On-line rozhovor s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem

"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,...
velikost textu:
vydáno 13.2.2013 11:00
Na vše o hubnutí a správném stravování se můžete ptát výživového specialisty Petra Havlíčka.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 13. února 2013 do 11:20

OTÁZKA: Dobrý den, je dobré/špatné jíst při hubnutí klasické těstoviny? Jirka
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, je otázkou, co si každý z nás představí pod klasickými těstovinami. V případě levných těstovin, vyrobených z nekvalitní pšenice, se jedná o produkt problematický téměř pro každého. V případě těstovin, vyrobených z tvrdozrnné pšenice (semoliny), kdy je navíc obsah vlákniny vyšší než 5-6% se jedná o velmi kvalitní potravinu, kterou je možno zcela bez problémů konzumovat i při redukci váhy. Pro posouzení odkazuji opět na označování logem Vím, co jím. 13.2.2013 12:01
OTÁZKA: Co je podle vás největší jídelní zvěrstvo? Michal
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, děkuji za tento dotaz. Já osobně za největší zvěrstvo považuji to, kdy se nás výrobce snaží okrádat o peníze používáním nekvalitních surovin a ještě se nás snaží přesvědčit o výhodnosti nákupu nejen s ohledem na cenu, ale i zdravotní prospěšnost. A že takových potravin na trhu je. Boda není ideální a nikdo z nás není tak bohatý, aby se nechal stabilně okrádat a podvádět! Vždycky čtěte etikety. Většinou je tam pravda. 13.2.2013 12:04
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké jste bral prášky , když jste měl kolitidu a jestli ještě nějaké užíváte. Děkuji Honza
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, několik let jsem užíval Salofalk. V současné době jsem zcela bez potíží a neužívám nic. Tento stav trvá více, než 5 let :-) 13.2.2013 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, prosím co mám dělat, když (zřejmě kvůli stresu a tomu, že mi chutná, jím nadměrné množství sladkého? Peču, káva (8 cukrů), čaj (5-6 cukrů), někdy i více, sladkosti, čokolády, oříšky. Jím normálně, spíš tedy dost. Podle nedávného vyšetření se mé tělo jeví zdravé. Nadváhou netrpím, zatím. Jak docílit snížit příjem cukru? Popř. mi kamarádka doporučuje umělá sladidla, ale toho se bojím. Děkuji. Jitka
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, množství zkonzumovaného cukru, které uvádíte, mě naprosto děsí! Několikrát překračujete denní bezpečnou dávku cukru! Teď jste zatím sice zcela v pohodě, ale do budoucna Vám hrozí zdravotní komplikace. ne nadarmo se cukru říká bílý jed. Doporučuji následující: navštívit odborníka, udělat potřebná vyšetření, rozebrat Váš životní styl a spočítat, jaké množství živin a energie v současné situaci potřebujete. Následně zanalyzovat Vaší stravu. Pravděpodobně zjistíte značný deficit kvalitních (komplexních) sacharidů, který doháníte kvantem sladkostí. Víte, pokud jste stabilně ve stresu, obávám se, že potřebné množství jídla nejste schopna (právě díky stresu) sníst. Velké jídlo potřebuje klid a čas na svoje zpracování, což ve stresech není možné. Bílý cukr téměř žádný časoprostor na svoje zpracování nepotřebuje, proto k němu podvědomě utíkáte... A zkuste se zamyslet i nad tím, zda by do řešení Vaší životní situace neměl zasáhnout ještě další odborník (psycholog či kouč), aby Vám pohohl s řešením a abyste se dostala do klidu. Permanentní, dlouho trvající nekompenzovaný stres má negativní vliv i na naše zdraví... 13.2.2013 12:15
OTÁZKA: Dobrý den, pane Havlíčku. Léta jsem jedl výhradně celozrné pečivo v naději, že budu zdravější, až jsem nedávno zjistil, že mám intoleranci na žito (přišlo se na to při testu na celiakii, která se ovšem nepotvrdila) - po chlebu jsem se dusil - a po ovesných vločkách hodně přibírám. Mléčné výrobky nemohu - velmi mě zahleňují v dutinách, po sýru a mléku se mi velmi zahleňují plíce (astma), uzeninám se snažím vyhýbat, takže mi zbývá zelenina, maso, luštěniny, možná pšenice. Jsem trochu bezradný, co vlastně jíst - bojuji se stresovou nadváhou (kancelářská práce). Luštěniny i sójové maso my vyhovují, jen se bojím, abych za pár let nezjistil, že mám pro změnu intoleranci luštěnin... Měl byste pro mne nějakou radu? Martin P. Martin P.
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, no, kombinace alergií a intolerancí pekelná...:-( Skočte za specialistou, ať Vám jídelníček postaví na míru. Osobně mám v tomto případě i velmi dobrou zkušenost s alternativní léčbou - myslím teď akupunkturou. Ale vždy nejlépe z rukou lékaře 13.2.2013 12:19
OTÁZKA: Dobrý den pane Havlíčku, dodržuji zdravý životní styl se vším všudy, strava + (6x až 7x týdně pohyb,mám spočitaný energetický příjem + výdej , ráda bych se dotázala jak prorýsovat svaly a zmenšit podkožní tuk, snížit příjem sacharidů nebo bílkovin? mohu se k Vám objednat na konzultaci i když nepotřebuji zhubnout ale poradit se sportovní výživou zaměřenou na vytrvalostní sporty. Děkuji za odpověď Hedvika Candrová
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, jasně, klidně se objednejte. Naší klientelu netvoří jen nemocní či lidé s nadváhou, ale řešíme i stravování vrcholových sportovců, včetně mnoha našich olympioniků :-) 13.2.2013 12:21
OTÁZKA: Dobrý den , znáte dietu Cambridge , pokud ano co si o ni myslíte. Pokud ne jde o pytlíkovou stravu vyrabenou a dováženou plus tyčinky , jejich výroby. Děkuji za odpověd Bronislav
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, jsem zásadním vyznavačem přirozenosti ve všech směrech. Já osobně bych si jednu z životních radostí (jídlo) nikdy nenahradil pytlíkem, i kdybych potřeboval zhubnout. Vše Vám musí vyhovovat a je třeba mít i radost. A hubnutí se dá rozhodně řešit příjemněji a hlavně přirozeněji, než práškem, rozmíchaným ve vodě :-) 13.2.2013 12:24
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vitamínů z ovoce, jelikož jsem alergik a tropické ovoce mi zrovna neprospívá, moc toho nezůstává, navíc díky pravidelným návštěvám imunologa a testům na potravinové alergie a z alergií na např. trávy vyplývají další možná ovoce, která mi nesvědčí. JAblka a banány se nedají jíst stále. Čím by se dal jídelníček pro příjem vitamínů "obohatit"? kotina
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, tohle je opravdu trochu větší problém. Ovoce a zelenina se bohužel, jinou potravinou moc nahradit nedá. Doporučuji jediné - co možná nejpestřejší stravu, obohacenou o velmi kvalitní komplex vitamínů a minerálů, především v období jejich zvýšené potřeby. Nekupujte ale klasické komerční prostředky, nechte si poradit odborníkem - možná nejlépe Vaším imunologem. 13.2.2013 12:28
OTÁZKA: Dobrý den,mám relativně nově zjištěnou potravinovou alergii na veškeré obilniny a nevím si rady s pár věcmi:s glukózovým(glukźo-fruktózovým)sirupem,který se prý vyrábí z bramb. škrobu či pšeničného,ale výrobci nemusí uvádět,ze kterého-z čehož usuzuji,že by neměl obsahovat žádné alergeny ani lepek,je to tak?Stejný problém mám u modifikovaného škrobu,kde není uvedeno,jestli je to škrob kukuřičný,nebo bramborový.Znamená snad modifikovaný že je tak upravený,že neobsahuje žádné alergeny?Poslední dotaz mám na "směs koření"-když si chci koupit uzeninu,která má ve složení směs koření,musí jít vyloženě o jednotlivé druhy koření?Protože směsi koření v pytlíčku (grilovací koření,..)obsahují škroby.A pokud jde o uzeninu a byly by ve složení(samotné uzeniny nebo použitého koření)použity škroby,tak to musím být napsáno na obalu,že?Raději se těmto potravinám vyhýbám,protože jsem se zatím nikde nedopátrala odpovědí,ale nerada bych ze svého jídelníčku kvůli své nevědomosti vyřazovala něco,co smím jíst. klarifuk
"Po zátěži, která organismus stimuluje, musí zákonitě přijít regenerační fáze,... ODPOVĚĎ: Dobrý den, u škrobů hledejte vždy formulaci deproteinovaný (zbavený proteinu - tedy lepku). Glukózo- fruktózový sirup by měl být v pohodě, i když se zásadami správné výživy nemá nic společného. Je to vlastně klasický cukr, jehož výroba se zastavuje před krystalizací. Je to totiž mnohem levnější, než používat klasický cukr. A pokud jde o označování potravin - to je upraveno legislativně a pokud výrobek obsahuje logo bezlepkové potraviny (gluten-free), což je, jestli se nepletu, přeskrtnutý klas, pak můžete být naprosto v pohodě. 13.2.2013 12:34

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.