On-line rozhovor s Josefem Dubnem

Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy
velikost textu:
vydáno 15.3.2011 10:00
Ptejte se mluvčího Státní veterinární správy, jak jsou u nás kontrolované ryby, kuřecí maso a další potraviny dovážené ze zahraničí?

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. března 2011 do 10:30

OTÁZKA: Dobrý den, je ten hoax s hrozivě jedovatým pangasem nejrozšířenější nebo existuje ještě nějaká populárnější hloupost ? Michal
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: No, před časem byl velmi populární ten o tom, jak se zpracovávají čínská kuřata někde v garáži a šup s nimi do Čech. Anebo lahvování kokakoly v Indii, ale, v tomto případě, kdož ví? Nebo nedávno, jak jsou škodlivé jogurty. Anebo o recyklování krabicového mléka, přičemž musí dát rozum, že náklady na vylévání a označování se nemohou vyplatit... JD 15.3.2011 10:52
OTÁZKA: Jak konkrétně probíhá kontrola potravin ze 3. zemí? KOntroly jsou jen namátkové nebo se odebírá vzorek z každého dovozu? michal
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Viz některá předchozí odpověď... 15.3.2011 10:52
OTÁZKA: Dobrý den. Jak často probíhají kontroly dovážených potravin? mischko
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Viz některá minulá odpověď. U českých je dozor prakticky od narození zvířete, či snesení vejcete až na pult v obchodě. U jiných, z jiných zemí, v rámci EU kontroluje veterinární autorita země původu, my ověřujeme, ze třetích zemí prověřujeme přísně, viz minulé. JD 15.3.2011 10:54
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to ve skutečnosti s kravským mlékem. Někde jsem se dočetla, že kravám se dávají hormony, aby produkovaly více mléka, ale tyto hormony jdou samozřejmě i do samotného mléka. Krávy se místo 20 let dožívají pouze 4 roky. Jak to teda opravdu je? Díky za odpověď. Tereza
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Hormony? Nevím, kde má kořen tato obava z hormonů. Žádné hormony se potravinovým zvířatům nesmí dávat, ani nedávají. Možná, že si stále někdo pamatuje případ z USA, asi před zhruba 70 lety, kdy se tak činilo a muži, kteří si domů nosili kuřesí, se náhle začali na zvlášních místech zaoblovat.... Ale, bez legrace, chápu Vaši úvahu, protože tolik dojit a tak málo se dožít, to přece není samo sebou. Skot je ale chvován velmi intenzivně, to znamená, že setavit krmnou dávku, aby byla uřitkovost, co nejvyšší, to je celá věda. Ovšem organicsmus se také rychleji vyčerpá. takže průmerný věk dojnic je poměrně nízký. Ale z hormonů opravdu nemusíte mít obavu. JD 15.3.2011 10:59
OTÁZKA: Prosím, mám několik otázek a děkuji za zodpovězení - Michal Kolik lidí kontroluje dovážené i v tuzemsku vyrobené potraviny a jak často? Jaká je možnost, že projde jakákoliv nezdravá potravina do prodeje v Česku. Můžete to odhadnout v procentech? Jsou potraviny, které se nekontrolují? Například káva, tropické ovoce, trvanlivější i rychle vadnoucí zelenina. Dbají kontroloři na důkladnou kontrolu obsahu dusičnanů v zelenině, dovážené především z Polska? Jakou mohou mít lidé důvěru ke kuřecímu masu. Říká se, že pak více rostou i ti, co ho konzumují. I tady jsou pochybnosti o kvalitě kuřecího masa z Polska. Může se stát, že zboží prodávané v Česku už bylo na pultech? Jde především o zboží z Německa a nejen o ovoce či zelen&239;nu, ale i trvanlivější produkty. Co se neprodá tam, prodá se tady, může být heslo obchodníků. Jak se vůbec může stát, že prodejci maso rozbalí, omyjí v octě a zase ho zabalí a dají mu nové datum spotřeby? Michal, České Budějovice
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Potraviny u nás kontrolují v podstatě dva dozorové orgány, Státní veterinární správa, do okamžiku, než se dostanou na pulty. Poté pak Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pravděpodobnost, že by se něco závadného dostalo do oběhu je velmi malá. Vzpomeňta na medializovaná témata. Ve všech případech šlo minimální překročení povolených limitů, anebo šlo o špatné značení, poškozené obaly, atd. Státní veterinární správa má nyní zhruba 1 250 lidí a z toho inspektorů budou zhruba skoro dvě třetiny. A tážete-li se na kávu, ovoce, to nespadá do naší kompetence, například to má Státní rostlinoléřská správa. JD 15.3.2011 11:04
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o jogurtech, já upřednosňuji bílé české jogurty např. Olma, Madeta. Danone, Zott apod. se mi zdají jako "jako" jogurty. Co si o tom myslíte vy? Lída
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Souhlsím s Vámi. To jsou jogurty živé, bez přidaného škrobu a jiných látek. Záleží, čemu kdo dá přednoast, zda jaksi hladšímu jogurtu, s "extra velkými kousky ovoce", či bílému živému maxovi, hollandii, olmě, farmářskému, do kterého si dáte své malé kousky ovocíčka... JD 15.3.2011 11:06
OTÁZKA: Přeji dobrý den. Zatím se dozvídám z Vašich odpovědí, že nemusíme mít z ničeho obavy. Mohu se zeptat opačně? Možná to bude rychlejší. Z čeho na našem trhu můlžeme mít obavy? Anonym
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Obavy mám především z vlastní nepozornosti, že si nevšimnu poškozeného obalu nebo procházejícího zboží. Sice by to nemělo být, ale stát se to v tom množství všeho může. A to se týká i pozornosti doma v ledničce. Nezapomenout něco vzadu. Kontrolovat sám sebe. Tak. JD 15.3.2011 11:08
OTÁZKA: podle čeho se stanovovali limity nebezpečných látek v potravinách. jistě se shodneme na tom, že dlouhodobé působení by´t i malého množství škodlivin je zhoubnější než jednorázová konzumace zvýšeného množství. neuvažuje se o přehodnocení některých limitů. není nárůst alergií na vše možné varující? spíše otázka koncepční a dlouhodobě strategická, že? díky za odpověď. Jan Jokl JAN JOKL
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Limity stanovili odborníci, především asi humánní lékaři... A mnohdy jsou limity v podstatě na hranici detekovatelnosti, zjistitelnosti. Uvažme ale, že úplně čisté není nic, ani ruce. A žít absolutně čistě až "čistózně" prakticky nelze. Organismus potřebuje určité dávky "nečistot", aby mohl být odolný. Je to jakési očkování. Určitě ale lze doporučit jíst pestře a sledovat a číst si etikety a obsahy, složení. JD 15.3.2011 11:11
OTÁZKA: co si ma clovek predstavit pod pojmem bio ? jak mohou byt napr. rajcata dovezena ze spanelska bio ...? 2fast4u
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Jo, bio, tím se dříve rozuměl biograf, že? Dnes je to multikino. Takže, využiji-li tohoto příměru, je to návrat z masové produkce, z masového multikina k malému osobnějšímu biográfku. Čili bio by spíš mělo znamenat přirozený chov, přirozené pěstování spíš v menším. Ale podle zásad "bio", znamená zřejmě bez příměsí zbytečných chemických látek. Určitě to je dobrá marketingová značka.... 15.3.2011 11:14
OTÁZKA: Jak moc se dá spoléhat na správný překlad složení výrobku? Jedná se hlavně o uvedení surovin, které nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Problém se značením těchto potravin je i u výrobců v ČR, jak je tomu jinde ve světě? Děkuji Hana
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Výrobce zodpovídá za složení, a my to kontrolujeme. Lze říci, že až na malé výjimky se spolehnout ze. Kdokoli má podezření, že něco není, jak má být, může kontaktovat místně přísluškou krajskou (nebo městskou v Praze) veterinární správu a ta podnět prověří. JD 15.3.2011 11:17
OTÁZKA: Hezký den pane Duben, mám na Vás otázku. Velmi často se k nám vozí hovězí a kuřecí maso, které bývá nejen ze zemí EU, ale i mimo EU. Například maso z Argentinského nebo Brazilského býka, bývá často uváděno na jídelním lístku mnoha restaurací. Měl jsem možnost navšítivt tyto farmy, kde je běžnou praxí používat antibitika a růstové stimulanty. Na některých farmách je také zkrmována masokostní moučka (velko výkrmny skotu pod širým nebem). Nákazová situace je v některých regionech také strašná - SLAK apod. Můj dotaz tedy zní. Jak se český veterinární dozorový orgán zaručí za to, že živočišné komodity dovážené např. ze zemí Jižní Ameriky a Číny splňují podmínky, které jsou kladeny na tuzemské chovatele a zpracovatele. Mám totiž obavy z toho, že si naše státní orgány, společně s EU si hrají na velkou přísnost vůči farmářům, zatímco není tlak na kvalitu dovážených komodit. Děkuji Standa Standa
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Dobrá otázka. EU si je vědoma, že situace v jiných zemích není růžová, proto pro obchod s EU musí dotyčné závody splnit podmínky pro obchod s EU. To znamená stejné standardy. A než takto je závod schválen, kontrolují ho inspektoři z EU. A přijíždějí na následné kontroly. To jsme zažili i u nás před vstupem do EU. A toto povelení lze sdamozřejmě odejmoout, pozastavit. Pokud jde aplikaci antibiotik, ta lze podat jen léčebně a v ochrané lhůtě zvíře porazit nelze, tedy, když v jeho těle rezidua jsou. A pokud jse třeba o Čínu, tak z té se drůbež vozit nesmí. jen jeden závod v jedné provincii má oprávnění pro EU, Na jméno té provincie si teď ne a ne vzpomenout. JD 15.3.2011 11:22
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakou kvalitu a výživovou hodnotu mají papriky a rajčata hojně pěstovaná ve sklenících v Holandsku a Španělsku? Dá se obecně říci, jestli zelenina z některých zemí je kvalitnější díky způsobu pěstování, množství slunečního svitu apod.? Je velice těžké najít v supermarketech českou zeleninu, tak přemýšlím nad tím, jestli se alespoň trochu dá orientovat dle země původu... Markéta
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Na zeleninu Vám neodpovím, my dozorujeme potraviny a suroviny živočišného původu. Ovšem příloha, ta je také důležitá. JD 15.3.2011 11:23
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je možné, že někteří výrobci správně neoznačují své výrobky např. složení a SVS tomu nečině přihlíží? Z přiloženého testu nákupu Pangasia to jasně vyplývá. Například neuvedení obsahu vody je klamání spotřebitele...děkuji za odpověď. Zdenek
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: SVS kontroluje to, co předpisy ukládají. například pokud nejsou mražené ryby označeny jinak, mohou obsahovat maximálně 5 % vody, jsou-li glazovány či jinak upraveny, může to být více, ovšem, máte pravdu, z označení to musí být zřejmé. I když někdy to zjistit může hraničit s detektivním pátrnáním. Npapříklad hmotnost výrobku 1000 g, hmotnost masa 750 g. Nu a z toho je vudět, že 250 g je vody, atd. JD 15.3.2011 11:25
OTÁZKA: Dobry den, co si myslite o potravinach z Polska? Vetsinou maji jen lakavy obal, ale konzumovat se to neda. Je opravdu mozne, ze si to lide kupuji kvuli cene? A proc stejne potraviny zakoupene u nas a v Nemecku jsou prave v tom Nemecku chutnejsi? Dekuji. Karolina
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Nemyslím si, že je dobré démonizovat některou zemi. Všechny potraviny musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. Jistě kvalita, chuť, mohou být rozličné, také jsou rozličné ceny. Je tedy na každém, aby si vybral to, co mu chutná. Jistě si podruhé nekoupí to, o co se spálil. Minulý měsíc jsme prověřovali drůbeží maso, zásilky i z Polska, a vše bylo tak, jak má být. JD 15.3.2011 11:28
OTÁZKA: Dobrý den, nedá se nějak právně ošetřit, aby například u kuřete byla uvedena zeme původu a ne jen kde je zabaleno, jak se často stává? děkuji freestyler
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Zřejmě se v tomto něco změní ve smyslu, který zmiňujete. Zákazníci to jistě přivítají. JD 15.3.2011 11:28

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.