Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ořechový říjen: recepty na slaná i sladká jídla s „lískáči“ i „vlašáky“

  1:02aktualizováno  1:02
Sezona oříšků právě začala. Dozrály vlašáky i lískové ořechy, ale nemusíte se držet jen klasicky českých plodů. Výborná jsou i třeba pekanová či makadamová jádra.

Čokoládový koláč s mandlemi. | foto: Isifa

Treska s lískooříškovou krustou

Treska s lískooříškovou krustou.Příprava: 10 minut + pečení 10 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* 50 g lískových oříšků
* čerstvá pažitka
* snítka kopru
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 50 g másla

1. Tresku omyjeme a osušíme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Menší pekáč nebo plech vyložíme pečicím papírem.
2. Lískové ořechy nahrubo pokrájíme. Pažitku a kopr najemno nasekáme.
3. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm na kolečka nakrájenou cibuli, trvá to asi 2–3 minuty.
4. Orestovanou cibuli promícháme s většinou nasekaných bylinek a s oříšky.
5. Porce tresky na plechu posypeme směsí oříšků, cibule a bylinek, na každou porci dáme část másla a zapečeme asi 8–10 minut. Před podáváním posypeme zbylými čerstvými bylinkami.

Bramborový krém s pestem z vlašských ořechů

Bramborový krém s pestem z vlašských ořechů.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 l kuřecího vývaru
* 1/2 hrnku vlašských ořechů
* 1/2 hrnku šalvějových lístků
* 1/2 hrnku petrželových listů
* 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
* sůl
* pepř
* 1/2 hrnku olivového oleje

1. Brambory omyjeme a oloupeme, nakrájíme na dvoucentimetrové kostky, oloupanou cibuli nasekáme na kostičky, česnek na plátky.
2. V hrnci rozehřejeme olej a dozlatova na něm opečeme cibuli, přimícháme česnek, přisypeme brambory a přelijeme vývarem.
3. Brambory pomalu vaříme do změknutí asi 30–40 minut.
4. Na pánvi nasucho opečeme vlašské ořechy. Ořechy rozmixujeme se šalvějí, petrželí, přisypeme parmazán, sůl a pepř a za stálého mixování přilijeme olivový olej.
5. Hotovou polévku rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem a podáváme na talířích ozdobené pestem z vlašských ořechů.

Čokoládový koláč s mandlemi

Čokoládový koláč s mandlemi.Příprava: 80 minut + pečení 30–35 minut

Na 1 formu

* 280 g hladké mouky
* 160 g másla
* 160 g moučkového cukru
* 2 vejce
* 250 ml smetany ke šlehání
* 100 ml plnotučného mléka
* 200 g hořké čokolády
* 5 cl rumu
* 1 vejce
* 100 g loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z mouky, másla, 120 g cukru a vajec zpracujeme křehké těsto, které necháme hodinu vychladit.
2. Koláčovou formu vyložíme těstem a zapečeme 15 minut.
3. V hrnci zahřejeme smetanu s mlékem a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu, přimícháme zbylý cukr, rum, směs stáhneme z plotny a přišleháme do ní vejce.
4. Do předpečeného korpusu nalijeme čokoládovou náplň a pečeme dalších 10 minut. Poté čokoládovou vrstvu poklademe mandlemi a zapečeme dalších 5–7 minut.

Cookies s arašídy a rozinkami

Cookies s arašídy a rozinkami.Příprava: 20 minut + pečení 30– 40 minut

Na asi 36 sušenek

* 180 g změklého másla
* 1 hrnek hnědého cukru
* 2 malá vejce
* 50 ml mléka
* 2 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky skořice
* špetka soli
* 1/2 hrnku nesolených arašídů
* 1/2 hrnku rozinek

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a mlékem, přimícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
3. Do těsta přimícháme arašídy a rozinky.
4. Na plech lžící naneseme kopečky těsta ve vzdálenosti 4–5 cm, placičky by se jinak slepily dohromady. Dávka těsta vydá asi na tři plechy po 12 placičkách.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatohněda asi 10–12 minut, podle velikosti kopečků těsta.

Těstoviny s omáčkou z makadamových ořechů

Těstoviny s omáčkou z makadamových ořechů.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky anglické slaniny
* 150 g makadamových ořechů
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 jarní cibulka
* 100 ml suchého bílého vína
* 200 ml smetany
* 1 lžíce nasekané petržele
* 400 g těstovin
* sůl

1. Plátky slaniny nakrájíme na proužky. Polovinu makadamových ořechů nahrubo nasekáme, druhou polovinu nastrouháme.
2. Na pánvi necháme nasucho restovat slaninu, přimícháme nahrubo nasekané ořechy a společně orestujeme, dokud nejsou ořechy opečené dozlatova a slanina křupavá. Pak směs odložíme do misky na papírový ubrousek.
3. Jarní cibulku a česnek nasekáme a opečeme na pánvi na másle a oleji. Zalijeme vínem a necháme povařit, dokud se část tekutiny neodpaří, přimícháme nastrouhané ořechy, smetanu a petržel a společně prohřejeme asi dvě minuty. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
4. Smetanovou omáčku přelijeme přes hotové těstoviny, a promícháme se slaninou a orestovanými ořechy.

Mražený parfait s vlašskými ořechy

Mražený parfait s vlašskými ořechy.Příprava: 60 minut + mražení 5 hodin

Na 1 formu

* 100 g cukru krupice
* 150 g vlašských ořechů
* olej
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml mléka
* 1 plátek želatiny
* 4 žloutky
* 70 g moučkového cukru
* 3 lžíce medu

1. Na pánvi necháme rozpustit cukr, přisypeme nakrájené vlašské ořechy a necháme cukr s ořechy zkaramelizovat. Směs přelijeme na naolejovaný plech a necháme vychladnout.
2. Vychladlý karamel s ořechy nalámeme a nasekáme.
Smetanu našleháme, necháme vychladit. Mléko ohřejeme, želatinu namočíme do studené vody.
3. V kovové míse prošleháme žloutky s moučkovým cukrem a medem, pomalu přiléváme teplé mléko a prošleháváme. Mísu přesuneme nad hrnec s horkou vodou a pokračujeme ve šlehání, dokud nemá směs krémovou konzistenci. Přimícháme želatinu a prošleháváme, dokud směs nezchladne.
4. Vmícháme šlehačku a část karamelu s ořechy. Necháme zamrazit po dobu pěti hodin v silikonové formě.
Podáváme ozdobené zbylým nasekaným karamelem.

Krůtí rolády s náplní z pekanových ořechů, fíků a šunky

Krůtí rolády s náplní z pekanových ořechů, fíků a šunky.Příprava: 30 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké plátky krůtího masa
* sůl
* pepř
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 plátky šunky
* 100 g pekanových ořechů
* 2 sušené fíky
* 2 lžíce olivového oleje
* čerstvý rozmarýn

1. Krůtí maso omyjeme, osušíme a naklepeme. Plátky osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme, šunku nakrájíme na proužky, ořechy a fíky nakrájíme na malé kousky.
3. Na oleji orestujeme cibuli a nasekaný česnek, přidáme šunku, ořechy a fíky a společně prohřejeme.
4. Směs rozdělíme na krůtí plátky, pevně zavineme, spíchneme párátkem nebo převážeme nití.
5. Rolády vložíme do pekáčku, osolíme opepříme, posypeme rozmarýnem a podlijeme vodou. Pečeme asi 40 minut, během pečení přeléváme výpekem.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.