Doporučujeme

Kuřecí Tandoori | foto: archiv McCain

Orient na talíři: Tikka Masala, kuřecí Tandoori a jehněčí špízy

  • 35
Máte rádi orientální kuchyni plnou barev a vůní, které lahodí oku i chuťovým pohárkům? Vyzkoušejte klasiku indické kuchyně kuřecí Tandoori, Tikka Masala nebo jehněčí špízy ovoněné čerstvými bylinkami.

Kuřecí TandooriKuřecí Tandoori

Pro 4 - 6 osob
Příprava
: 45 minut

* 800 g stehenních řízků
* koření Tandoori
* 200 ml plnotučného bílého jogurtu
* šťáva z jedné limetky
* sůl, pepř

1. Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí.
2. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180 stupňů nebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.
3. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Tikka MasalaTikka Masala

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
45 minut

* 1 lžíce pasty Masala
* 1 velká cibule
* 1 lžíce másla
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lilek
* 4 ks kuřecích prsních řízků
* 800 g loupaných rajčat (2 plechovky)
* hrst nasekaného čerstvého koriandru
* 100 ml tučné smetany

1. Na oleji s máslem orestujeme cibuli nasekanou najemno. Přidáme pastu Masala a zlehka orestujeme.
2. Přidáme lilek na kostičky, rajčatový protlak, krájená rajčata a na větší kousky nakrájené maso. Pomalu dusíme.
3. Když je maso měkké, omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Nakonec vmícháme čerstvý koriandr.
4. Podáváme s rýží basmati, pečenými bramborami nebo plackami čapátí.

TIP: Jako přílohu můžete vyzkoušet také kořeněné hranolky s příchutí Indie.

Jehněčí špízy s mátou a koriandremJehněčí špízy s mátou a koriandrem

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
15 minut + 8 - 10 minut grilování

* 800 g mleté jehněčí plece
* 1/2 svazku máty, nasekané
* 1/2 svazku koriandru, nasekaného
* špetka kurkumy
* špetka mletého chilli koření
* citronová kůra

1. V míse smícháme všechny ingredience. Na jehly nebo špejle napichujeme přibližně 50 g masové hmoty.
2. Grilujeme po obou stranách 8 až 10 minut.
3. Podáváme se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo chlebovými plackami.

Recepty připravil šéfkuchař Martin Polačko

několik slov o šéfkuchaři

Vaření je pro Martina Polačka velkou vášní odjakživa. V průběhu svéŠéfkuchař Martin Polačko praxe působil na Slovensku, v Čechách a ve Spojených státech, dále v Thajsku a Itálii. Má velký vztah k mezinárodní, zejména orientální a italské kuchyni. Pracoval v několika restauracích zaměřených na fine-dining, působil i jako lektor kurzů vaření, poskytuje konzultace pro restaurace a jiné subjekty, zaměřuje se i na food styling. V současné době také spolupracuje s potravinářskou firmou McCain.


  • Vybrali jsme pro Vás