Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oranžová sezóna: dýně na několik způsobů

  17:29aktualizováno  17:29
Dýně je neodmyslitelně spojena s podzimem a také s Halloweenem, kdy nám tato zelenina ozdobila nejednu domácnost.
Dýně není ale jen pro ozdobu, můžete si na ní také skvěle pochutnat. A jíst ji se opravdu vyplatí! Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Navíc odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení,  posiluje imunitní systém,  uklidňuje nervy, usnadňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi,  ulevuje při chorobách ledvin a slinivky břišní,  působí močopudně,  regeneruje tělesné buňky,  pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Dýně je možné rozdělit podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné.

Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jejich povrch může být hladký, žebrovitý nebo hrbolatý a dužnina nazelenalá, krémová, žlutá či oranžová. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu, alfa a beta karotenu (provitaminy vitamínu A).

Tato originální zelenina patří do čeledi tykvovitých, takže je blízkou příbuznou okurky, cukety a melounu. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika.

Jakou dýni koupit?

DýněPři výběru dýně záleží na tom, k čemu ji budete používat. Chcete-li jí použít skutečně jen na dekoraci, budete se určitě řídit jejím vzhledem, velikostí a tvarem. Pokud si na ní chcete ale skutečně pochutnat, vybírejte pečlivě. Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být jen plná semínek nebo být vyschlá. Zralost dýně poznáte podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná.

Zeleninové dýně jsou vhodné pro přímou konzumaci nebo tepelnou úpravu. Syrová tykev chutná nejlépe v salátech, například v kombinaci s karotkou. Při tepelném zpracování se z dýní nejčastěji připravují polévky, je možné je dusit, smažit, zapékat po naplnění, konzervovat nebo kompotovat. Jedinečnou pochoutkou z dýně jsou také její sušená semínka.

Pro první experimenty s dýní v kuchyni doporučuji japonskou dýni hokaido, která na rozdíl od klasické tykve nenarůstá do gigantických rozměrů, a tak je její zpracování mnohem příjemnější. Dužnina má sladkou, aromatickou chuť a je skutečně delikátní. Navíc je sytá, přitom lehce stravitelná a pokrmům dodává i nádhernou oranžovou barvu.

Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření nebo pečení brzy změkne. Plod pouze umyjte, můžete ho odrhnout i kartáčem, rozkrojte a odstraňte semínka.

Dýňová polévkaGurmánským zážitkem je uvařit z dýně krémovou polévku, ale můžete jí i jednoduše usmažit. Stačí jí nakrájet na plátky (asi půl centimetru tlusté), posypat je grilovacím či jiným kořením a na olivovém oleji pod pokličkou opéct z obou stran. Před koncem můžete dát na každý plátek sýr a nechat ho rozpustit.

Hokaido je velmi vhodná i pro přípravu sladkých pokrmů, jídel pro děti, džemů nebo do koláčů. Japonskou tykev koupíte v tomto období v každém bio obchodě a dokonce v některých supermarketech.

Pokud ji dobře uskladníte na suchém a chladném místě, vydrží téměř celou zimu. Když budete z dýně vařit nějaký pokrm a celou ji nespotřebujete, odstraňte nejprve semena a pak jí dejte do lednice, zůstane tak déle čerstvá. Můžete ji i nakrájet nebo nastrouhat a zamrazit. V zimním období pak její chuť i barva příjemně oživí vaše pokrmy.

A jestliže si hokaido oblíbíte natolik, že se rozhodnete vypěstovat si ji sami, nevyhazujte semena, ale očistěte je a usušte a na jaře je zasaďte. Pěstování dýně není náročnější než třeba pěstování cukety.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Diamantové srdce za miliony. Nejdražší kabelka na světě míří do dražby

Nejdražší kabelka na světě je posetá tisíci diamantů

Opravdový poklad. To je ručně dělaná kabelka ve tvaru srdce, kterou se chystá prodávat aukční síň Christie’s. Podle...

Reportáž: šikovné prsty a trpělivost. Redaktorka si vyráběla klobouk

Dáma v červeném. Autorka článku se svým „výtvorem“.

Klobouk je nákladnou a luxusní záležitostí. Každý detail musí být pečlivě propracovaný a samotná výroba zabere i...

OBRAZEM: Pončo je pro podzim perfektní. Noste ho k džínám i místo šatů

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní....

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní. Ponča a peleríny však můžou být ošemetné....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.