On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 31. ledna 2013 do 12:25

OTÁZKA: Dobrý den, přestože se v současné době doporučují zejména margaríny, já si na jejich chuť nemohu zvyknout a popravdě margarín sním pouze s odporem. Nedávno jsem byl hospitalizován v nemocnici, kde jsem se pochopitelně musel přizpůsobit jídelníčku a jelikož to byl festival margarínu, nejedl jsem to vůbec a zhubl jsem 5kg. V poslední době cítím podobnou pachuť margarínu např.ze salátů, které jsem míval rád, ale dnes to spíše připomíná chemickou sloučeninu. Nemůžu si pomoct margarín spíš působí jako náhražka původních surovin, zejména másla kvůli ekonomickému hledisku. Rád bych se zeptal jaký máte názor na skutečnost, že pokud margarín hodíte najaře do trávy, tak na podzim ho tam najdete stále, nedotkne se ho jediný živý tvor, naprotitomu máslo zmizí za 1hodinu. Proč to nechutná mravencům a pod. Není to celé pouze podvod na lidi? Dále bych se rád zeptal, jestli je na trhu nějaký margarín, který by alespoň trochu připomínal máslo. Děkuji za odpověď. Mak
OTÁZKA: Dobrý den, mohla bych požádat o seřazení podle vhodnosti z hlediska zdravé výživy? olivový panenský olej slunečnicový olej olivový olej řepkový olej margarín bežná kvalita Flora pro activ máslo sádlo husí , kachní sádlo vepřové. Ptám se proto, že mi osobně margaríny přijdou jako velmi drahá (s ohledem na obsažený tuk )a ne zrovna kvalitní věc. Pár kapek kvalitního oleje na pečivou by mělo být lepší. Děkuji. Lucie
OTÁZKA: Paní profesorko dobrý den, co říkate na Zlatou Hanou k mazání (je zelená a žlutá) ? A doporučujete tedy jako vyhovuící pouze Floru? Chtěla bych vědět,který margarín je vhodný mám doma manžela s nemocným srdcem. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den. Alžběta
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o názor na olivový olej ( případně jakou značku doporučujete ) pro lidi po srdečním infarktu, jestli je vhodné jej používat, je lepší než klasické oleje, řepkové či slunečnicové? Z másel, jak jsem již přečetla, doporučujete tedy nejvíce Floru. Jaký máte názor na Floru pro-activ? Moc děkuji za odpověď. Evelína
OTÁZKA: Dobrý den, pamatuji si, když se po revoluci začínaly prodávat první margaríny, tak naše sousedka, která zažila 2. světovou válku, se divila, proč toto lidi dobrovolně jí, když oni se celých x let těšili na obyčejné máslo. V čem vlastně je margarín lepší než máslo? Jaké množství másla musím denně sníst abych měl problém? V margarínu jisté nebezpečí je, jaké potenciální nebezpečí číhá pro člověka v másle? Děkuji za odpověď a pěkný den. Vítek
OTÁZKA: Dobrý den. Všechny známé margaríny vyrábí jen jedna firma a vlastně určuje trh, kvalitu, cenu, Není to divné. Kde mám záruku,že tato firma neurčuje i hodnocení expertů? Děkuji. Radek Jan
OTÁZKA: Jaký máte názor na panenský lněný olej a jeho obsah omega 3? Michael Nosek
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko. Jak moc by jste se ztotožnila s tvrzením "všeho s mírou"? Není zde (ve společnosti) zbytečně v řešení téma, ke kterému lze přistupovat selským rozumem? Například pokud jíme všedně pečivo florou, je to zajisté zdravé ale například víkendovou snídani: rohlík namazaný máslem a k tomu sklenici plnotučného mléka, si od dětství nemohu odpustit. Zdeněk H.
OTÁZKA: Dobrý den, zajímal by Váš názor na popularitu margarínu v České republice. Máte za to, že je to dáno pouze silným marketingem, který u nás začal v devadesátých letech a defakto spotřebitele naučil margarín kupovat, nebo vnímáte margarín jako tradiční záležitost, která se pouze po revoluci obnovila z první republiky. Děkuji Jakub Koldán
OTÁZKA: Paní profesorko, podle Vašeho testování, pokud byste měla používat pouze jeden margarín, který by to byl? Vlasta
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, jaký máte názor na kvalitu olivových olejů tzv. z pokrutin? Vyplatí se podobné oleje kupovat? Děkuji Jan
OTÁZKA: Vážená paní profesorko, ráda bych se zeptala ohledně opečení masa na pánvi, zda je lepší používat slunečnicový či řepkový olej a zda je u řepkových olejů vysoký rozdíl v kvalitě nabízeného zboží. Děkuji Lucie
OTÁZKA: Dobrý den, Jaký je Váš názor na Floru Po activ děkuji za opodvěď JIří
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, jak se prosím margaríny vyrábějí? Mám zafixováno, že to s přírodními postupy nemá nic moc společného, proto doma používáme výhradně máslo, nejlépe domácí. Děkuji Michal Franz
OTÁZKA: Mezi lidmi panuje fobie z pouzivani extra panenskeho olivoveho oleje pri vareni, kvuli brzkemu prepalovani, nicmene renomovani sefkuchari jej naopak doporucuji ... jaky je Vas nazor na tuto problematiku? Richard Kába
OTÁZKA: Paní doktorko,je kostka másla za měsíc-250g moc? Pro jednoho člověka? Šárka Matyášová
OTÁZKA: Dobrý den, prosím, jak si ze zdravotního hlediska stojí klasické české pomazánkové máslo? Jaká je nejzdravější varianta přípravy pomazánek, které "pojivo" je nejlépe použít? Děkuji. Hedvika
OTÁZKA: Máslo bylo za posledních 50 let už několikrát špatné a několikrát dobré, stejně tak vejce i další záležitosti. Jakou máme vůbec jistotu že průmyslově vyráběný výrobek je vhodnější pro tělo než do značné míry přírodní produkt máslo ? Jak je možné že naši předkové vůbec přežili, když margarín vůbec neměli a ládovali se máslem, sádlem, špekem, vejci prakticky denně ? Ota
OTÁZKA: V posledni dobe se objevil na trhu ryzovy olej, pisi na nem bez cholesterolu a s vysokou teplotou varu ... Predstavuje tento olej nejakou zajimavou a zdravou alternativu v kuchyni, nebo ma nejaka zasadni negativa? Richard Kába
OTÁZKA: dobrý den, není z pohledu selské logiky zdravější něco, co je čistě přírodní, než něco, co se dělá z ropy? Petra Máchalová
OTÁZKA: Jaké rostlinné tuky se používají pro hotové cukrářské , pekárenské výrobky a různé sušenky a tyčinky. Obsah tuků nebývá jednoznačně deklarován. Anonym
OTÁZKA: Dobrý den, nemůžu se vyrovnat s myšlenkou, že pro zdravý životní styl je dobré používat margarín, vždyť jen aby držel pohromadě je v něm spousta chemických přísad. Ztužovače, emulgátory, regulace kyselosti, barviva... Není v tom hlavně zájem výrobců? mirka
OTÁZKA: Je pravda, že se margaríny vyrábí z ropy? Pokud ne, tak z čeho a jak jsou vyrobeny? Anonym
OTÁZKA: Dobry den, muzete mi prosim rict, jak resili lide prijem nenasycenych mastnych kyselin nez se v ramci uspory a nedostatku masla zacal vyrabet margarin? Nemyslim si, ze by se v nasich krajich nejak vyrazne posunula konzumace ryb. Dekuji. Anonym
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co si myslíte o používání másla při pečení. Je jeho použití při tepelném zpracování "bezpečnější" nebo je to jedno? Bohužel chuťové rozdíly při použití másla a rostlinných tuků, olejů jsou značné. Děkuji Karel Nastoupil
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na složení a technologii výroby margarínů. Děkuji. Zuzana
OTÁZKA: Krásný den a hodně zdraví v Novém roce. Můj dotaz zní, co je teda pro organismus zdravější? Margarin, nebo máslo. A jestli je rozdíl mezi margarinem ze SRN a z ČR? Děkuji za odpověď Jirka
OTÁZKA: Dobrý den, ve zdravé výživě doporučují používat na téměř vše kokosový tuk či olej, je opravdu tak prospěšný? Děkuji Adéla Veselá
OTÁZKA: Proč vyvolávají margaríny tolik nevole? Kačenka
OTÁZKA: Dobry den, clanku o tom, co je zdrave, uz vyslo hodne. Me by zajimalo, jaky konkretni margarin nebo maslo mate doma v lednicce. Dekuji. Ondrej
OTÁZKA: Dobry den, rad bych se zeptal, jestli je vhodne menit mnozstvi konzumovanych mastnych kyselin v zavislosti na veku. Napriklad, ze starsi clovek by mel jist vice margarinu a mladsi vice masla. Dekuji. Ondrej
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Podle čeho poznám kvalitní mazadlo? Například o margarínech se vedou dlouhé diskuze. Jsou nebezpečné či nikoliv? Jsou mezi nimi rozdíly - jak se v tom vyznat? Existuje nějaké snadné vodítko? Děkuji! Lucie Bartošová
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co říkáte na margarín Perla . Děkuji za odpověď Kamila
OTÁZKA: Vážená paní doktorka, ráda bych se zeptala, jaká jsou negativa margarínů? Dále, doporučila byste pro děti používat máslo či margaríny? Děkuji Bára
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, ráda bych se zeptala na Váš odborný názor na panenský kokosový olej. Spekuluje se o jeho zdravých účincích, ale na druhou stranu slýchávám i opak. Kde je tedy pravda? Lze využít spíše do teplé či studené kuchyně? Sylvie
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat: je lepší tedy používat klasické máslo v malé míře nebo margarín? a je zdravé sádlo- domácí? Dana
OTÁZKA: Dobrý den, je margarín vhodný pro děti? Nebo je lepší používat máslo. Díky! Jana
OTÁZKA: Umíte plavat ve vodě (plavecký bazén, moře, jezero, rybník)? Jak moc dobře plavete, jaké děláte plavecké chyby (nesprávné držení těla při plaveckém způsobu)? Kolik uděláte 50m bazénů? Jakým plaveckým způsobem nejčastěji plavete? Jakou nejčastěji plavete rychlostí? Umíte plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima? Kolik metrů uplavete pod vodou? Uplavete pod vodou 50m bazén ? Jak jste se plavat naučila? Kdo Vás plavat naučil ? Kolik Vám bylo let, když jste se naučila plavat ? Už jste někdy někoho učila plavat ? Jakou jste zvolila metodu (hození do vody, pak koukat na samovýuku dotyčné/dotyčného a skočit tam v nejhorším) ? Koho jste učila plavat ? Jak v životě využíváte této "zvláštní" dovednosti, že plavat umíte ? Měla jste někde kvůli této zvláštní dovednosti, že umíte plavat nějaké výhody proti ostatním ? Anonym

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.