Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Originální letní grilování

  0:13aktualizováno  0:13
Letní sezona je v plném proudu. Jak vyplnit krásný teplý večer? Nejlépe u grilu a s koktejlem v ruce.

Grilovaný kuřecí kebab | foto: In Images

Grilovaný kuřecí kebab

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 2 h marinování + 10 minut grilování

* 600-800 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* 4 lžíce meruňkového džemu
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička francouzské hořčice
* sůl
* zelenina k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Ve větší míse si připravíme marinádu z džemu, oleje, citronové šťávy, mletého zázvoru a hořčice, dobře ji promícháme, vložíme do ní nakrájené maso, obalíme ho v marinádě a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet.

2. Rozpálíme gril a odleželé maso napícháme na grilovací jehly. Pečeme ho na olejem potřené grilovací mřížce nebo tácku ze všech stran přibližně 10 minut, během grilování potíráme zbylou marinádou.

3. Po upečení maso necháme chvilku odpočinout, aby se rozležely chutě a šťávy, teprve pak ho osolíme a podáváme s čerstvou zeleninou nebo různými zeleninovými saláty.

Hot& spicy

Rajčatová salsa s cibulkou se hodí jak ke grilovanému masu, tak k bramborám, tortillám nebo chipsům.
Ideálním doplňkem k masu jsou jogurtové dresinky či dipy. Zkuste si je připravit třeba z jogurtu s bazalkou nebo z kysané smetany s chilli papričkou.

Pikantní grilovaná kuřecí stehna

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 2 h marinování + 35-45 minut grilování

* 4 kuřecí stehna s kůží (čtvrtky)
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 2-3 lžíce harrisy nebo chilli omáčky
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky
* 100-150 ml pomerančového džusu
* 1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry
* 2 lžíce vinného octa
* špetka skořice

1. V misce promícháme harrisu nebo chilli omáčku, med, olej, džus, kůru z pomeranče, vinný ocet a špetku skořice. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a ostrým nožem do každého uděláme několik zářezů.

2. Maso ze všech stran osolíme a česnek i se solí vetřeme do masa. Připravená stehna obalíme v marinádě a necháme v chladu nejméně 2 hodiny marinovat.
Rozpálíme gril a mřížku potřeme lehce olejem, rozložíme na ni stehýnka a grilujeme. Maso potíráme zbylou marinádou a otáčíme. Pečeme asi 35-45 minut, dokud maso není dostatečně propečené.

3. Upečená stehna necháme chvíli odležet, aby se šťáva a chutě uvolnily, a podáváme.

TIP
Jako přílohu podávejte pikantní bramborový salát s grilovanými paprikami a rajčaty v oleji, ochucenými chilli omáčkou a mletým pepřem.

Grilované jehněčí marinované kotletky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut marinování + 8-12 minut grilování

* 8 jehněčích kotletek
* 3 stroužky česneku, prolisovaného
* 2 hrsti směsi čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, saturejka, majoránka apod.)
* špetka jemně strouhané citronové kůry
* 8 lžic olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý pepř

1. Kotlety rozdělíme na jednotlivé porce, odstraníme blány a šlachy, maso omyjeme, osušíme a špičkou nože uvolníme od kosti. Bylinky opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. V misce promícháme prolisovaný česnek, usekané bylinky, olivový olej, citronovou kůru z dobře omytého nebo biocitronu a citronovou šťávu na marinádu.

2. Připravené maso osolíme a opepříme, vložíme do vhodné nádoby s marinádou, přikryjeme a necháme v chladu nejméně 30 minut odležet. Rozpálíme gril, rozložíme kotletky a grilujeme z obou stran podle výšky masa, přibližně z každé strany asi 4-6 minut. Během pečení maso potíráme marinádou.

3. Hotové kotlety sundáme z grilu, necháme chvíli odpočinout, aby se rozležely šťávy a chutě. Podáváme na nahřátých talířích.

Grilovaný ananas s chilli papričkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 6-8 minut grilování

* 1 ananas
* 2 citrony
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce přírodního cukru nebo medu
* 1 lžíce koňaku
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžíce lístků máty
* 1 lžíce lístků šalvěje
* trochu hrubě mleté mořské soli

1. V misce smícháme cukr nebo med s rozpuštěným máslem, koňakem, nakrájenou chilli papričkou, pokrájenými listy čerstvé máty a šalvěje a lžící citronové šťávy. Ananas oloupeme, podélně rozčtvrtíme a vykrojíme tuhý střed. Dílky ananasu podle velikosti ještě překrojíme na tenčí díly a napíchneme je na špejle namočené ve studené vodě nebo grilovací jehly. Dobře omyté nebo chemicky neošetřené citrony i s kůrou nakrájíme na plátky.

2. Misku z hliníkové fólie nebo mřížku lehce vytřeme máslem nebo olejem a ananas i citrony rozložíme do misky nebo přímo na předehřátý gril. Grilujeme z každé strany asi minutu, poté ananas i citrony potřeme připravenou směsí a dále grilujeme z každé strany ještě asi 2 minuty.

3. Podáváme přelité zbylou marinádou a lehce posypané hrubou mořskou solí samostatně nebo jako přílohu k masu.

Brambory s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut grilování

* 8 větších nových brambor
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 snítky rozmarýnu
* hrubá mořská sůl

1. Brambory i se slupkou dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a asi 5 minut předvaříme. Slijeme vodu a necháme je zchladnout.

2. Předehřejeme gril a brambory rozpůlíme. Grilovací mřížku nebo hliníkovou misku potřeme olejem, rozložíme na ni brambory a pečeme z obou stran, celkem asi 15-20 minut, dokud nejsou propečené.

3. Před koncem grilování brambory potřeme pestem smíchaným s olivovým olejem a na řezu posypeme rozmarýnem. Posypeme hrubou mořskou solí a podáváme jako přílohu k masu či rybám nebo samostatně se zeleninovým salátem, kysanou smetanou apod.

TIP
Zkuste potřít brambory pestem až těsně před dopečením nebo po upečení. Malé brambory můžete péct i v celku a před podáváním je lehce rozmáčknout, smíchat s olejem a pestem a podle chuti přidat ještě stroužek drceného česneku.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.