Doporučujeme

Oříškové rohlíčky

Oříškové rohlíčky | foto: Archiv Terezy Mrowiecové

Čtenářský recept: Oříškové rohlíčky

  • 0
  • 1 máslo
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 lžička octa
  • strouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
  • cukr moučka na obalení
  • hladká mouka na vál

Na nádivku:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 dl mléka
  • 80 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr

1. V hrnci svaříme ořechy s oběma cukry a mlékem. Za stálého míchání chvilku povaříme, až vznikne hustá kaše. Hotovu nádivku odstavíme a necháme zchladnout.

2. Mouku smícháme s pudinkovým práškem, máslem, vejcem, octem, citronovou kůrou a vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně 2 hodiny rozležet v lednici.

3. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta plát silný 3 mm a rádýlkem z něj nakrájíme čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Na střed každého dáme nádivku, čtverce stočíme přes nádivku do tvaru rohlíčků, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozešlehaným vejcem.

4. Připravené rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.

5. Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a necháme v uzavřené nádobě v temnu rozležet 2 dny.

Poznámka: Tradičním a oblíbeným vánočním cukroví jsou rohlíčky. Dají se připravovat na hodně způsobů a my kromě klasických vanilkových připravujeme i tyto...


  • Vybrali jsme pro Vás