OTÁZKA:
Dobrý den, pane Havlíčku,
Četl jsem knihu od Novaka Djokoviče Naservírujte si vítězství. Týká se bezlepkové diety a ukázky jak s ní naložit. Novak ve své knize říká, že vynechání lepkových potravin je správné i u osob, které na něj nejsou citlivé. Budou se cítit lépe, lehčeji se jim podaří zhubnout - tělo bude mít více energie na zpracovávání tuků a nebude ji tak spotřebovávat na zpracování lepku. Samozřejmě říká, že je důležité jíst kvalitní pestrou stravu plnou masa, ryb, zeleniny, ovoce, jíst každé sousto soustředěně a pětkrát denně. Nahrazuje například klasické těstoviny bezlepkovými, bílou rýži hnědou, chléb bezlepkovými krekry, jako prilohy mimo zeleniny pouziva napriklad pohanku, quinou, cizrnu, čočku, fazole.
Chtěl bych se zeptat zda-li si myslíte, že tento styl stravování může být v něčem nezdravý. Jestli například lepek není v našem těle potřeba.
Předem Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Petr
Petr V
ODPOVĚĎ:
Dobrý den, v zásadě lze říci, že v případě bezlepkové diety by při vhodně zvoleném jídelníčku nemělo ve stravě nic zásadního chybět. Nicméně, já osobně nejsem zastáncem bezlepkových diet, pokud nemají zdravotní opodstatnění (celiakie, ekzémy,...). Pro pro optimální výkonnost je zásadní mít dostatek energie, správné poměry mezi bílkovinami, tuky a sacharidy, dostatek minerálních látek, mikroprvků, vitamínů a ochranných látek. Pochopitelně je neméně důležitý i výběr správných surovin a jejich kuchyňská úprava, pestrost,... atd. :-)
22.1.2014 11:14