Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Netradiční ořechové cukroví: plněné datle, suchary s ovocem a nugát

  3:49aktualizováno  3:49
Bez ořechového cukroví by ve většině českých domácností ani nemohl přijít Ježíšek. Jeho vůně patří k adventu stejně jako ta vanilková nebo skořicová. Co takhle letos kromě klasických pracen nebo slepovaných ořechů zkusit i něco trochu méně tradičního?

Datle plněné ořechovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Datle plněné ořechovou nádivkou

Doba přípravy: 40 minut

  • 100 g lískových ořechů
  • 20 větších datlí
  • 1–2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g marcipánu
  • 100 g bílé čokolády

1. Lískové oříšky nasucho opečeme, ještě horké je protřeme v utěrce, abychom je zbavili slupek. Necháme je zchladnout a nastrouháme je.

2. Datle rozřízneme a vyjmeme z nich pecky. Lískové oříšky promícháme s rumem, cukrem a vpracujeme do marcipánu. Z připravené hmoty tvarujeme kuličky a plníme jimi datle.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a naplněné datle v ní postupně namáčíme. Necháme zatuhnout na mřížce a odložíme do chladu.

Tip: Do marcipánové hmoty můžete zapracovat nadrobno pokrájenou kandovanou citronovou kůru a citronovou šťávu, pak vynechte rum.

Nugát z arašídového másla a čokolády

Nugát z arašídového másla a čokolády

Doba přípravy: 40 minut + 6–8 hodin chlazení

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g arašídového másla
  • 2 lžíce másla
  • 200 g nesolených arašídů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

1. Ve vodní lázni v misce nahřejeme kondenzované mléko, přisypeme nalámanou čokoládu a máslo a necháme rozpustit v hladkou hmotu. Arašídy najemno nasekáme. Menší pekáček vyložíme alobalem.

2. Do ještě horké hmoty vmícháme arašídové máslo a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přisypeme nasekané arašídy a vlijeme do připraveného pekáče, rozetřeme rovnoměrně stěrkou a necháme úplně zchladnout.

3. Vychladlý nugát přetáhneme potravinovou fólií a necháme ztuhnout v chladničce. Nugát naporcujeme ostrým nahřátým nožem a uložíme do chladu.

Tip: Nechte rozpustit slazené kondenzované mléko s máslem a 300 g kvalitní hořké čokolády, promíchejte s mandlovým extraktem a přidejte pokrájené pistácie a opražené loupané mandle.

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Doba přípravy: 30 minut + 35–40 minut pečení + 12 hodin odležení a dokončení

  • tuk
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání
  • 5 bílků
  • 160 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mandlí
  • 30 g lískových oříšků
  • 1 lžíce loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce rozinek

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vanilkový extrakt.

2. Do sněhové hmoty vmícháme pomerančovou kůru a mouku, ořechy, semínka a sušené ovoce.

3. Těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 35–40 minut.

4. Chlebíček vyjmeme z formy a zabalíme do alobalu a necháme alespoň 12 hodin odležet.

5. Troubu předehřejeme na 100 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Chlebíček nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které ještě šikmo překrojíme.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 6–8 minut. Ihned stáhneme z plechu a necháme je vystydnout. Vychladlé uložíme do plechové krabice do chladu.

Tip: Do sucharů můžete libovolně kombinovat jakékoli sušené ovoce, oříšky i semínka.

Ořechová encyklopedie

Ořechy, oříšky

Před Vánoci se ořechy pořádně předzásobte. Podtrhnou chuť těsta, stejně jako je využijete při zdobení.

Vlašské ořechy: Jsou zdravé, pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a jsou zdrojem vitaminu B, fosforu, železa či mědi, tak na nich nešetřete. Před pečením zkontrolujte, zda nejsou plody příliš hořké, u starších ořechů se může stát, že jsou už žluklé.

Mandle: Zbavit mandle slupky je nejjednodušší, když je přelijete vroucí vodou, minutu dvě je necháte odstát, pak slijete a promnete je v utěrce. Pokud potřebujete při pečení plátky mandlí, pořiďte si ostrý malý nožík a trpělivost.

Lískové oříšky: Než vhodíte pytlík s lískovými oříšky do nákupního košíku, zkontrolujte, jestli nejsou napadené červy. Při pečení je pak využijete namleté, nasekané, pražené. Abyste je zbavili slupky, hoďte je na na pánev, chvíli je pražte a pak promněte.

... a jiné: S oříšky se při pečení můžete odvázat – vyzkoušejte například para ořechy, pistácie, arašídy či makadamové ořechy.

Autor:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.