Doporučujeme

Opékaná vánočka

Opékaná vánočka | foto: Apetit

Opékaná vánočka podle šéfcukráře

  • 0
Vánočku připravuje tým šéfcukráře Tomáše Dražského v prosinci každoročně, a hosté Four Seasons ji dokonce dostávají jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!
Na 6 x 0,5 kg vánoček

Příprava: 75 minut + 30-60 minut kynutí + 2-3 hodiny pečení

* 1 kg hladké mouky
* 1,5 kg hrubé mouky
* 620 ml mléka pokojové teploty
* 170 g droždí
* 620 g rozpuštěného čerstvého másla
* 500 g moučkového cukru
* 8 žloutků
* 1 lžička soli
* kůra nastrouhaná z jednoho citronu
* kůra nastrouhaná z jednoho pomeranče
* 1 vejce na potření
* 200 g mandlí
* 400 g rozinek

Na namáčení a opékání:
* 500 ml čerstvé smetany ke šlehání
* 6 celých vajec
* 100 ml pomerančového likéru Grand Marnier
* 150 g moučkového cukru
* po špetce mleté vanilky, skořice a soli
* máslo na opékání

Na ozdobení:
* kandované fialkové květy

K podávání:
* oblíbená zmrzlina

1. Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi. Nechte podle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3. Troubu předehřejte na 130-140 stupňů, po chvíli zvyšte teplotu na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského
- O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.
- Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Po vychladnutí přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Vánočka
Vánočka
Vánočka v květináči
Vánočka v květináči
Štóla
Štóla


  • Vybrali jsme pro Vás