Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Orient na talíři: Tikka Masala, kuřecí Tandoori a jehněčí špízy

  0:35aktualizováno  0:35
Máte rádi orientální kuchyni plnou barev a vůní, které lahodí oku i chuťovým pohárkům? Vyzkoušejte klasiku indické kuchyně kuřecí Tandoori, Tikka Masala nebo jehněčí špízy ovoněné čerstvými bylinkami.

Kuřecí Tandoori | foto: archiv McCain

Kuřecí TandooriKuřecí Tandoori

Pro 4 - 6 osob
Příprava
: 45 minut

* 800 g stehenních řízků
* koření Tandoori
* 200 ml plnotučného bílého jogurtu
* šťáva z jedné limetky
* sůl, pepř

1. Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí.
2. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180 stupňů nebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.
3. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Tikka MasalaTikka Masala

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
45 minut

* 1 lžíce pasty Masala
* 1 velká cibule
* 1 lžíce másla
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lilek
* 4 ks kuřecích prsních řízků
* 800 g loupaných rajčat (2 plechovky)
* hrst nasekaného čerstvého koriandru
* 100 ml tučné smetany

1. Na oleji s máslem orestujeme cibuli nasekanou najemno. Přidáme pastu Masala a zlehka orestujeme.
2. Přidáme lilek na kostičky, rajčatový protlak, krájená rajčata a na větší kousky nakrájené maso. Pomalu dusíme.
3. Když je maso měkké, omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Nakonec vmícháme čerstvý koriandr.
4. Podáváme s rýží basmati, pečenými bramborami nebo plackami čapátí.

TIP: Jako přílohu můžete vyzkoušet také kořeněné hranolky s příchutí Indie.

Jehněčí špízy s mátou a koriandremJehněčí špízy s mátou a koriandrem

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
15 minut + 8 - 10 minut grilování

* 800 g mleté jehněčí plece
* 1/2 svazku máty, nasekané
* 1/2 svazku koriandru, nasekaného
* špetka kurkumy
* špetka mletého chilli koření
* citronová kůra

1. V míse smícháme všechny ingredience. Na jehly nebo špejle napichujeme přibližně 50 g masové hmoty.
2. Grilujeme po obou stranách 8 až 10 minut.
3. Podáváme se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo chlebovými plackami.

Recepty připravil šéfkuchař Martin Polačko

několik slov o šéfkuchaři

Vaření je pro Martina Polačka velkou vášní odjakživa. V průběhu svéŠéfkuchař Martin Polačko praxe působil na Slovensku, v Čechách a ve Spojených státech, dále v Thajsku a Itálii. Má velký vztah k mezinárodní, zejména orientální a italské kuchyni. Pracoval v několika restauracích zaměřených na fine-dining, působil i jako lektor kurzů vaření, poskytuje konzultace pro restaurace a jiné subjekty, zaměřuje se i na food styling. V současné době také spolupracuje s potravinářskou firmou McCain.







Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

ŠKODA AUTO a.s.
Projektmanager náběhů

ŠKODA AUTO a.s.
Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.