Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

aktualizováno 
Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli zříkat. Už proto, že lezavé listopadové počasí moc útěchy nepřináší, a tak je příjemné těšit se aspoň na odpolední kávu s kouskem dortu či koláče. Nejlépe toho pravého ořechového.

Brownies s lískovými ořechy | foto: Profimedia.cz

Ořechový dort s kávovým krémem

Ingredience na dortovou formu:

Ořechový dort s kávovým krémem
  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g mletých lískových ořechů 
  • 150 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • Na krém:
  • 125 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy
  • nasekané lískové ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny. Pak vmícháme mleté ořechy a mouku a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém. Máslo pokojové teploty utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a lžící instantní kávy.
  4. Mléko nalijeme do kastrůlku (část ho dáme stranou) a zahřejeme na sporáku. Zbylé mléko v hrnku prošleháme s hladkou moukou. 
  5. Do ještě vlažného mléka na sporáku vmícháme směs mléka a mouky, za stálého míchání přivedeme k varu a několik minut za stálého míchání povaříme, až vznikne kaše. Necháme ji vychladnout, občas promícháme.
  6. Když mají obě hmoty stejnou teplotu, zašleháme kaši do máslové pěny po částech, až vznikne hladký krém.
  7. Vychladlý dort dvakrát překrojíme (nejlépe to jde pomocí nitě) a natřeme kávovým krémem. Trochu si necháme i na potření zvenku. Ze všech stran ozdobíme nasekanými ořechy.

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience na hluboký plech:

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy
  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 350 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g strouhané mrkve
  • 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • několik lžic mléka (záleží na velikosti vajec a šťavnatosti mrkve)
  • Na krém:
  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • citronová šťáva
  • nasekané ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky v robotu utřeme s krupicovým cukrem.
  2. Vmícháme mleté ořechy, strouhanou mrkev, rozinky a šťávu i kůru z bio citronu.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do mrkvové směsi. Pokud je třeba, přilijeme trochu mléka. Nakonec do těsta opatrně vpravíme sníh z bílků.
  4. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, urovnáme a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
  5. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak po lžících vmícháme mascarpone a nakonec trochu citronové šťávy. Rozetřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy. Před podáváním krájíme na řezy.

Brownies s lískovými ořechy

Ingredience na 1 pekáček:

Brownies s lískovými ořechy
  • 180 g másla
  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 g hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 140 g mléčné čokolády
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g lískových ořechů nahrubo nasekaných

Pracovní postup:

  1. Nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené máslo rozpustíme v horké vodní lázni a necháme zchladnout.
  2. Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nahrubo nastrouháme. Mouku s kakaem odvážíme do mísy.
  3. Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme pomocí robota do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou. Potom přisypte mouku smíchanou s kakaem a do směsi ji zapracujte vařečkou. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
  4. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Brownies jsou hotové, když je povrch hladký a těsto je propečené, což poznáme při vpíchnutí špejle. Nesmí se lepit.
  5. Podáváme vychlazené nakrájené na kostky.

Tip: Do brownies můžete vmíchat také nasekanou bílou čokoládu, zkuste také rozinky nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

Škvarkoví šneci

Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz