On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařem Pavlem Drbalem

MUDr. Pavel Drbal
velikost textu:
vydáno 11.12.2013 11:00
Jak poznat začínající osteoartrózu a jak proti ní bojovat? Zeptejte se on-line lékaře Pavla Drbala.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. prosince 2013 do 11:30

OTÁZKA: Dobrý den, už pár měsíců mě trápí bolesti malých kloubů na rukou, ráno jsou ruce zatuhlé a bolestivé, po rozhýbání v pohodě. Je mi 30 let, měla jsem nedávno onkologické onemocnění, nemám nadváhu, spíš naopak. Řeším vše s doktory, chystám se k revmatologovi. Kyselina močová je v krvi v normě, je spíš na nižší úrovni. Nevím, jestli se toto týká vašeho tématu, ale chci hlavně vědět, jestli je možná náprava nebo alespoň zlepšení. Děkuji za odpověď. Věra
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Zásadní bude v tomto smyslu revmatologické vyšetření včetně laboratorního vyšetření a stanovení diagnózy. Léčba je jistě možná, jak medikamentozní či rehabilitační-fyziatrická. Ranní ztuhlost rukou je typická pro revmatoidní artritidu, která se může stejně jako jiná atoimunitní onemocnění po onkologických diagnózách rozvinout. 11.12.2013 11:06
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 57 let, artrózu máme v rodině (matka, sestra – obě artróza v koleni). Já mám kolena v pořádku, mám spíše problémy s páteří (občasná bolest hlavně v bederní páteři) a zatím ne příliš časté potíže s klouby ruky (jakoby občasné zatuhnutí) a s klouby chodidla, kde za to nejspíš může mírně vbočený palec, v místě hrbolu mě to občas i v klidovém stavu bolí, škube. Nemůže tam být artróza? U lékaře jsem s tím zatím nebyla, prosím o radu. Děkuji. Vendula Terynková
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Dobrý den, o osteoartrózu kloubu se dost pravděpodobně jedná. Vbočený palec (hallux valgus) je velice častý jev a artroza ho doporovází. Doporučil bych samozřejmě návštěvu ortopeda a individuální ortopedické vložky dle otisku Vaší nohy, které by Vám mohly od bolesti pomoci. 11.12.2013 11:10
OTÁZKA: Dobrý den, po porodu je to asi 5 let mě často pobolívá kyčel. Třeba při vstávání ze sedu, ale někdy mám bolest i při chůzi. Je mi 32. Může jít o artrózu? Co s tím dělat? Anna
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: S větší pravděpodobností se bude jednat o nějakou funkční poruchu kyčle - tzn. nerovnováhu svalů v oblasti kyčle a pánevního kruhu. Může to ale být i koxartroza (atroza kyčle). Viděl jsem i dost pacientů s těžkou koxartrozou ve Vašem věku. Tito pacienti měli vrozenou dysplazii kyčle (vrozené vykloubení kyčle). 11.12.2013 11:17
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, obvodní lékař mě s několikaměsíčními bolestmi a ztuhlostí malých kloubů rukou poslal na RTG, kde mi zjistili artrózu I. stupně. Tím ale bohužel veškerá aktivita skončila, lékař doporučuje problém zatím neřešit a v případě velkých bolestí brát analgetika. Nemám krevní testy, které by potvrdily/vyvrátily případný zánět a tedy artitidu. Nemám žádné doporučení jak progresi onemocnění zpomalit. Chci se vás zeptat, kdy je vhodný čas obrátit se na specialistu? Všude se píše, že s tímto onemocněním má člověk přijít k lékaři včas. Je mi 35 let, sportuji, jím relativně zdravě, nadváhu nemám, klouby nepřetěžuji. Děkuji a přeji hezký den. Anonym
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud by se jednalo revmatoidní artritidu či zánět kloubů jiné povahy, mělo by to na RTG pravděpodobně typický obraz. Laboratorní testy k vyloučení nějakého autoimunitního onemocnění by ale jistě bylo vhodné provést. Jsem přesvědčen, že by Vám mohla pomoci rehabilitace a fyziatrie (parafin či jiná aplikace tepla, vířivka, magnetoterapie, laser aj.) 11.12.2013 11:23
OTÁZKA: Dobrý den, co je účinné brát na artrozu? A co Condrosulf 800, má význam? Děkuji Irena
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Dobrý den, podobné preparáty – ať už to jsou registrovaná léčiva či potravinové doplňky – jsou jistě vhodné. Učinné látky jako chondroitinsulfát jsou nejen stavebním elementem chrupavky, ale také tlumí chronický zánět kloubu, který ruku v ruce s osteoartrozou vzniká. Problém je poctivost výrobců a obsah účinných chondroprotektivních látek. V tomto smyslu mám nejlepší zkušenost s výrobky Geladrink. 11.12.2013 11:31
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, jaký je Váš názor na gelové injekce aplikované do kolen? Které by jste doporučil a jak často aplikaci opakovat? (jedná se o 75letou ženu, pokročilá osteoartróza, dost velké bolesti kolen, jinak hodně vitální). Děkuji. Petra-R
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Máte asi na mysli preparáty s kyselinou hyaluronovou. Osobně podobnou terapii nepoužívám. Podobné viskosuplementační látky jsou vhodnější u artrozy v počátečním stadiu. Obávám se, že jediná reálná léčba pro pacienta s pokročilou osteoartrozou kolen či kyčlí je kloubní náhrada totální endoprotézou. 11.12.2013 11:37
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím poradit, jak často bych si měla nechat aplikovat injekce např. kyseliny hyaluronové do kolena a které přípravky doporučujete? Je mi 69, jedno koleno je bez potíží, druhé občas zabolí. Moc děkuji - Jarka. Anonym
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud bych měl Váš věk a občas by mě zabolelo jedno koleno, rozhodně bych si do něj hyaluronát či jinou látku nenechal píchat. Zkusil bych přírodní léčbu. 11.12.2013 11:43
OTÁZKA: dobrý den pane doktore, je mi 55 a poslední rok mne výrazně trápí oba velké klouby palců na rukách, a to tak, že někdy ani nemohu např. oloupat zeleninu. Nemám nadváhu, lékař mi předepsal přípravek GOOL Navíc se mi přidalo i lupkání v kloubech dalších prstů na rukou a patní ostruha. Dá se tato progrese nějak alespoň zpomalit? Děkuji, Helena E., Zlín Helena
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Dobrý den, proces jistě zpomalit lze. Pokud jde o artrozu základních kloubů palců, některým pacientů v mé ordinaci pomohl obstřik kortikoidem, jiným například magnetoterapie či aplikace polarizovaného světla. Mám také dobrou zkušenost s akupunkturou. Poku jde o patní ostruhu, je výrazem přetížení plantární aponeurozy (ploché šlachy v oblasti plosky nohy), která se upíná na patní kost. Chronický zánět v tomto úponu vytváří typické zvápenatění a bolest. Základní léčbou je nošení ortopedických vložek na míru. Rovněž akupunktura u 90% mých pacientů zabrala. Lupání v kloubech je výrazem spíše funkční poruchy. Kloubní výživa v podobě chondroprotektiv je na místě. 11.12.2013 11:54
OTÁZKA: Dobrý den, můžete mi prosím poradit nějaký fungující přípravek na osteoartrozu? Často sportuji a občas už cítím, jak mě bolí klouby. Je mi 36 let. Děkuji. Karol
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Již jsem se zmínil o Geladrinku, se kterým mám co se týče našeho trhu, nejlepší zkušenosti. 11.12.2013 11:56
OTÁZKA: Dobry den, jaky si myslite, ze je nejlepsi medikament u zacinajici artrozy mladeho cloveka? Petr
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: již jsem na tuto otázku odpověděl 11.12.2013 11:57
OTÁZKA: Zdravím chtěl jsem se zeptat, můžou onemocnení šlach souviset i s onemocnením kloubů? Už se přes 2 roky léčim se záněty šlach, a ve finále se ze zánětu šlach vyklubal oštěpařský loket. CHtěl jsem se zeptat zda to spolu může nějak souviset? Mamka právě artrozu má... tak jestli to něni taková předzvěst? Je mi 27 a všichni mi tvrdí že to neni normální.. je to také danou mojí prací.. již 7 let dělám na počítači grafiku... díky... Jakub T.
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Oštěpařský loket je zánět úponu šlachy - neboli entezopatie. Podkladem jsou přetěžování svalů či nevhodné ergonomické pracovní podmínky. Jako "předzvěst" osteoartrozy bych Váš oštěpařský loket rozhodně nepojímal. 11.12.2013 12:02
OTÁZKA: Dobry den, co rikate na metodu aplikace kmenovych bunek z vlastni krve? Doporucil by jste to? Honza
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Kmenové buňky mají ve všech oborech medicíny jistě velkou budoucnost. Výzkum je ale zatím v plenkách. Proto bych se jejich velkorysou propagací jako "všeléku" držel při zemi. Jejich efekt při těžších stádiích osteoartrozy je dost sporný. Dokáži si představit, že by směs kmenových buněk , vstříknutá do kloubu, mohla pomoci při počátečních stádiích artrózy. Zde však existují jiné prostředky jak onemocnění ovlivnit - a to daleko levnější. Cena aplikace kmenových buněk do kloubu se pohybuje, tuším, kolem 30 tisíc korun. 11.12.2013 12:05
OTÁZKA: Dobry den, jake jsou priznaky osteoartrozy? Toto onemocneni mame v rodine, muzete mi prosim doporucit nejake rady, jak se chovat, pripadne co uzivat za preparaty, aby se mi tato nemoc vyhnula? Dekuji za odpoved. Lenka
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Základní příznaky: bolestivost a porucha pohyblivosti kloubu. Prevence artrozy spočívá ve vhodné pohybové aktivitě bez nadměrného přetěžování kloubů. Důležité je omezit traumata a mikrotraumata kloubů, zvláště při sportu – plavání či jízda na kole samozřejmě zatěžuje chrupavku daleko méně než například běhání zvláště na tvrdém povrchu. Důležitá – nejen pro prevenci artrózy – je přiměřená tělesná hmotnost. O chondroprotektivech jsem se již zmínil. Důležitý je poznatek (Prof. Adam), že komplexní kloubní výživa by měla obsahovat i hydrolyzované kolagenní peptidy. Pouhý obsah látek jako chondroitin sulfát, hyaluronát a jiné viskosní polysacharidy regeneraci měkkých tkání kloubu a obecně vaziva nezajistí. 11.12.2013 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, je mi 55 let a mám artrózu drobných kloubů /ruce i nohy/. Chtěla jsem se zeptat, zda-li se tato nemoc léčí sérem z vlastní krve. Zatím jsem se setkala jen s případy takové léčby u velkých kloubů. Nejvíce mám problémy s klouby na palcích a ukazováčcích. Revmatolog trvdí, že neexistuje žádná léčba, prý ani doplňky stravy s kolagenem nepomáhají. Kromě nich dbám na zdravou životosprávu, nemám nadváhu, dostatek pohybu /jóga, chůze/, užívám i vitamíny a minerály. Děkuji za odpověď. Eva Raidová PS Je revmatolog /nemám revmatoidní artridis/ tím správným lékařem? Neměl by to být event. někdo jiný-např. orthoped? Raidová
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: S aplikací krevní plazmy, resp. použitím separátu bílých krvinek (metoda ACP – autologous conditionet plasma) nemám přímou zkušenost. Ale u některých pacientů, kteří májí velké bolesti z důvodů akcentovaného zánětu v artroticky postiženém kloubu, může až na několik měsíců přinést úlevu. Co se týče efektu aplikace ACP do drobných kloubů ruky či nohy, byl bych dost skeptický. Pokud vím, nedělá se to standardně. 11.12.2013 12:20
OTÁZKA: Dobrý den, manžela hodně pobolívá koleno, většinou po delší chůzi. Mívá ho hodně nateklé. Mohou to být příznaky artrózy? Dá se to poznat z RTg vyšetření, z laboratorního vyšetření krve? Manžel má 64 let. Děkuji. Helena
MUDr. Pavel Drbal ODPOVĚĎ: Jistě mohou. RTG je pro diagnozu osteoartozy suverénní vyšetření. 11.12.2013 12:24

Upozornění
