OnaDnes.cz

On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

velikost textu:
vydáno 31.1.2013 12:00
Na vše, co se týká tuků, odpoví profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.
OTÁZKA: Dobrý den, je margarín vhodný pro děti? Nebo je lepší používat máslo. Díky! Jana
ODPOVĚĎ: Z margarínů bych pro děti (pokud nejsou opbézní) doporučila Flóru s vyšším obsahem tuku (žlutou) nebo Ramu. Samozřejmě můžete dětem občas namazat pečivo i máslem. 31.1.2013 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat: je lepší tedy používat klasické máslo v malé míře nebo margarín? a je zdravé sádlo- domácí? Dana
ODPOVĚĎ: Pokud nemáte problémy s vyššími hladinami krevních lipidů můžete jmenované tuky střídat. V případě rizika srdečně cévních onemocnění je vhodné používat pouze margaríny. 31.1.2013 12:09
OTÁZKA: Umíte plavat ve vodě (plavecký bazén, moře, jezero, rybník)? Jak moc dobře plavete, jaké děláte plavecké chyby (nesprávné držení těla při plaveckém způsobu)? Kolik uděláte 50m bazénů? Jakým plaveckým způsobem nejčastěji plavete? Jakou nejčastěji plavete rychlostí? Umíte plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima? Kolik metrů uplavete pod vodou? Uplavete pod vodou 50m bazén ? Jak jste se plavat naučila? Kdo Vás plavat naučil ? Kolik Vám bylo let, když jste se naučila plavat ? Už jste někdy někoho učila plavat ? Jakou jste zvolila metodu (hození do vody, pak koukat na samovýuku dotyčné/dotyčného a skočit tam v nejhorším) ? Koho jste učila plavat ? Jak v životě využíváte této "zvláštní" dovednosti, že plavat umíte ? Měla jste někde kvůli této zvláštní dovednosti, že umíte plavat nějaké výhody proti ostatním ? Anonym

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, ráda bych se zeptala na Váš odborný názor na panenský kokosový olej. Spekuluje se o jeho zdravých účincích, ale na druhou stranu slýchávám i opak. Kde je tedy pravda? Lze využít spíše do teplé či studené kuchyně? Sylvie
ODPOVĚĎ: Kokosový tuk (olej) i panenský nelze doporučit. Má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (více než 90%), a proto je z hlediska zdravé výživy, zejmnéna srdečně cévních onemocnění zcela nevhodný. Podle současných vědeckých poznatků nasycené mastné kyseliny "škodí" a navíc kokosový tuk neposkytuje tělu nezbytné (esenciální) nenasycené mastné kyseliny. 31.1.2013 12:13
OTÁZKA: Vážená paní doktorka, ráda bych se zeptala, jaká jsou negativa margarínů? Dále, doporučila byste pro děti používat máslo či margaríny? Děkuji Bára
ODPOVĚĎ: Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat. Margaríny musí z hlediska bezpečnosti vyhovovat potravinářské legislativě, tudíž musí být bezpečné. Dříve margaríny obsahovaly i nevhodné trans mastné kyseliny. V současných margarínech (na základě vlastních analýz)jsou ve většině margarínů trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jedná se o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích. 31.1.2013 12:19
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co říkáte na margarín Perla . Děkuji za odpověď Kamila
ODPOVĚĎ: Margarín Perla vyhovuje požadavkům potravinářské legislativy. Z hlediska složení mastných kyselin má lepší složení např. margarín Flóra. Výhodou margarínu Perla Tip je nízký obsah tuku - 20 %. 31.1.2013 12:22
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Podle čeho poznám kvalitní mazadlo? Například o margarínech se vedou dlouhé diskuze. Jsou nebezpečné či nikoliv? Jsou mezi nimi rozdíly - jak se v tom vyznat? Existuje nějaké snadné vodítko? Děkuji! Lucie Bartošová
ODPOVĚĎ: Všechny výrobky, které jsou na trhu, včetně margarínů musí být bezpečné tj. vyhovovat limitům potravinářské legislativy. Pokud státní kontrolní orgány objeví nevyhovující výrobek, je okamžitě stahován z trhu. U margarínů, pokud vím, se to ještě v nedávné minulosti nestalo. Kvalitní mazadlo poznáte zejména podle složení mastných kyselin, které bývá na obalu uvedeno. Čím je obsah nasycených mastných kyselin nižší, tím je mazadlo z hlediska výživy kvalitnější. 31.1.2013 12:27
OTÁZKA: Dobry den, rad bych se zeptal, jestli je vhodne menit mnozstvi konzumovanych mastnych kyselin v zavislosti na veku. Napriklad, ze starsi clovek by mel jist vice margarinu a mladsi vice masla. Dekuji. Ondrej
ODPOVĚĎ: Starší lidé, kteří jsou více ohroženi nemocemi srdce a cév by měli konzumovat především margaríny, u dětí je možné oba druhy tuků střídat. 31.1.2013 12:29
OTÁZKA: Dobry den, clanku o tom, co je zdrave, uz vyslo hodne. Me by zajimalo, jaky konkretni margarin nebo maslo mate doma v lednicce. Dekuji. Ondrej
ODPOVĚĎ: U mne v chladničce by jste našel margarín Flóru (žlutou) nebo Ramu. Našel by jste tam i máslo, kterým si občas namaže moje dcera, pokud spolu snídáme a někdy namaže. 31.1.2013 12:34
OTÁZKA: Proč vyvolávají margaríny tolik nevole? Kačenka
ODPOVĚĎ: Na to je asi těžké objektivně odpovědět, pro mě je to také záhada (stejně jako útoky na mléko). Hlavním důvodem, podle mne, jsou informace ve všech druzích medií, která mají ráda atraktivní (pokud možno negativní zprávy). Vždy existovali lidé, kteří měli altrnativní názory, ale v současné době je jim dáván velký prostor. 31.1.2013 12:39
OTÁZKA: Dobrý den, ve zdravé výživě doporučují používat na téměř vše kokosový tuk či olej, je opravdu tak prospěšný? Děkuji Adéla Veselá
ODPOVĚĎ: Na otázku o prospěšnosti kosového oleje jsem již odpovídala. Odborníci ho nedoporučují. 31.1.2013 12:40
OTÁZKA: Krásný den a hodně zdraví v Novém roce. Můj dotaz zní, co je teda pro organismus zdravější? Margarin, nebo máslo. A jestli je rozdíl mezi margarinem ze SRN a z ČR? Děkuji za odpověď Jirka
ODPOVĚĎ: Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Máslo ale rozhodně pro zdravého člověka, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. V SRN se bude na trhu lišit zastoupení výrobců a tudíž i výrobky. V obou zemích ale plati legislativa Evropské unie. Výrobky se dají porovnat podle složení, které je většinou uvedeno na obale. Také může posložit logo Vím, co jím, které je mezinárodní a výrobky opatřené tímto logem musí splňovat stejné limity. 31.1.2013 12:48
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na složení a technologii výroby margarínů. Děkuji. Zuzana
ODPOVĚĎ: Vyčerpávající odpověď na Vaši otázku by byla poměrně obsáhlá a tak jenom velmi stručně. Halvními složkami margarínů jsou rostlinné tuky a oleje a voda, které se machanicky zpracují do fromy pevné emulze tj. takové, aby se daly dobře roztírat. Další složky, které se v malých množstvích přidávají musí splňovat legislativní limity. Podrobnou odpověď najdete např. v knize Co byste měli vědět o výrobě potravin od odborníků z VŠCHT: 31.1.2013 12:52
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co si myslíte o používání másla při pečení. Je jeho použití při tepelném zpracování "bezpečnější" nebo je to jedno? Bohužel chuťové rozdíly při použití másla a rostlinných tuků, olejů jsou značné. Děkuji Karel Nastoupil
ODPOVĚĎ: Co se týče bezpečnosti při pečení těst, tak je to téměř jedno. Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarinech se nemá smažit. 31.1.2013 12:57
OTÁZKA: Dobry den, muzete mi prosim rict, jak resili lide prijem nenasycenych mastnych kyselin nez se v ramci uspory a nedostatku masla zacal vyrabet margarin? Nemyslim si, ze by se v nasich krajich nejak vyrazne posunula konzumace ryb. Dekuji. Anonym
ODPOVĚĎ: Spotřeba ryb byla v historických dobách daleko vyšší, jak popisuje např. Marie Úlehlová-Tilschová. Byla daleko vyšší spotřeba potravin rostlinného původu, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a naopak nižší spotřeba masa, kde převažují mastné kyseliny nasycené. Roli zde hraje i větší fyzická aktivita našich předků. 31.1.2013 13:00
OTÁZKA: Je pravda, že se margaríny vyrábí z ropy? Pokud ne, tak z čeho a jak jsou vyrobeny? Anonym
ODPOVĚĎ: Margaríny se samozřejmě z ropy nevyrábějí. Jsou vyrobeny ze směsi rostlinných olejů a tuků mechanickým způsobem. 31.1.2013 13:01
OTÁZKA: Dobrý den, nemůžu se vyrovnat s myšlenkou, že pro zdravý životní styl je dobré používat margarín, vždyť jen aby držel pohromadě je v něm spousta chemických přísad. Ztužovače, emulgátory, regulace kyselosti, barviva... Není v tom hlavně zájem výrobců? mirka
ODPOVĚĎ: Počet a množství přísad není velké. Jako emulgátory se používají látky, které vznikají i v našem organizmu při trávení tuků. Pokud se používá barvivo, tak přírodní. Ztužovače se nepoužívají. 31.1.2013 13:06
OTÁZKA: dobrý den, není z pohledu selské logiky zdravější něco, co je čistě přírodní, než něco, co se dělá z ropy? Petra Máchalová
ODPOVĚĎ: Margaríny se z ropy nevyrábějí. Čistě přírodní látky obsahují řadu přírodních toxických látek. A to nemyslím jenom jedovaté houby a byliny. 31.1.2013 13:15
OTÁZKA: Jaké rostlinné tuky se používají pro hotové cukrářské , pekárenské výrobky a různé sušenky a tyčinky. Obsah tuků nebývá jednoznačně deklarován. Anonym
ODPOVĚĎ: Pro potravinářské výrobky se používají tuky různé a jejich složení je také velmi různé (máme řadu vlastních analýz, jejichž výsledky jsme publikovali většinou v časopise Výživa a potraviny). Bohužel výrobci nemusí podávat podrobné informace o složení. Sitace se od roku 2014 zlepší. Jediná rada v současnosti je, nekonzumovat těchto výrobků velká množství. Většinou obsahují i velké m,nožství cukru a tudíž pro správnou výživu vhodné nejsou. Některé výrobky nesou logo Vím, co jím, které zaručuje, že musí splňovat limit na škodlivé tuky i cukry. 31.1.2013 13:15
OTÁZKA: V posledni dobe se objevil na trhu ryzovy olej, pisi na nem bez cholesterolu a s vysokou teplotou varu ... Predstavuje tento olej nejakou zajimavou a zdravou alternativu v kuchyni, nebo ma nejaka zasadni negativa? Richard Kába
ODPOVĚĎ: Rýžový olej je skutečně bez cholůesterolu, ale cholesterol není přítomen ve všech rostlinných olejích. Složení rýžového oleje zpaměti neznám, ale určiitě se nejedná o nějaký zázrak. 31.1.2013 13:18
OTÁZKA: Máslo bylo za posledních 50 let už několikrát špatné a několikrát dobré, stejně tak vejce i další záležitosti. Jakou máme vůbec jistotu že průmyslově vyráběný výrobek je vhodnější pro tělo než do značné míry přírodní produkt máslo ? Jak je možné že naši předkové vůbec přežili, když margarín vůbec neměli a ládovali se máslem, sádlem, špekem, vejci prakticky denně ? Ota
ODPOVĚĎ: Výživová doporučení od skutečných odborníků se v zásadě nemění, pouze se zpřesňují. Naši předkové měli zcela odlišný způsob života. Konzumovali daleko měně potravin než my a měli daleko větší fyzickou aktivitu 31.1.2013 13:21
OTÁZKA: Dobrý den, prosím, jak si ze zdravotního hlediska stojí klasické české pomazánkové máslo? Jaká je nejzdravější varianta přípravy pomazánek, které "pojivo" je nejlépe použít? Děkuji. Hedvika
ODPOVĚĎ: Tuk obsažený v pomazánkovém másle je tuk mléčný, tedy má stejné složení jako tuk v másle, ale je ho tam podstaně méně (většinou pouze 31 %). Jeho používání je tedy výhodné pokud si nenamažete vyšší vrstvu. Jako pojivo pomazánek lze použít i rostlinné tuky nebo tvaroh. 31.1.2013 13:23
OTÁZKA: Paní doktorko,je kostka másla za měsíc-250g moc? Pro jednoho člověka? Šárka Matyášová
ODPOVĚĎ: Záleží na tom, kolik mléčného tuku zkonzumujete v ostatních mléčných výrobcích, zejména v tučných sýrech. 31.1.2013 13:24
OTÁZKA: Mezi lidmi panuje fobie z pouzivani extra panenskeho olivoveho oleje pri vareni, kvuli brzkemu prepalovani, nicmene renomovani sefkuchari jej naopak doporucuji ... jaky je Vas nazor na tuto problematiku? Richard Kába
ODPOVĚĎ: Vhodnější na smažení je rafinovaný olivový olej. Fobie z používání panenského oleje je ale přehnaná. 31.1.2013 13:26
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, jak se prosím margaríny vyrábějí? Mám zafixováno, že to s přírodními postupy nemá nic moc společného, proto doma používáme výhradně máslo, nejlépe domácí. Děkuji Michal Franz
ODPOVĚĎ: Na podobnou otázku jsem již odpovídala 31.1.2013 13:26
OTÁZKA: Dobrý den, Jaký je Váš názor na Floru Po activ děkuji za opodvěď JIří
ODPOVĚĎ: Flóra pro active je vhodná pro osoby s lehce zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, protože při jejím používání se sníží o 10 - 15 %. 31.1.2013 13:27
OTÁZKA: Vážená paní profesorko, ráda bych se zeptala ohledně opečení masa na pánvi, zda je lepší používat slunečnicový či řepkový olej a zda je u řepkových olejů vysoký rozdíl v kvalitě nabízeného zboží. Děkuji Lucie
ODPOVĚĎ: Pro používání za vysokých teplot je jednoznačně vhodnější olej řepkový, který má navíc i příhodnější složení z hlediska výživového. Jaký je rozdíl v kvalitě nabízeného zboží nevím. Nekupovala bych olej od neznámých firem a olej podezřele levný, i když samozřejmě mohou být vyjímky 31.1.2013 13:31
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, jaký máte názor na kvalitu olivových olejů tzv. z pokrutin? Vyplatí se podobné oleje kupovat? Děkuji Jan
ODPOVĚĎ: Olivové olej z pokrutin bych nekupovala. 31.1.2013 13:31
OTÁZKA: Paní profesorko, podle Vašeho testování, pokud byste měla používat pouze jeden margarín, který by to byl? Vlasta
ODPOVĚĎ: Já jsem používala do nedávna pouze Flóru, nyní ji střídam s Ramou. 31.1.2013 13:33
OTÁZKA: Dobrý den, zajímal by Váš názor na popularitu margarínu v České republice. Máte za to, že je to dáno pouze silným marketingem, který u nás začal v devadesátých letech a defakto spotřebitele naučil margarín kupovat, nebo vnímáte margarín jako tradiční záležitost, která se pouze po revoluci obnovila z první republiky. Děkuji Jakub Koldán
ODPOVĚĎ: Myslím, že se uplatňují oba faktory. Určitě se uplatňuje i to, že je margarín po vyndání z chladničky lépe routíratelný než máslo. Za první republiky měl ale margarín jiné složení. V současnosti je jeho složení z hlediska výživy vhodnější. 31.1.2013 13:36
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko. Jak moc by jste se ztotožnila s tvrzením "všeho s mírou"? Není zde (ve společnosti) zbytečně v řešení téma, ke kterému lze přistupovat selským rozumem? Například pokud jíme všedně pečivo florou, je to zajisté zdravé ale například víkendovou snídani: rohlík namazaný máslem a k tomu sklenici plnotučného mléka, si od dětství nemohu odpustit. Zdeněk H.
ODPOVĚĎ: S tvrzením "všeho s mírou" se plně ztotožňuji. Někdy ho spolu s tvrzením "pestrá strava základ zdraví" a "střídmě z bohatého stolu" používám na závěr svých popularizačních přednášek. 31.1.2013 13:38
OTÁZKA: Jaký máte názor na panenský lněný olej a jeho obsah omega 3? Michael Nosek
ODPOVĚĎ: Panenský lněný olej by mi asi nechutnal. Velmi rychle se oxiduje (proto se používal k výrobě fermeží jako tzv. vysychavý olej). Obsah omega 3 je vysoký a tudíž z hlediska výživy pozitivní. 31.1.2013 13:39
OTÁZKA: Dobrý den. Všechny známé margaríny vyrábí jen jedna firma a vlastně určuje trh, kvalitu, cenu, Není to divné. Kde mám záruku,že tato firma neurčuje i hodnocení expertů? Děkuji. Radek Jan
ODPOVĚĎ: Margaríny, které jsou na českém trhu nejsou pouze od jedné firmy. Pokud se Vám zdá hodnocení expertů podezřelé, podívejte se na výživová doporučení USA (web USDA), kde jsou stejná doporučení, zejména snížit příjem nasycených mastných kyselin. 31.1.2013 13:43
OTÁZKA: Dobrý den, pamatuji si, když se po revoluci začínaly prodávat první margaríny, tak naše sousedka, která zažila 2. světovou válku, se divila, proč toto lidi dobrovolně jí, když oni se celých x let těšili na obyčejné máslo. V čem vlastně je margarín lepší než máslo? Jaké množství másla musím denně sníst abych měl problém? V margarínu jisté nebezpečí je, jaké potenciální nebezpečí číhá pro člověka v másle? Děkuji za odpověď a pěkný den. Vítek
ODPOVĚĎ: Hlavními nedostatky másla jsou vysoký obsah nasycených mastných kyselin a nízký obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin. V každé potravině je jisté nebezpečí, pokud ji konzumujete v nepřiměřeném množství. Jak jsem již několkrát psala, všechny potraviny na našem trhu musí být bezpečné. 31.1.2013 13:47
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o názor na olivový olej ( případně jakou značku doporučujete ) pro lidi po srdečním infarktu, jestli je vhodné jej používat, je lepší než klasické oleje, řepkové či slunečnicové? Z másel, jak jsem již přečetla, doporučujete tedy nejvíce Floru. Jaký máte názor na Floru pro-activ? Moc děkuji za odpověď. Evelína
ODPOVĚĎ: Z hlediska výživového, hlavně pro prevenci srdečně-cévních onemocnění, jsou nejvhodnější olej olivový a řepkový. O Flóře pro aktiv jsem již psala 31.1.2013 13:49
OTÁZKA: Paní profesorko dobrý den, co říkate na Zlatou Hanou k mazání (je zelená a žlutá) ? A doporučujete tedy jako vyhovuící pouze Floru? Chtěla bych vědět,který margarín je vhodný mám doma manžela s nemocným srdcem. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den. Alžběta
ODPOVĚĎ: Zlatá Haná je směsný tuk - směs mléčného a rostlinného tuku. K mazání lze doporučit. Dietu pro Vašeho manžela by měl doporučit lékař. 31.1.2013 13:52
OTÁZKA: Dobrý den, mohla bych požádat o seřazení podle vhodnosti z hlediska zdravé výživy? olivový panenský olej slunečnicový olej olivový olej řepkový olej margarín bežná kvalita Flora pro activ máslo sádlo husí , kachní sádlo vepřové. Ptám se proto, že mi osobně margaríny přijdou jako velmi drahá (s ohledem na obsažený tuk )a ne zrovna kvalitní věc. Pár kapek kvalitního oleje na pečivou by mělo být lepší. Děkuji. Lucie
ODPOVĚĎ: Seřadit oleje a tuky jednoznačně nelze. Záleží na tom, co ostatního jíte. O kvalitě tuků jsem se již zmiňovala v předchzích odpovědích. 31.1.2013 13:58
OTÁZKA: Dobrý den, přestože se v současné době doporučují zejména margaríny, já si na jejich chuť nemohu zvyknout a popravdě margarín sním pouze s odporem. Nedávno jsem byl hospitalizován v nemocnici, kde jsem se pochopitelně musel přizpůsobit jídelníčku a jelikož to byl festival margarínu, nejedl jsem to vůbec a zhubl jsem 5kg. V poslední době cítím podobnou pachuť margarínu např.ze salátů, které jsem míval rád, ale dnes to spíše připomíná chemickou sloučeninu. Nemůžu si pomoct margarín spíš působí jako náhražka původních surovin, zejména másla kvůli ekonomickému hledisku. Rád bych se zeptal jaký máte názor na skutečnost, že pokud margarín hodíte najaře do trávy, tak na podzim ho tam najdete stále, nedotkne se ho jediný živý tvor, naprotitomu máslo zmizí za 1hodinu. Proč to nechutná mravencům a pod. Není to celé pouze podvod na lidi? Dále bych se rád zeptal, jestli je na trhu nějaký margarín, který by alespoň trochu připomínal máslo. Děkuji za odpověď. Mak
ODPOVĚĎ: Když máte k margarínům takový odpor, tak je samozřejmě nekonzumujte. Nemyslím, že by jste o 5 kg zhubl jenom kvůli margarínům. Zda nechutná margarín maravencům nevím, ale znám zdroj, ze kterého informace pochází. Autora neznám, ale musí mít hodně, mírně řečeno, alternativní názory 31.1.2013 14:02
zpět na osobnost