On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

velikost textu:
vydáno 31.1.2013 12:00
Na vše, co se týká tuků, odpoví profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 31. ledna 2013 do 12:25

OTÁZKA: Dobrý den, je margarín vhodný pro děti? Nebo je lepší používat máslo. Díky! Jana
ODPOVĚĎ: Z margarínů bych pro děti (pokud nejsou opbézní) doporučila Flóru s vyšším obsahem tuku (žlutou) nebo Ramu. Samozřejmě můžete dětem občas namazat pečivo i máslem. 31.1.2013 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat: je lepší tedy používat klasické máslo v malé míře nebo margarín? a je zdravé sádlo- domácí? Dana
ODPOVĚĎ: Pokud nemáte problémy s vyššími hladinami krevních lipidů můžete jmenované tuky střídat. V případě rizika srdečně cévních onemocnění je vhodné používat pouze margaríny. 31.1.2013 12:09
OTÁZKA: Umíte plavat ve vodě (plavecký bazén, moře, jezero, rybník)? Jak moc dobře plavete, jaké děláte plavecké chyby (nesprávné držení těla při plaveckém způsobu)? Kolik uděláte 50m bazénů? Jakým plaveckým způsobem nejčastěji plavete? Jakou nejčastěji plavete rychlostí? Umíte plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima? Kolik metrů uplavete pod vodou? Uplavete pod vodou 50m bazén ? Jak jste se plavat naučila? Kdo Vás plavat naučil ? Kolik Vám bylo let, když jste se naučila plavat ? Už jste někdy někoho učila plavat ? Jakou jste zvolila metodu (hození do vody, pak koukat na samovýuku dotyčné/dotyčného a skočit tam v nejhorším) ? Koho jste učila plavat ? Jak v životě využíváte této "zvláštní" dovednosti, že plavat umíte ? Měla jste někde kvůli této zvláštní dovednosti, že umíte plavat nějaké výhody proti ostatním ? Anonym

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, ráda bych se zeptala na Váš odborný názor na panenský kokosový olej. Spekuluje se o jeho zdravých účincích, ale na druhou stranu slýchávám i opak. Kde je tedy pravda? Lze využít spíše do teplé či studené kuchyně? Sylvie
ODPOVĚĎ: Kokosový tuk (olej) i panenský nelze doporučit. Má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (více než 90%), a proto je z hlediska zdravé výživy, zejmnéna srdečně cévních onemocnění zcela nevhodný. Podle současných vědeckých poznatků nasycené mastné kyseliny "škodí" a navíc kokosový tuk neposkytuje tělu nezbytné (esenciální) nenasycené mastné kyseliny. 31.1.2013 12:13
OTÁZKA: Vážená paní doktorka, ráda bych se zeptala, jaká jsou negativa margarínů? Dále, doporučila byste pro děti používat máslo či margaríny? Děkuji Bára
ODPOVĚĎ: Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat. Margaríny musí z hlediska bezpečnosti vyhovovat potravinářské legislativě, tudíž musí být bezpečné. Dříve margaríny obsahovaly i nevhodné trans mastné kyseliny. V současných margarínech (na základě vlastních analýz)jsou ve většině margarínů trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jedná se o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích. 31.1.2013 12:19
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co říkáte na margarín Perla . Děkuji za odpověď Kamila
ODPOVĚĎ: Margarín Perla vyhovuje požadavkům potravinářské legislativy. Z hlediska složení mastných kyselin má lepší složení např. margarín Flóra. Výhodou margarínu Perla Tip je nízký obsah tuku - 20 %. 31.1.2013 12:22
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Podle čeho poznám kvalitní mazadlo? Například o margarínech se vedou dlouhé diskuze. Jsou nebezpečné či nikoliv? Jsou mezi nimi rozdíly - jak se v tom vyznat? Existuje nějaké snadné vodítko? Děkuji! Lucie Bartošová
ODPOVĚĎ: Všechny výrobky, které jsou na trhu, včetně margarínů musí být bezpečné tj. vyhovovat limitům potravinářské legislativy. Pokud státní kontrolní orgány objeví nevyhovující výrobek, je okamžitě stahován z trhu. U margarínů, pokud vím, se to ještě v nedávné minulosti nestalo. Kvalitní mazadlo poznáte zejména podle složení mastných kyselin, které bývá na obalu uvedeno. Čím je obsah nasycených mastných kyselin nižší, tím je mazadlo z hlediska výživy kvalitnější. 31.1.2013 12:27
OTÁZKA: Dobry den, rad bych se zeptal, jestli je vhodne menit mnozstvi konzumovanych mastnych kyselin v zavislosti na veku. Napriklad, ze starsi clovek by mel jist vice margarinu a mladsi vice masla. Dekuji. Ondrej
ODPOVĚĎ: Starší lidé, kteří jsou více ohroženi nemocemi srdce a cév by měli konzumovat především margaríny, u dětí je možné oba druhy tuků střídat. 31.1.2013 12:29
OTÁZKA: Dobry den, clanku o tom, co je zdrave, uz vyslo hodne. Me by zajimalo, jaky konkretni margarin nebo maslo mate doma v lednicce. Dekuji. Ondrej
ODPOVĚĎ: U mne v chladničce by jste našel margarín Flóru (žlutou) nebo Ramu. Našel by jste tam i máslo, kterým si občas namaže moje dcera, pokud spolu snídáme a někdy namaže. 31.1.2013 12:34
OTÁZKA: Proč vyvolávají margaríny tolik nevole? Kačenka
ODPOVĚĎ: Na to je asi těžké objektivně odpovědět, pro mě je to také záhada (stejně jako útoky na mléko). Hlavním důvodem, podle mne, jsou informace ve všech druzích medií, která mají ráda atraktivní (pokud možno negativní zprávy). Vždy existovali lidé, kteří měli altrnativní názory, ale v současné době je jim dáván velký prostor. 31.1.2013 12:39
OTÁZKA: Dobrý den, ve zdravé výživě doporučují používat na téměř vše kokosový tuk či olej, je opravdu tak prospěšný? Děkuji Adéla Veselá
ODPOVĚĎ: Na otázku o prospěšnosti kosového oleje jsem již odpovídala. Odborníci ho nedoporučují. 31.1.2013 12:40
OTÁZKA: Krásný den a hodně zdraví v Novém roce. Můj dotaz zní, co je teda pro organismus zdravější? Margarin, nebo máslo. A jestli je rozdíl mezi margarinem ze SRN a z ČR? Děkuji za odpověď Jirka
ODPOVĚĎ: Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Máslo ale rozhodně pro zdravého člověka, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. V SRN se bude na trhu lišit zastoupení výrobců a tudíž i výrobky. V obou zemích ale plati legislativa Evropské unie. Výrobky se dají porovnat podle složení, které je většinou uvedeno na obale. Také může posložit logo Vím, co jím, které je mezinárodní a výrobky opatřené tímto logem musí splňovat stejné limity. 31.1.2013 12:48
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na složení a technologii výroby margarínů. Děkuji. Zuzana
ODPOVĚĎ: Vyčerpávající odpověď na Vaši otázku by byla poměrně obsáhlá a tak jenom velmi stručně. Halvními složkami margarínů jsou rostlinné tuky a oleje a voda, které se machanicky zpracují do fromy pevné emulze tj. takové, aby se daly dobře roztírat. Další složky, které se v malých množstvích přidávají musí splňovat legislativní limity. Podrobnou odpověď najdete např. v knize Co byste měli vědět o výrobě potravin od odborníků z VŠCHT: 31.1.2013 12:52
OTÁZKA: Dobrý den paní profesorko, co si myslíte o používání másla při pečení. Je jeho použití při tepelném zpracování "bezpečnější" nebo je to jedno? Bohužel chuťové rozdíly při použití másla a rostlinných tuků, olejů jsou značné. Děkuji Karel Nastoupil
ODPOVĚĎ: Co se týče bezpečnosti při pečení těst, tak je to téměř jedno. Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarinech se nemá smažit. 31.1.2013 12:57
OTÁZKA: Dobry den, muzete mi prosim rict, jak resili lide prijem nenasycenych mastnych kyselin nez se v ramci uspory a nedostatku masla zacal vyrabet margarin? Nemyslim si, ze by se v nasich krajich nejak vyrazne posunula konzumace ryb. Dekuji. Anonym
ODPOVĚĎ: Spotřeba ryb byla v historických dobách daleko vyšší, jak popisuje např. Marie Úlehlová-Tilschová. Byla daleko vyšší spotřeba potravin rostlinného původu, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a naopak nižší spotřeba masa, kde převažují mastné kyseliny nasycené. Roli zde hraje i větší fyzická aktivita našich předků. 31.1.2013 13:00

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.