Příprava: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 1 hodina pečení
* 1 šálek polohrubé mouky
* špetka soli
* 110 g studeného másla, pokrájeného
Na náplň:
* 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
* ¾ šálku krupicového cukru
* ¼ šálku polohrubé mouky, prosáté
* špetka strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku
* špetka soli
* 1 lžička kakaa
* 1 šálek zakysané smetany
* 3 lžíce rozehřátého másla
* 2 lžíce jablečného octa
* 1 šálek mletých ořechů (vlašské nebo pekanové)
* ½ šálku rozinek
1. Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.
2. Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.
3. Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.
4. Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Broskvový koláč pod sklem |
Koláč s mandlovým krémem a malinami |
Tvarohový koláč s meruňkami |