On-line rozhovor

On-line rozhovor s plastickým chirurgem Dušanem Zárubou

Plastický chirurg Dušan Záruba
velikost textu:
vydáno 26.4.2013 12:00
Na vše o plastických operacích se můžete ptát od 12 hodin lékaře Dušana Záruby.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 26. dubna 2013 do 12:45

OTÁZKA: Dobrý den, prosím o Váš názor: žena, 59 let, tři děti a povolená břišní stěna, posledních několik let bez cvičení, takže svaly ochablé, odstraněná děloha. Lze i v tomto stupni opotřebení a věku zasáhnout tak, aby břicho vypadalo lépe, neklenulo se z jinak celkem štíhlé postavy? Pokud ano, kolik by to cca stálo? Děkuji. Markéta B.
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Dobrý den,myslím si, že plastika stěny břišní by určitě měla velmi dobrý efekt, protože se zpevní svalová stěna odstraní povislá kůže.Cena této operace se pohybuje od 35 000 do 50 000 Kč dle rozsahu. 26.4.2013 12:04
OTÁZKA: Dobrý den, do jakého věku doporučujete liposukci? Ivana
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Liposukci lze provádět i ve střední a vyšším věku, spíše záleží na rozsahu a efektu, kterého chceme dosáhnout. 26.4.2013 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, jak dlouho po kojení je možné uvažovat o plastické operaci prsou. děkuji M. markýtka
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Operaci prsů bychom měli provádět nejdříve 6 měsíců po skončení kojení, pokud přetrvává sekrece s dvorců i později 26.4.2013 12:07
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké jsou obecné podmínky pro využití vlastního tuku v plastické chirurgii. Je mi třicet let a měla bych velký zájem o úpravu prsou - mám každé jiné a nepříliš hezký tvar. Nestojím o zvětšování, pouze o úpravu tvaru. Četla jsem, že dnes je možné odsát tuk, buňky nějak přefiltrovat a použít jako výplň. Mohl byste mi k tomu napsat více? Díky moc eva
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Asymetryii prsů je vždy lepší řešit modelací prsů s ev. doplněním objemu implantátem. Vlastní tu k bych v tomto případě nedoporučoval, protože tyto metody se pro trvalý a relativně přesný efekt doplnění objemu příliš nehodí. 26.4.2013 12:09
OTÁZKA: Jaká největší prsa jste vymodeloval? Ivan
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: modelovali jsme i opravdu velká prsa, ale obvykle je tato operace spojená i s redukcí žlázy, takže výsledný efekt je obvykle do velikosti D-F. 26.4.2013 12:11
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, je za nějakých okolností možné žádat plastiku břicha hrazenou zdravotní pojišťovnou? Po operaci mám za sebou už několik drobných zákroků v oblasti pupku, kde se mi neustále tvoří granulon a rána mi hnisá.Nyní mám podstoupit další zákrok v CA, navíc mám břicho poničené porodem dvojčat. Nejde to vyřešit komplexně za pomoci plastické chirurgie? Iva
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Nemohu přesně odpovědět, protože nevím o jaký problém se jedná. Pokud je stěna břicha po porodu výrazně povolená a je zde i rozestup svalů, což lze po těhotenství dvojčat předpokládat, bylo by možné žádat úhradu plastické operace od zdravotní pojišťovny, je třeba schválení revizním lékařem. 26.4.2013 12:14
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore. Prosím poraďte, zda-li je prom mne vhodná liposukce (asi vnitřních stehen). Je mi 22 let a mám silná stehna (cvičím ale bez efektu, spíše naopak, stehna zesilují). Je tento zákrok bolestivý, zůstanou po něm nějaké jizvy a jaká je alespoň orientační cena? Děkuji za odpověď. Bára
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Cvičením nabývá i svalová hmota,proto stehna zesilují. Myslím si že liposukce by ve vašem věku v této lokalitě určitě možná byla s dobrým efektem. Jizvy jsou minimální - obvykle0.5 cm, po zákroku je spíše mírná bolestivost, ne výrazné bolesti. Orientačně je cena od 10 000 do 20 000 Kč 26.4.2013 12:18
OTÁZKA: Dobrý den, mám větší poprsí (vel 80F) a uvažuji o zmenšení. Bude mi brzy padesát, má to ještě cenu? V té souvislosti mě napadá otázka, máte víc pacientek, které chtějí prsa zmenšit, nebo těch, co je chtějí zvětšit? Zdena
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Pacientky, které mají velká prsa je chtějí zmenšit, pacientky ktré mají malá prsa je chtějí zvětšit. Zvětšení prsů asi mírně převažuje. Ve vašem věku bych naopak nyní zmenšení prsů doporučoval, protože jednak dojde k povolení prsů a jednak budete mít problémy s bolestmi zad, protože prsa této velikosti již je určitá trvalá zátěž pro páteř. 26.4.2013 12:21
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je nějaká technika zvětšení prsou bez použití silikonových implantátů. Vadí mi, že se implantáty musí po nějaké době vyměnit,ale i z psychického hlediska. Nelze dosáhnout zvětšení prsou pomocí implantace tukové tkáně? Děkuji za odpověď:) Katka
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: S implantací tukové tkáně jsou spíše negativní zkušenosti a zvětšení je poměrně malé. Silikonové implantáty jsou již od řady výrobců dnes s doživotní zárukou, takže pokud nedojde k reakci či jiným problém ohledně prsní žlázy, není třeba je měnit. 26.4.2013 12:24
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, Mám vykojená prsa, syna jsem kojila do 5 let a potřebovala je upravit. Můžete mi prosím poradit? Radka Fořtová
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Po dlohodobém kojení dojde k výraznému ochabnutí žlázy, proto nevím, zda by stačila pouze modelace, nebo by bylo vhodné dopllnit objem implantáty. Myslím, že by bylo vhodné vše prokonzultovat a pak se rozhodnout pro řešení. 26.4.2013 12:27
OTÁZKA: Děkuji za odpověď na otázku ohledně využití tukových buněk. Ještě mám jeden dotaz. Kolik stojí taková modelace prsou (je mi jasné, že záleží na konkrétním případě, ale alespoň orientačně)? Díky eva
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Modelace prsů se cenově pohybuje od 35 000 do 45 000 Kč 26.4.2013 12:28
OTÁZKA: Zažíváte případy, kdy se rozhodnete, že operovat nebudete? Mají lidé i nepřiměřené představy? lenina
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Jsou i požadavky, které nelze chirurgicky řešit. Častěji se setkávám spíše s tím, že musíme při konzultaci vysvětlit, co lze od oprace očekávat a pak nechat rozhodnutí na pacientovi, zda to splní jeho představy či nikoli. 26.4.2013 12:30
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně zvětšení prsou. Je mi 39 let a zhubla jsem cca 8 kg (vážím nyní 62 kg a měřím 169cm). Již před hubnutím jsem měla "nulky" a nyní vlivem zhubnutí už nemám doslova žádná prsa. V případě plastické operace mám obavy ze ztráty citlivosti bradavek, je toto možné po operaci (ztráta citlivosti)? Děkuji za odpověď. Monika
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Při zvětšení prsů lze pro vložení implantátů zvolit přístup mimo prsní dvorce - obvykle v podprsní rýze. Pak nedojde k jakékoli změně citlivosti bradavek. 26.4.2013 12:33
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, před dvěma lety jsem byla na zmenšení poprsí, řez byl pouze od bradavky dolů, bez jizvy v podprsní rýze. Ale s posunutím a zmenšením bradavky. Vše se zahojilo v pořádku, pouze mám velký problém s citlivostí bradavek, na dotyk je to nepříjemné, spíš v nich píchá a bolí. Dříve erotický bod, nyní naopak. Je možné, aby se nervy v bradavkách ještě vzpamatovaly (dorostly) a bylo vše jako dřív? Děkuji předem za odpověď. Hezký den přeji. Martina
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Po dvou letech obvykle již k dalším změnám nedojde. Při modelaci prsů, kdy se provádí i posun dvorců může k těmto problémům dojít vlivem projizvení kolem bradavek, bohužel toto nelze nikdy předem odhadnout a toto riziko je vždy v oblasti hojící se tkáně v okolí jizev. 26.4.2013 12:36
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let a chtěla bych podstoupit augmentaci prsů, ráda bych se Vás zeptala, zda byste mi ji doporučil i v případě, že mi v 16 letech byla odoperována nezhoubná bulka z prsu a moje mamina prodělala rakovinu prsu? Je možné provést s augmentací zároveň operaci vpáčené bradavky? Kdysi jsem někde četla, že operaci vpáčené bradavky hradí pojišťovna, protože je to problém, který zejména při kojení může způsobit komplikace, je tomu tak? Děkuji Vám za odpověď a přeji úspěchy v profesním i soukromém životě! Veronika
Plastický chirurg Dušan Záruba ODPOVĚĎ: Děkuji za vaše přání. Myslím si, že augmentaci podstoupit lze. Vzhledem ke zvýšenému riziku onemocnění prsní žlázy které popisujete, bude vhodné průběžně docházet na kontroly na mammologické poradně. Tyto kontroly by jste měla mít nezávisle na tom, zda budete po augmentaci či nikoli. Operaci vpáčené bradavky bych spíše doporučil v druhé době, pozahojení a stabilizaci prsů po augmentaci. Zda by tato operace byla hrazená zdravotní pojiš´tovnou by musel posoudit revizní lékař příslušné pojišťovny. 26.4.2013 12:42

Upozornění
