Doporučujeme

Datle plněné ořechovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Netradiční ořechové cukroví: plněné datle, suchary s ovocem a nugát

  • 0
Bez ořechového cukroví by ve většině českých domácností ani nemohl přijít Ježíšek. Jeho vůně patří k adventu stejně jako ta vanilková nebo skořicová. Co takhle letos kromě klasických pracen nebo slepovaných ořechů zkusit i něco trochu méně tradičního?

Datle plněné ořechovou nádivkou

Doba přípravy: 40 minut

  • 100 g lískových ořechů
  • 20 větších datlí
  • 1–2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g marcipánu
  • 100 g bílé čokolády

1. Lískové oříšky nasucho opečeme, ještě horké je protřeme v utěrce, abychom je zbavili slupek. Necháme je zchladnout a nastrouháme je.

2. Datle rozřízneme a vyjmeme z nich pecky. Lískové oříšky promícháme s rumem, cukrem a vpracujeme do marcipánu. Z připravené hmoty tvarujeme kuličky a plníme jimi datle.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a naplněné datle v ní postupně namáčíme. Necháme zatuhnout na mřížce a odložíme do chladu.

Tip: Do marcipánové hmoty můžete zapracovat nadrobno pokrájenou kandovanou citronovou kůru a citronovou šťávu, pak vynechte rum.

Nugát z arašídového másla a čokolády

Nugát z arašídového másla a čokolády

Doba přípravy: 40 minut + 6–8 hodin chlazení

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g arašídového másla
  • 2 lžíce másla
  • 200 g nesolených arašídů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

1. Ve vodní lázni v misce nahřejeme kondenzované mléko, přisypeme nalámanou čokoládu a máslo a necháme rozpustit v hladkou hmotu. Arašídy najemno nasekáme. Menší pekáček vyložíme alobalem.

2. Do ještě horké hmoty vmícháme arašídové máslo a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přisypeme nasekané arašídy a vlijeme do připraveného pekáče, rozetřeme rovnoměrně stěrkou a necháme úplně zchladnout.

3. Vychladlý nugát přetáhneme potravinovou fólií a necháme ztuhnout v chladničce. Nugát naporcujeme ostrým nahřátým nožem a uložíme do chladu.

Tip: Nechte rozpustit slazené kondenzované mléko s máslem a 300 g kvalitní hořké čokolády, promíchejte s mandlovým extraktem a přidejte pokrájené pistácie a opražené loupané mandle.

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Doba přípravy: 30 minut + 35–40 minut pečení + 12 hodin odležení a dokončení

  • tuk
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání
  • 5 bílků
  • 160 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mandlí
  • 30 g lískových oříšků
  • 1 lžíce loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce rozinek

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vanilkový extrakt.

2. Do sněhové hmoty vmícháme pomerančovou kůru a mouku, ořechy, semínka a sušené ovoce.

3. Těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 35–40 minut.

4. Chlebíček vyjmeme z formy a zabalíme do alobalu a necháme alespoň 12 hodin odležet.

5. Troubu předehřejeme na 100 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Chlebíček nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které ještě šikmo překrojíme.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 6–8 minut. Ihned stáhneme z plechu a necháme je vystydnout. Vychladlé uložíme do plechové krabice do chladu.

Tip: Do sucharů můžete libovolně kombinovat jakékoli sušené ovoce, oříšky i semínka.

Ořechová encyklopedie

Ořechy, oříšky

Před Vánoci se ořechy pořádně předzásobte. Podtrhnou chuť těsta, stejně jako je využijete při zdobení.

Vlašské ořechy: Jsou zdravé, pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a jsou zdrojem vitaminu B, fosforu, železa či mědi, tak na nich nešetřete. Před pečením zkontrolujte, zda nejsou plody příliš hořké, u starších ořechů se může stát, že jsou už žluklé.

Mandle: Zbavit mandle slupky je nejjednodušší, když je přelijete vroucí vodou, minutu dvě je necháte odstát, pak slijete a promnete je v utěrce. Pokud potřebujete při pečení plátky mandlí, pořiďte si ostrý malý nožík a trpělivost.

Lískové oříšky: Než vhodíte pytlík s lískovými oříšky do nákupního košíku, zkontrolujte, jestli nejsou napadené červy. Při pečení je pak využijete namleté, nasekané, pražené. Abyste je zbavili slupky, hoďte je na na pánev, chvíli je pražte a pak promněte.

... a jiné: S oříšky se při pečení můžete odvázat – vyzkoušejte například para ořechy, pistácie, arašídy či makadamové ořechy.


  • Vybrali jsme pro Vás