Doporučujeme

Ořechové mušličky

Ořechové mušličky | foto: Maria Matuszek

Čtenářský recept: Ořechové mušličky

  • 0

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 80 kousků

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g másla

Na náplň:

  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 120 g moučkového cukru
  • 40 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 40 g jemně mletých lískových ořechů
  • 70 g půlek lískových ořechů
  • 70 g na hrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 70 g čokoládových vloček nebo hořké čokolády nasekané nahrubo
  • moučkový cukr na obalování

1. Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Během chlazení těsta připravíme náplň do mušliček.

2. Z bílu ušleháme sníh a postupně do něj zašleháme citronovou šťávu a moučkový cukr. Vařečkou do bílku opatrně zamícháme všechny ořechy a čokoládu.

3. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Na každé kolečko položíme náplň a přehneme je na půlku. Okraje k sobě přitlačíme.

4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Po vytažení z trouby necháme lehce vychladnout na roštu a obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Poznámka: Recept na ořechové mušličky jsem získala v Bavorsku a od té doby zdomácněl i v naší rodině. Mušličky jsou úžasně křehké a velmi ořechové, ty jsou součástí nejen těsta, ale i náplně.


  • Vybrali jsme pro Vás