- 1 máslo
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 lžička octa
- strouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
- cukr moučka na obalení
- hladká mouka na vál
Na nádivku:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 dl mléka
- 80 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
1. V hrnci svaříme ořechy s oběma cukry a mlékem. Za stálého míchání chvilku povaříme, až vznikne hustá kaše. Hotovu nádivku odstavíme a necháme zchladnout.
2. Mouku smícháme s pudinkovým práškem, máslem, vejcem, octem, citronovou kůrou a vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně 2 hodiny rozležet v lednici.
3. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta plát silný 3 mm a rádýlkem z něj nakrájíme čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Na střed každého dáme nádivku, čtverce stočíme přes nádivku do tvaru rohlíčků, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozešlehaným vejcem.
4. Připravené rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.
5. Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a necháme v uzavřené nádobě v temnu rozležet 2 dny.
Poznámka: Tradičním a oblíbeným vánočním cukroví jsou rohlíčky. Dají se připravovat na hodně způsobů a my kromě klasických vanilkových připravujeme i tyto...