Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Opilé cukroví: provoňte si domov rumem a koňakem

  14:21aktualizováno  14:21
Vánoce mají být veselé svátky, tak proč se jako první nevrhnout do kousků, kterým k dokonalé chuti pomáhá alkohol. Sklenička svařáku či grogu je k tomuhle cukroví vítána.

Linecké košíčky pod vlivem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Medové trubičky s vaječným koňakem

Medové trubičky s vaječným koňakem.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 7 minut + dokončení 1 hodina

* 500 g hladké mouky
* 200 g cukru moučka
* špetka jedlé sody
* 200 g rozehřátého medu
* 3 žloutky
* 4 lžíce mléka
* sádlo nebo ztužený tuk na promaštění kovových trubiček
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, promícháme s medem, žloutky a mlékem. Zpracované těsto necháme zabalené v potravinové fólii den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Kovové trubičky namažeme sádlem nebo jiným tukem.
3. Těsto rozválíme do tenka, nakrájíme na čtverečky, natočíme na namazané trubičky a dáme péct na 6-7 minut.
4. Trubičky pečeme na plechu po deseti kusech, po upečení je ještě teplé stáhneme. Kovové trubičky před dalším použitím znovu pomažeme tukem a upečeme další várku.
5. Vychladlé trubičky namočíme nejdříve jedním koncem do rozehřáté čokolády, necháme na pečicím papíru ztuhnout a pak namáčíme druhý konec trubiček.
6. Takto připravené trubičky uložíme do chladu a pak plníme připraveným krémem.

Namazané dortíčky

Namazané dortíčky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* špetka skořice
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* bílý krém (viz základní krém u košíčků níže bez kakaa)
* ořechovice
* mleté vlašské ořechy
* čokoládová poleva

1. Prosejeme mouku s cukrem a skořicí. Směs promícháme s mletými oříšky, pokrájeným máslem a vanilkovým cukrem a zpracujeme těsto, které necháme zabalené odležet 24 hodin. Těsto má být mastné a hutné.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto je lepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi nebo mezi rozříznutými plastovými sáčky. Z vyváleného těsta vykrajujeme malá kolečka o průměru asi dva centimetry. Klademe je na plech v dostatečné vzdálenosti, protože při pečení se rozjedou.
4. Upečená kolečka slepíme po třech. První kolečko ozdobíme krémem, přiklopíme druhým, pomažeme ořechovicí za pomoci mašlovačky. Spodek třetího kolečka namažeme krémem a přiklopíme na rumem potřené kolečko.
5. Slepená kolečka se okraji protáhnou krémem a vyválí v nastrouhaných oříšcích.
6. Obalené dortíčky se pak lžičkou ozdobí rozehřátou čokoládovou polevou a posypou zdobením.

Linecké košíčky pod vlivem

Linecké košíčky pod vlivem.

Příprava: 15 minut + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru moučka
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce

Náplň I.:
* rybízová marmeláda

Náplň II. :
* 300 g vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 6–8 lžic rumu

Náplň III.:
* 2 vejce
* 140 g cukru krystal
* 3 lžíce rumu
* 500 g másla
* 3 lžíce kakaa

Zdobení:
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* plátky mandlí nebo cukrářské zdobení

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto a necháme ho den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta odebíráme malé kousky a v tenké vrstvě je vtlačíme do formiček.
Formičky není třeba vymazávat.
3. Pečeme podle velikosti 5-7 minut. Ještě teplé košíčky opatrně vyklepneme a necháme vychladnout.
4. Rybízovou marmeládu dobře rozmícháme, případně trochu naředíme. Vlašské ořechy promícháme s cukrem moučka a 6-8 lžícemi rumu.
5. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, zchladíme, všleháme rum, máslo a kakao.
6. Cukrářským sáčkem postupně naplníme košíčky trochou marmelády, pak větší kuličkou ořechové směsi a nakonec ozdobíme krémem. Dáme do chladu ztuhnout.
7. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a ztužený tuk.
8. Vychlazené košíčky máčíme v čokoládě, ozdobíme plátkem mandle nebo kuličkami a necháme vychladit.

Rumové kokosky

Rumové kokosky.

Příprava: 30 minut + pečení 20-25 minut + dokončení 2 hodiny

Kolečka:
* 250 g hladké mouky
* 75 g cukru moučka
* 1 lžička prášku do pečiva
* 125 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr

Kokosky:
* 4 bílky
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 250 g strouhaného kokosu
* 2 lžíce tvarohu
* rybízová marmeláda
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* krém s kakaem a rumem (recept viz linecké košíčky)

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vanilkový cukr.
Zpracujeme těsto, které necháme 1 den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vmícháme kokos a vetřeme tvaroh.
3. Lžičkou děláme na plech menší hrudky a pečeme je asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Po upečení roztřepené okraje kokosek okrájíme vykrajovátkem, kterým tvoříme kulaté tvary.
5. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C, těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka a pečeme 5-7 minut dozlatova.
6. Vychladlá kolečka ozdobíme po obvodu kroužkem krému (cukrářským sáčkem), vzniklý otvor vyplníme marmeládou.
7. Na kolečka s krémem a marmeládou přiklopíme kokosky a dáme je vychladit.
8. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ztužený tuk.
Kokosky namáčíme v čokoládě, přebytečnou čokoládu ze spodu kokosky stíráme špejlí a necháme zatuhnout na pečicím papíru.

Opilý Izidor

Příprava: 20 minut + pečení 15-18 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 70 g hladké mouky
* 2 a 1/2 lžíce kakaa
* 1/2 prášku do pečiva
* 4 vejce
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:
* 200 g cukru moučka
* 120 g vlašských ořechů
* 150 ml rumu

Krém II.:
* 180 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku

1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15-18 minut.
3. V míse smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a znovu dáme vychladit.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
6. Izidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Autor:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.