On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

velikost textu:
vydáno 31.1.2013 12:00
Na vše, co se týká tuků, odpoví profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 31. ledna 2013 do 12:25

OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko. Jak moc by jste se ztotožnila s tvrzením "všeho s mírou"? Není zde (ve společnosti) zbytečně v řešení téma, ke kterému lze přistupovat selským rozumem? Například pokud jíme všedně pečivo florou, je to zajisté zdravé ale například víkendovou snídani: rohlík namazaný máslem a k tomu sklenici plnotučného mléka, si od dětství nemohu odpustit. Zdeněk H.
ODPOVĚĎ: S tvrzením "všeho s mírou" se plně ztotožňuji. Někdy ho spolu s tvrzením "pestrá strava základ zdraví" a "střídmě z bohatého stolu" používám na závěr svých popularizačních přednášek. 31.1.2013 13:38
OTÁZKA: Jaký máte názor na panenský lněný olej a jeho obsah omega 3? Michael Nosek
ODPOVĚĎ: Panenský lněný olej by mi asi nechutnal. Velmi rychle se oxiduje (proto se používal k výrobě fermeží jako tzv. vysychavý olej). Obsah omega 3 je vysoký a tudíž z hlediska výživy pozitivní. 31.1.2013 13:39
OTÁZKA: Dobrý den. Všechny známé margaríny vyrábí jen jedna firma a vlastně určuje trh, kvalitu, cenu, Není to divné. Kde mám záruku,že tato firma neurčuje i hodnocení expertů? Děkuji. Radek Jan
ODPOVĚĎ: Margaríny, které jsou na českém trhu nejsou pouze od jedné firmy. Pokud se Vám zdá hodnocení expertů podezřelé, podívejte se na výživová doporučení USA (web USDA), kde jsou stejná doporučení, zejména snížit příjem nasycených mastných kyselin. 31.1.2013 13:43
OTÁZKA: Dobrý den, pamatuji si, když se po revoluci začínaly prodávat první margaríny, tak naše sousedka, která zažila 2. světovou válku, se divila, proč toto lidi dobrovolně jí, když oni se celých x let těšili na obyčejné máslo. V čem vlastně je margarín lepší než máslo? Jaké množství másla musím denně sníst abych měl problém? V margarínu jisté nebezpečí je, jaké potenciální nebezpečí číhá pro člověka v másle? Děkuji za odpověď a pěkný den. Vítek
ODPOVĚĎ: Hlavními nedostatky másla jsou vysoký obsah nasycených mastných kyselin a nízký obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin. V každé potravině je jisté nebezpečí, pokud ji konzumujete v nepřiměřeném množství. Jak jsem již několkrát psala, všechny potraviny na našem trhu musí být bezpečné. 31.1.2013 13:47
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o názor na olivový olej ( případně jakou značku doporučujete ) pro lidi po srdečním infarktu, jestli je vhodné jej používat, je lepší než klasické oleje, řepkové či slunečnicové? Z másel, jak jsem již přečetla, doporučujete tedy nejvíce Floru. Jaký máte názor na Floru pro-activ? Moc děkuji za odpověď. Evelína
ODPOVĚĎ: Z hlediska výživového, hlavně pro prevenci srdečně-cévních onemocnění, jsou nejvhodnější olej olivový a řepkový. O Flóře pro aktiv jsem již psala 31.1.2013 13:49
OTÁZKA: Paní profesorko dobrý den, co říkate na Zlatou Hanou k mazání (je zelená a žlutá) ? A doporučujete tedy jako vyhovuící pouze Floru? Chtěla bych vědět,který margarín je vhodný mám doma manžela s nemocným srdcem. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den. Alžběta
ODPOVĚĎ: Zlatá Haná je směsný tuk - směs mléčného a rostlinného tuku. K mazání lze doporučit. Dietu pro Vašeho manžela by měl doporučit lékař. 31.1.2013 13:52
OTÁZKA: Dobrý den, mohla bych požádat o seřazení podle vhodnosti z hlediska zdravé výživy? olivový panenský olej slunečnicový olej olivový olej řepkový olej margarín bežná kvalita Flora pro activ máslo sádlo husí , kachní sádlo vepřové. Ptám se proto, že mi osobně margaríny přijdou jako velmi drahá (s ohledem na obsažený tuk )a ne zrovna kvalitní věc. Pár kapek kvalitního oleje na pečivou by mělo být lepší. Děkuji. Lucie
ODPOVĚĎ: Seřadit oleje a tuky jednoznačně nelze. Záleží na tom, co ostatního jíte. O kvalitě tuků jsem se již zmiňovala v předchzích odpovědích. 31.1.2013 13:58
OTÁZKA: Dobrý den, přestože se v současné době doporučují zejména margaríny, já si na jejich chuť nemohu zvyknout a popravdě margarín sním pouze s odporem. Nedávno jsem byl hospitalizován v nemocnici, kde jsem se pochopitelně musel přizpůsobit jídelníčku a jelikož to byl festival margarínu, nejedl jsem to vůbec a zhubl jsem 5kg. V poslední době cítím podobnou pachuť margarínu např.ze salátů, které jsem míval rád, ale dnes to spíše připomíná chemickou sloučeninu. Nemůžu si pomoct margarín spíš působí jako náhražka původních surovin, zejména másla kvůli ekonomickému hledisku. Rád bych se zeptal jaký máte názor na skutečnost, že pokud margarín hodíte najaře do trávy, tak na podzim ho tam najdete stále, nedotkne se ho jediný živý tvor, naprotitomu máslo zmizí za 1hodinu. Proč to nechutná mravencům a pod. Není to celé pouze podvod na lidi? Dále bych se rád zeptal, jestli je na trhu nějaký margarín, který by alespoň trochu připomínal máslo. Děkuji za odpověď. Mak
ODPOVĚĎ: Když máte k margarínům takový odpor, tak je samozřejmě nekonzumujte. Nemyslím, že by jste o 5 kg zhubl jenom kvůli margarínům. Zda nechutná margarín maravencům nevím, ale znám zdroj, ze kterého informace pochází. Autora neznám, ale musí mít hodně, mírně řečeno, alternativní názory 31.1.2013 14:02

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.