Doporučujeme

Osgood Pie

Osgood Pie | foto: Apetit

Osgood pie

  • 7
Někteří zasvěcenci říkají, že "osgood" je zkratka spojení "oh-so-good" (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!
NA 8 KOUSKŮ

Příprava: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 1 hodina pečení

* 1 šálek polohrubé mouky
* špetka soli
* 110 g studeného másla, pokrájeného

Na náplň:

* 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
* ¾ šálku krupicového cukru
* ¼ šálku polohrubé mouky, prosáté
* špetka strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku
* špetka soli
* 1 lžička kakaa
* 1 šálek zakysané smetany
* 3 lžíce rozehřátého másla
* 2 lžíce jablečného octa
* 1 šálek mletých ořechů (vlašské nebo pekanové)
* ½ šálku rozinek

1. Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2. Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3. Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.

4. Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

OCHUTNEJTE TAKÉ
Broskvový koláč pod sklem
Broskvový koláč pod sklem
Koláč s mandlovým krémem a malinami
Koláč s mandlovým krémem a malinami
Tvarohový koláč s meruňkami
Tvarohový koláč s meruňkami


  • Vybrali jsme pro Vás