Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

aktualizováno 
Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli zříkat. Už proto, že lezavé listopadové počasí moc útěchy nepřináší, a tak je příjemné těšit se aspoň na odpolední kávu s kouskem dortu či koláče. Nejlépe toho pravého ořechového.

Brownies s lískovými ořechy | foto: Profimedia.cz

Ořechový dort s kávovým krémem

Ingredience na dortovou formu:

Ořechový dort s kávovým krémem
  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g mletých lískových ořechů 
  • 150 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • Na krém:
  • 125 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy
  • nasekané lískové ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny. Pak vmícháme mleté ořechy a mouku a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém. Máslo pokojové teploty utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a lžící instantní kávy.
  4. Mléko nalijeme do kastrůlku (část ho dáme stranou) a zahřejeme na sporáku. Zbylé mléko v hrnku prošleháme s hladkou moukou. 
  5. Do ještě vlažného mléka na sporáku vmícháme směs mléka a mouky, za stálého míchání přivedeme k varu a několik minut za stálého míchání povaříme, až vznikne kaše. Necháme ji vychladnout, občas promícháme.
  6. Když mají obě hmoty stejnou teplotu, zašleháme kaši do máslové pěny po částech, až vznikne hladký krém.
  7. Vychladlý dort dvakrát překrojíme (nejlépe to jde pomocí nitě) a natřeme kávovým krémem. Trochu si necháme i na potření zvenku. Ze všech stran ozdobíme nasekanými ořechy.

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience na hluboký plech:

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy
  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 350 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g strouhané mrkve
  • 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • několik lžic mléka (záleží na velikosti vajec a šťavnatosti mrkve)
  • Na krém:
  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • citronová šťáva
  • nasekané ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky v robotu utřeme s krupicovým cukrem.
  2. Vmícháme mleté ořechy, strouhanou mrkev, rozinky a šťávu i kůru z bio citronu.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do mrkvové směsi. Pokud je třeba, přilijeme trochu mléka. Nakonec do těsta opatrně vpravíme sníh z bílků.
  4. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, urovnáme a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
  5. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak po lžících vmícháme mascarpone a nakonec trochu citronové šťávy. Rozetřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy. Před podáváním krájíme na řezy.

Brownies s lískovými ořechy

Ingredience na 1 pekáček:

Brownies s lískovými ořechy
  • 180 g másla
  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 g hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 140 g mléčné čokolády
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g lískových ořechů nahrubo nasekaných

Pracovní postup:

  1. Nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené máslo rozpustíme v horké vodní lázni a necháme zchladnout.
  2. Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nahrubo nastrouháme. Mouku s kakaem odvážíme do mísy.
  3. Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme pomocí robota do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou. Potom přisypte mouku smíchanou s kakaem a do směsi ji zapracujte vařečkou. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
  4. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Brownies jsou hotové, když je povrch hladký a těsto je propečené, což poznáme při vpíchnutí špejle. Nesmí se lepit.
  5. Podáváme vychlazené nakrájené na kostky.

Tip: Do brownies můžete vmíchat také nasekanou bílou čokoládu, zkuste také rozinky nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Polévka z batátů a hrušek

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz