Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oranžová sezóna: dýně na několik způsobů

  17:29aktualizováno  17:29
Dýně je neodmyslitelně spojena s podzimem a také s Halloweenem, kdy nám tato zelenina ozdobila nejednu domácnost.
Dýně není ale jen pro ozdobu, můžete si na ní také skvěle pochutnat. A jíst ji se opravdu vyplatí! Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Navíc odstraňuje škodliviny ze střev, podporuje trávení,  posiluje imunitní systém,  uklidňuje nervy, usnadňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi,  ulevuje při chorobách ledvin a slinivky břišní,  působí močopudně,  regeneruje tělesné buňky,  pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Dýně je možné rozdělit podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné.

Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jejich povrch může být hladký, žebrovitý nebo hrbolatý a dužnina nazelenalá, krémová, žlutá či oranžová. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu, alfa a beta karotenu (provitaminy vitamínu A).

Tato originální zelenina patří do čeledi tykvovitých, takže je blízkou příbuznou okurky, cukety a melounu. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika.

Jakou dýni koupit?

DýněPři výběru dýně záleží na tom, k čemu ji budete používat. Chcete-li jí použít skutečně jen na dekoraci, budete se určitě řídit jejím vzhledem, velikostí a tvarem. Pokud si na ní chcete ale skutečně pochutnat, vybírejte pečlivě. Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být jen plná semínek nebo být vyschlá. Zralost dýně poznáte podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku a podle tvrdosti slupky, která je oproti nezralým plodům navíc matná.

Zeleninové dýně jsou vhodné pro přímou konzumaci nebo tepelnou úpravu. Syrová tykev chutná nejlépe v salátech, například v kombinaci s karotkou. Při tepelném zpracování se z dýní nejčastěji připravují polévky, je možné je dusit, smažit, zapékat po naplnění, konzervovat nebo kompotovat. Jedinečnou pochoutkou z dýně jsou také její sušená semínka.

Pro první experimenty s dýní v kuchyni doporučuji japonskou dýni hokaido, která na rozdíl od klasické tykve nenarůstá do gigantických rozměrů, a tak je její zpracování mnohem příjemnější. Dužnina má sladkou, aromatickou chuť a je skutečně delikátní. Navíc je sytá, přitom lehce stravitelná a pokrmům dodává i nádhernou oranžovou barvu.

Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření nebo pečení brzy změkne. Plod pouze umyjte, můžete ho odrhnout i kartáčem, rozkrojte a odstraňte semínka.

Dýňová polévkaGurmánským zážitkem je uvařit z dýně krémovou polévku, ale můžete jí i jednoduše usmažit. Stačí jí nakrájet na plátky (asi půl centimetru tlusté), posypat je grilovacím či jiným kořením a na olivovém oleji pod pokličkou opéct z obou stran. Před koncem můžete dát na každý plátek sýr a nechat ho rozpustit.

Hokaido je velmi vhodná i pro přípravu sladkých pokrmů, jídel pro děti, džemů nebo do koláčů. Japonskou tykev koupíte v tomto období v každém bio obchodě a dokonce v některých supermarketech.

Pokud ji dobře uskladníte na suchém a chladném místě, vydrží téměř celou zimu. Když budete z dýně vařit nějaký pokrm a celou ji nespotřebujete, odstraňte nejprve semena a pak jí dejte do lednice, zůstane tak déle čerstvá. Můžete ji i nakrájet nebo nastrouhat a zamrazit. V zimním období pak její chuť i barva příjemně oživí vaše pokrmy.

A jestliže si hokaido oblíbíte natolik, že se rozhodnete vypěstovat si ji sami, nevyhazujte semena, ale očistěte je a usušte a na jaře je zasaďte. Pěstování dýně není náročnější než třeba pěstování cukety.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Michaela Horáčková, scénografka
Nad „dobovkou“ neváhám, říká kostýmní výtvarnice První republiky

V jedenácti letech se rozhodla, že z ní bude umělkyně. Rodiče se jí to snažili rozmluvit, ale neuspěli. Dnes patří Michaela Horáčková Hořejší ke špičce mezi...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

Další z rubriky

Školní léta má mnoho z nás spojeno nejen s psaním testů a zkoušením před...
OBRAZEM: Trendy ze školních lavic, které se dají nosit pořád

Školní léta má mnoho z nás spojeno nejen s psaním testů a zkoušením před tabulí, ale také specifickými kousky oblečení, které byly v dané době trendy. Některé...  celý článek

Udržitelná móda je momentálně velké téma. Více se o ní můžete dozvědět v rámci...
Udržitelná móda na vzestupu. Vedle estetiky se prosazuje i ekologie

Slušivé střihy, zajímavé vzory a kvalitní materiály jsou pro většinu z nás hlavními kritérii, podle kterých si vybíráme oblečení. Stále častěji ale klademe...  celý článek

Burkiny zahalují, co se dá. Kalhoty a dlouhé tričko s kapucí nejsou na plavání...
V burkinách se plave jako v teplákové soupravě, vyzkoušela redaktorka

Jsou to plavky, i když poněkud jiné, než na které jsme v našich zeměpisných délkách a šířkách zvyklí. Více toho totiž zahalují, než odhalují. Jsou ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.