On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

velikost textu:
vydáno 31.1.2013 12:00
Na vše, co se týká tuků, odpoví profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 31. ledna 2013 do 12:25

OTÁZKA: Je pravda, že se margaríny vyrábí z ropy? Pokud ne, tak z čeho a jak jsou vyrobeny? Anonym
ODPOVĚĎ: Margaríny se samozřejmě z ropy nevyrábějí. Jsou vyrobeny ze směsi rostlinných olejů a tuků mechanickým způsobem. 31.1.2013 13:01
OTÁZKA: Dobrý den, nemůžu se vyrovnat s myšlenkou, že pro zdravý životní styl je dobré používat margarín, vždyť jen aby držel pohromadě je v něm spousta chemických přísad. Ztužovače, emulgátory, regulace kyselosti, barviva... Není v tom hlavně zájem výrobců? mirka
ODPOVĚĎ: Počet a množství přísad není velké. Jako emulgátory se používají látky, které vznikají i v našem organizmu při trávení tuků. Pokud se používá barvivo, tak přírodní. Ztužovače se nepoužívají. 31.1.2013 13:06
OTÁZKA: dobrý den, není z pohledu selské logiky zdravější něco, co je čistě přírodní, než něco, co se dělá z ropy? Petra Máchalová
ODPOVĚĎ: Margaríny se z ropy nevyrábějí. Čistě přírodní látky obsahují řadu přírodních toxických látek. A to nemyslím jenom jedovaté houby a byliny. 31.1.2013 13:15
OTÁZKA: Jaké rostlinné tuky se používají pro hotové cukrářské , pekárenské výrobky a různé sušenky a tyčinky. Obsah tuků nebývá jednoznačně deklarován. Anonym
ODPOVĚĎ: Pro potravinářské výrobky se používají tuky různé a jejich složení je také velmi různé (máme řadu vlastních analýz, jejichž výsledky jsme publikovali většinou v časopise Výživa a potraviny). Bohužel výrobci nemusí podávat podrobné informace o složení. Sitace se od roku 2014 zlepší. Jediná rada v současnosti je, nekonzumovat těchto výrobků velká množství. Většinou obsahují i velké m,nožství cukru a tudíž pro správnou výživu vhodné nejsou. Některé výrobky nesou logo Vím, co jím, které zaručuje, že musí splňovat limit na škodlivé tuky i cukry. 31.1.2013 13:15
OTÁZKA: V posledni dobe se objevil na trhu ryzovy olej, pisi na nem bez cholesterolu a s vysokou teplotou varu ... Predstavuje tento olej nejakou zajimavou a zdravou alternativu v kuchyni, nebo ma nejaka zasadni negativa? Richard Kába
ODPOVĚĎ: Rýžový olej je skutečně bez cholůesterolu, ale cholesterol není přítomen ve všech rostlinných olejích. Složení rýžového oleje zpaměti neznám, ale určiitě se nejedná o nějaký zázrak. 31.1.2013 13:18
OTÁZKA: Máslo bylo za posledních 50 let už několikrát špatné a několikrát dobré, stejně tak vejce i další záležitosti. Jakou máme vůbec jistotu že průmyslově vyráběný výrobek je vhodnější pro tělo než do značné míry přírodní produkt máslo ? Jak je možné že naši předkové vůbec přežili, když margarín vůbec neměli a ládovali se máslem, sádlem, špekem, vejci prakticky denně ? Ota
ODPOVĚĎ: Výživová doporučení od skutečných odborníků se v zásadě nemění, pouze se zpřesňují. Naši předkové měli zcela odlišný způsob života. Konzumovali daleko měně potravin než my a měli daleko větší fyzickou aktivitu 31.1.2013 13:21
OTÁZKA: Dobrý den, prosím, jak si ze zdravotního hlediska stojí klasické české pomazánkové máslo? Jaká je nejzdravější varianta přípravy pomazánek, které "pojivo" je nejlépe použít? Děkuji. Hedvika
ODPOVĚĎ: Tuk obsažený v pomazánkovém másle je tuk mléčný, tedy má stejné složení jako tuk v másle, ale je ho tam podstaně méně (většinou pouze 31 %). Jeho používání je tedy výhodné pokud si nenamažete vyšší vrstvu. Jako pojivo pomazánek lze použít i rostlinné tuky nebo tvaroh. 31.1.2013 13:23
OTÁZKA: Paní doktorko,je kostka másla za měsíc-250g moc? Pro jednoho člověka? Šárka Matyášová
ODPOVĚĎ: Záleží na tom, kolik mléčného tuku zkonzumujete v ostatních mléčných výrobcích, zejména v tučných sýrech. 31.1.2013 13:24
OTÁZKA: Mezi lidmi panuje fobie z pouzivani extra panenskeho olivoveho oleje pri vareni, kvuli brzkemu prepalovani, nicmene renomovani sefkuchari jej naopak doporucuji ... jaky je Vas nazor na tuto problematiku? Richard Kába
ODPOVĚĎ: Vhodnější na smažení je rafinovaný olivový olej. Fobie z používání panenského oleje je ale přehnaná. 31.1.2013 13:26
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, jak se prosím margaríny vyrábějí? Mám zafixováno, že to s přírodními postupy nemá nic moc společného, proto doma používáme výhradně máslo, nejlépe domácí. Děkuji Michal Franz
ODPOVĚĎ: Na podobnou otázku jsem již odpovídala 31.1.2013 13:26
OTÁZKA: Dobrý den, Jaký je Váš názor na Floru Po activ děkuji za opodvěď JIří
ODPOVĚĎ: Flóra pro active je vhodná pro osoby s lehce zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, protože při jejím používání se sníží o 10 - 15 %. 31.1.2013 13:27
OTÁZKA: Vážená paní profesorko, ráda bych se zeptala ohledně opečení masa na pánvi, zda je lepší používat slunečnicový či řepkový olej a zda je u řepkových olejů vysoký rozdíl v kvalitě nabízeného zboží. Děkuji Lucie
ODPOVĚĎ: Pro používání za vysokých teplot je jednoznačně vhodnější olej řepkový, který má navíc i příhodnější složení z hlediska výživového. Jaký je rozdíl v kvalitě nabízeného zboží nevím. Nekupovala bych olej od neznámých firem a olej podezřele levný, i když samozřejmě mohou být vyjímky 31.1.2013 13:31
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, jaký máte názor na kvalitu olivových olejů tzv. z pokrutin? Vyplatí se podobné oleje kupovat? Děkuji Jan
ODPOVĚĎ: Olivové olej z pokrutin bych nekupovala. 31.1.2013 13:31
OTÁZKA: Paní profesorko, podle Vašeho testování, pokud byste měla používat pouze jeden margarín, který by to byl? Vlasta
ODPOVĚĎ: Já jsem používala do nedávna pouze Flóru, nyní ji střídam s Ramou. 31.1.2013 13:33
OTÁZKA: Dobrý den, zajímal by Váš názor na popularitu margarínu v České republice. Máte za to, že je to dáno pouze silným marketingem, který u nás začal v devadesátých letech a defakto spotřebitele naučil margarín kupovat, nebo vnímáte margarín jako tradiční záležitost, která se pouze po revoluci obnovila z první republiky. Děkuji Jakub Koldán
ODPOVĚĎ: Myslím, že se uplatňují oba faktory. Určitě se uplatňuje i to, že je margarín po vyndání z chladničky lépe routíratelný než máslo. Za první republiky měl ale margarín jiné složení. V současnosti je jeho složení z hlediska výživy vhodnější. 31.1.2013 13:36

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.