Čtenářům proto doporučila, aby se právě na dostatek vlákniny zaměřili. „Nejdůležitější k příznivému dennodennímu ovlivnění našeho střevního mikrobiomu je dostatek vlákniny v jídelníčku. Pro dospělou osobu je doporučené množství třicet gramů na den,“ poradila zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu, členka České kardiologické a obezitologické společnosti.
A dodala, že skvělými pomocníky jsou pro naše střeva také zakysané výrobky a vývary.
Všechny odpovědi lékařky najdete zde |
Na dotazy ohledně probiotik pak odpověděla, že není třeba je užívat dlouhodobě v případě, že nemáme žádné potíže. „Probiotika má smysl užívat v momentu, kdy mám nějaké obtíže. Pokud obtíže nemám, mám pravděpodobně svůj mikrobiom v rovnováze a naopak dlouhodobé užívání probiotik může být kontraproduktivní.“
Střeva ovlivňují naši imunitu
Mnoho lidí ani netuší, že jsou střeva jedním z nejdůležitějších orgánů a ovlivňují zdraví celého těla. Až sedmdesát procent imunitního systému se totiž nachází v zažívacím traktu.
17. března 2020 |
Koronavirus
Sledovat další díly na iDNES.tv„Střevní mikrobiota je soubor bakterií, plísní a virů žijících v našich střevech, které jsou nesmírně důležité pro náš celkový vývoj. Víme, že jejich pestrost souvisí se vznikem mnoha onemocnění včetně cukrovky druhého typu, mnoha zánětlivých onemocnění, ale také rozumových schopností – například s výskytem Alzheimerovy choroby,“ vysvětluje Skalská.
K tomu, aby střeva dobře fungovala, ale potřebují správnou stravu. A to jak v dětském věku, tak v dospělosti.
„Důležitá je pravidelnost v jídle a dobré, vyvážené složení s dostatkem kvalitní bílkoviny a minerálů. Pokud je jídelníček pestře poskládán a obsahuje dostatek zeleniny, ovoce, libového masa, ryb, ořechů a nedoslazovaných mléčných produktů, nemusíme se obávat, že by nám něco chybělo. Skvělým pomocníkem může být i kvalitní masokostní vývar, který může dodat tekutinu a živiny v lehce stravitelné formě a působí na střevní mikroflóru,“ dodala Skalská.
O lékařceMUDr. Marie Skalská absolvovala 1. lékařskou fakultu UK. Pracovala na klinice kardiologie IKEM, později v Kardiologickém centru MUDr. J. Škrobákové. V letech 2006-2013 byla lektorka kurzů kognitivně – behaviorální terapie obezity společnosti STOB, kde vytvořila programu pro redukci hmotnosti klientů s diabetem. Vyučuje na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK interní medicínu, problematiku aktivního životního stylu, prevence obezity, prevence civilizačních onemocnění. Přednáší na domácích i zahraničních odborných fórech (Evropa, USA, Brazílie). Je autorkou či spoluautorkou publikací na téma prevence civilizačních chorob v odborném i populárně naučném domácím i zahraničním tisku. V klinické praxi se zabývá sportovní medicínou v Centru sportovní medicíny v Praze, kde se stará o širokou škálu pacientů od vrcholových sportovců, děti začínající se sportem či kohokoliv, kdo chce žít aktivně, dobře jíst, dostatečně se hýbat a udělat maximum pro svou dobrou zdravotní prognózu. Je nutriční specialistkou pro Český svaz ledního hokeje, školitelku tématu výživy pro další sportovní kluby a svazy v ČR. Je aktivní fitness instruktorkou, držitelkou mnoha cvičebních licencí. V roce 2013 spoluzaložila Pro Fit Institut, který se zabývá tvorbou preventivních programů v rámci primární a sekundární prevence civilizačních onemocnění. |