On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařem Janem Paskou

MUDr. Jan Paska
velikost textu:
vydáno 20.11.2013 12:00
Na problémy s dutinami i záněty středního ucha se můžete ptát ve středu od 12 hodin lékaře Jana Pasky.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 20. listopadu 2013 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, Často trpím na rýmu (4 x ročně), někdy má až žlutohnědou barvu. Vždy bez horeček. Zajímá mne jak takovou rýmu léčit a zda s ní chodit s ní k lékaři? Děkuji. Petr. Petr
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Rýma může být obrazem lokálního onemocnění, ale v takovýchto případech je spíše odrazem. Tedy při opakujících se zánětech, tedy i rýmach je nutno hledat chybu v organizmu jako celku, v tomto případě nejspíše alergo, imunologie a samozřejmě i ORL. V tomto případě je nutná podrobná anamnéza, stanovení diagnozy a přiléhavá léčba. 20.11.2013 12:03
OTÁZKA: Dobrý den, můj syn trpí už od dvou let opakovanými záněty středního ucha i 4 za rok. Dá se s tím něco dělat? Nyní je mu šest let. Díky! Kamila
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, jistě ano, otázkou je na jedné straně či obou stanovit příčinu, zda se nejedná o nějaký mechanický problém v dýchacích cestách či oslabení organismu. Věnovat se patrně vyšší incidenci rým, léčba paří do rukou zkušeného ORL lékař. 20.11.2013 12:05
OTÁZKA: Dobrý den, jedná se o zánět dutin, když mě při rýmě bolí hlava například, když se předkloním? Cítím takový ten nepříjemný tlak. Alena
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, ano, bolest v čelní krajině či v lícní krajině při předklonu hlavy (zavazování tkaniček) je pro zánět dutin typická, může se jednat i tzv. o bolest z podtlaku (dolor e vacuo), při špatné ventilaci dutin. 20.11.2013 12:07
OTÁZKA: Dobrý den, mohu mít angínu, i když nemám mandle? Jak se léčí? Jan
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, otázky angíny je velmi problematická. Angína jako taková je pouze na krčních mandlích, nicméně jsou-li odebrány může být zánětlivě změněna jiná část lymfatického systému, jako na kořeni jazyka, po stranách hltanu - projevy jsou identické, takže obtíže mohou býti stejné, léčba taktéž. 20.11.2013 12:10
OTÁZKA: Dobrý den, doporučujete vytrhnout krční mandle? A v jakém případě? Díky! Miloš
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, operace krčních mandlí není zdaleka tak složitá, jako správná diagnoza. K odstranění krčních mandlí, je nutno přistupovat s velkou rozvahou, kde jsou stanoveny pro lékaře "protokoly", které by měl pacient splnit ve svých obtížích a pak je oprace indikována. Je-li chybně idikována, pacient se obtíží nezbaví. 20.11.2013 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, v jakém případě by se měly podávat antibiotika na angínu či zánět středního ucha? Michaela Nová
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, hovoříme-li o klasické angíně s vysokými horečkami, nemožnosti polykat, se zvětšenými mandlemi s čepy, pak jsou antibiotika zcela jistě indikována, ale často se bolesti krku a zarudnutí sliznice ústní zaměňuje za termín angína, jedná se o virozu, a zde antibiotika nejsou účinná. O terapii rozhoduje vždy lékař a vždy bych doporučoval podávat antibiotika s velkou rozvahou. 20.11.2013 12:14
OTÁZKA: dobrý den, syn má při téměř každé rýmě zánět středního ucha. Je nějaká rada, jak tomu zabránit? Ina
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, je třeba rýmě předcházet, ev. zjisti příčiny proč se rýmy často opakují, hledat celkou poruchu, např. alergické potíže, nebo snížení imunitního stavu pacienta. Z lokálních možností je udržovat nos průchodný aktivními nosními kapkami a hygienou dutiny nosní - laváže, smrkat!! 20.11.2013 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, jak správně léčit zánět středního ucha? Teplé, studené, česnek apod. Jsou nějaké zaručené tipy? Díky Ilona
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, zmiňujete česnek, který podtruhuji NE!!! Tato pranostika je sice v širokém podvědomí, ale česnek patří do úst nikoliv do ucha. Zánětu středního ucha je celá škála, tedy počinající virový- katerální, léčit jako chřipku, důležitá je nosní průchodnost a ošetřování nosní sliznice. Při bolesti a nálezu na bubínku doporučuji nebránit paracentéze (propíchnutí bubínku), neb bolest po tomto zákroku ustoupí a je lepší možnost hojení. Složitější záněty patří do rukou lékaře. Obklady nejsou zaručené, spíše co pacientovi vyhovuje, někdy teplo, někdy chlad. 20.11.2013 12:19
OTÁZKA: Dobry den. dcera 2,5 roku trpi na zanety stredniho ucha. Vetsinou skoncime na pohotovosti a pokazde ji usi pichaji a nasadi antibiotika. Je oboje nutne? Ja i manzel jsme jako deti na to taky trpeli a nikdy nam usi nepichali. A na antibiotika spatne reaguje, vzdy ma prujem a nechce jist. Z ruznych clanku se dozvidam, ze antibiotika neni treba vzdy nasadit. Dekuji. Eva
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, paracentézu doporučuji při pozitivním nálezu v uchu,správně provedená by neměla mít vliv na pozdější sluch. Antibiotiky by měl lékař předepisovat uvážlivě, u katarálních zánětu bych byl velmi rezervovaný. 20.11.2013 12:21
OTÁZKA: Dobrý den, při ORL vyš. u 7 leté dívky konstatovala lékařka, že má dítě vpáčené bubínky. Dítě je bez T, bez kašle, bez rýmy, uši nebolí. Může navštěvovat kurzy plavání v rámci TV na škole? Jak dál mají o ni rodiče pečovat? Děkuji za odpověď. Lidka
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, velmi častý problém, který je zapříčiněn většinou špatnou průchodností Eustachovy trubice - spojnice nos - ucho. Nutno hledat příčiny této nedostatečnosti například v alergii, či mechanických překážkách v nosohltanu (nosní mandle), nebo v nose - křivá nosní přepážka. V každém případě by do uzdravení pacient měl chodit na pravidelné kontroly, neboť progrese tohoto onemocnění může vést v budoucnosti k závažným změnám ve středouší. 20.11.2013 12:23
OTÁZKA: Dobrý den. V roce 1990 v 16ti letech byl proveden tzv. Beck čelní dutiny vpravo. Na dlouhou dobu mě to zbavilo bolestí hlavy při nastydnutí. Před 5ti lety se potíže objevily znovu. Navíc ještě alergická rýma. 2011 3x nasazena antibiotika - opakované sinusitidy. Začalo to zánětem středního ucha. CT zjistilo conchu bulosu vpravo + výraznou hyperplasii sliznic. Ještě v roce 2011 laserem redukovány sliznice, to pomohlo pouze vlevo. Vloni v září c. b. chirurgicky odstraněna, při stejném zákroku znovu redukovány sliznice. Do 2 měsíců došlo k výraznému zlepšení. Navštěvuji alergologa. Nasazena perorální antihistaminika. Alergická rýma se zklidnila. Před měsícem jsem nastydl, což se projevilo jako hnisavá rýma (opět bolesti hlavy), která byla zaléčena ATB. Bolesti ustaly, silná rýma (již není hnisavá) přetrvává. Vím, že radit na dálku bez řádného posouzení stavu se nedá. Ale přesto se zkusím zeptat na radu jak se zbavit přetrvávající rýmy, která nevypadá jako alergická… Děkuji. Jiří Jiří
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, z anamnézy je zcela jasné, že se jedná o projevy alergie, tedy v kritických obdobích užívat antialergické léky. Dodržovat hygienu dutiny nosní, dodržovat laváže a tedy při oplasknutí nosní sliznice by Vaše problémy měly vymizet. V případě přetrvávání zánětu ve frontálních dutinách nutno uvolnit ústí dutin, což se již Bec operací neprovádí, ale endoskopicky z nosního průchodu. 20.11.2013 12:27
OTÁZKA: Kdy je vhodné k léčbě angíny použít antibiotika? Karel
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, bylo již zmíňěno pouze v případě s klinickými příznaky, bolesti v krku, nemožnosti polykání, zvětšení krčních mandlí s čepy, vysoké horečky a bez odezvy na jinou konzervativnější léčbu(antipyretika, kloktání, priznitz na krk). 20.11.2013 12:29
OTÁZKA: Dobrý den. Zhruba před rokem mi natekla do ucha voda a měl jsem zánět. Ušní lékař vlastně nic nezjistil, i když jsem byl na mnoha vyšetřeních a dodnes ucho není 100%. Stále (např. když profukuje), tak cítím mírnou bolest a od té doby mám mírnou bolest v uchu a rýmu na tuto stranu. Zhoršil se mi čich o cca 30%. Mám čekat až se to samo vyřeší popř. co můžu dělat. Taky jsem byl na vyšetření, jestli to není od zubu a není. Je mi 40let. Radim
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, je otázkou zda při prvním zánětu byl praklý bubínek, tedy mohlo se jednat o zánět stř. ucha. Při zúženém zvukovodu, kdy zůstává voda pouze zde se může jednat i o zánět zevního zvukovodu. Z dostupných informací nelze odlišit. Oba případy se mohou následně projevovat podobně, ale udáváte-li rýmu a obzvlášť na jedné straně nosu, hledal bych mechanickou překážku a není-li nález v nosních průchodech, hledal bych zobrazovacími metodami (CT,RTG). 20.11.2013 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, manžel má alergii na plísně - několikanásobně překročené. Problém se objevuje v dutinách a průduškách. Alergolog naznačil, že tato alergie se léčit nedá, jen zmírnit, ale nic nepomáhá ani trošku. Ráda bych znala i jiný názor, opravdu stále nic na trhu není, co by pomohlo? Dutiny má neustále hodně plné a ráno jej to nutí až zvracet. Byla udělána i operace přepážky, bohužel se nepovedla a vše se snad ještě zhoršilo. Předem děkuji za radu. Darina Darina
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, případ se jeví jako složitý a bez náležité dokumentace lze těžko něco poradit. Nicméně obecně platí, že zánět v dutinách zhoršuje i zánět na plicích a tedy logickým postupem je dále lečit nosní průchody a dutiny, a to i operačním řešením. Bylo by třeba podrobné vyšetření. 20.11.2013 12:34
OTÁZKA: Dobrý den, syn (7 let) má silnou rýmu (žlutozelený hustýý hlen), bez teplot - řešíme klidovým režimem, Sinupret, několikrát denné výplachy nosu slanou vodou (laváže), nosní kapky. Rýma zatím neustupuje, zatíká do krku a dráždí ho ke kašli. Doporučujete v takovém případě nahřívání dutin soluxem nebo třeba zapařovací zábaly či inhalace? Dle rad babiček mu mám dutiny nahřívat, na ORL mi před časem řekli, že tím bych zhoršila průběh. (Syn od narození trpěl na záněty středního ucha - i několikrát měsíčně píchaná ouška, poté 4x operace - Stipuly. Nyní 2 roky již bez těchto problémů.) Poraďte prosím. Děkuji. Majda
MUDr. Jan Paska ODPOVĚĎ: Dobrý den, není uvedeno zda rýma je týdny, měsíce. Vzhledem k protrahovaným obtížím bych zaměřil vyšetření k alegické rýmě a zkusil bych léčbu tímto směrem. Solux by při zánětech dutin či rýmy měl mít pozitivní efekt, napařování by naopak otok sliznic mohl zvětšit, tedy obecně se nedoporučuje. 20.11.2013 12:37

Upozornění
