléka, je-li řídká, ještě chvíli povaříme.

4. Košíčky plníme ještě teplou, ale ne horkou náplní a ozdobíme zbylými celými ořechy. Podáváme teprve poté, co jsme nechali náplň vychladnout a ztuhnout.

 

Srdíčkové toasty s medemMedový Valentýn

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 3 minuty opékání

8 plátků toastového chleba
1 lžíce medu
4 lžíce lučiny
4 lžíce višňové zavařeniny

1. Příprava tohoto pokrmu vhodného třeba pro romantickou snídani ve dvou je docela jednoduchá. Potřebujeme jen klasický přístroj na opékání toastů, talířek a nůž.

2. Z toastového chleba (nejlepší je světlý máslový) vyřízneme tvary srdce nebo je vypíchneme vykrajovátkem a opečeme je v toastovači.

3. Povrch opečeného chleba ihned z jedné strany lehce potřeme medem, lučinou a nakonec zakápneme trochou višňové zavařeniny.

4. Podáváme nejlépe s čajem, čerstvou kávou s mlékem, horkou čokoládou nebo kakaem a především – se zamilovaným úsměvem.

TIP:

Použít můžete jak světlý, tak tmavý toastový chléb nebo srdíčka vypichovat například ze zbylé vánočky, piškotu či jiného pečiva. Výborná jsou také vaflová srdíčka nebo medové těsto. Místo lučiny vyzkoušejte žervé či jiný čerstvý přírodní sýr, výborný je i kozí, nebo toast potřete máslem či zakysanou smetanou. Zavařenina by měla být poněkud ostřejší a pikantnější, ne moc sladká.

 

Nejsladší důkaz lásky Bonboniéra Mozart - Herz´l

Nemáte čas nebo odvahu vytvářet vlastnoruční valentýnské dobroty, ale přitom chcete svému milému sladce sdělit, že ho máte ráda? Kupte mu bonboniéru. Třeba tu s mozartovskými srdíčky z marcipánu z čerstvých pistácií, oříškového nugátu a mléčné i hořké čokolády.

 

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.